''Nije Jugoslavija greška, već mi...''

“Vrijednost Jugoslavije dokazala se nakon njenog ubistva“, tvrdi književnik Vuk Drašković. On je predstavljajući svoju knjigu "Aleksandar od Jugoslavije" u emisiji "Puls" BN televizije rekao da je ideja - svi Jugosloveni pod jedan državni krov, ideja kralja Aleksandra Krađorđevića koji je prije stotinu godina znao da je zajedništvo jedini spas za narode koji danas žive u ostacima Jugoslavije.

Republika Srpska 29.11.2018 | 22:52
''Nije Jugoslavija greška, već mi...''
Veličinu kralja Aleksandra najbolje dokazuje žrtvanje dvije kraljevine, za jednu Jugoslaviju koju tada nazivaju Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, objašnjava autor knjige "Aleksandar od Jugoslavije" Vuk Drašković. Za taj kraljevski podvig, stigla je pohvala i od tadašnjeg predsjednika SAD Vudra Vilsona na pregovorima pobjednika u Versaju.

„Aleksandar kaže: `gospodine predsjedniče, postoji jedna država pobjednica koje nema u Versaju. To je Kraljevina Srbija. Obe naše kraljevine žrtvovali smo Jugoslaviji.` To je toliko djelovalo na Vilsona da je rekao da je to žrtva dostojna svakog poštovanja i čestitao: `Srećna ti Jugoslavija, Aleksandre od Jugoslavije. Sad kada si stvorio Jugoslaviju, moraš da stvoriš i Jugoslovene`“, priča Drašković.

Nije Jugoslavija greška, greška smo mi svi, ovakvi kakvi smo sada - ispisao je na stranicama svoje nove knjige Vuk Drašković. Danas kada Jugoslavije više nema, vidi se najjasnije, tvrdi Drašković, da li je kralj Aleksandar najveći srpski grešnik ili istorijska gromada.

“Ako je ovo što danas imamo ono što smo željeli da bi smo bili srećni, da se ne bi mrzili i jedni drugima oči vadili, onda je on veliki grešnik. Ako nije tako, a nije, onda je taj čovjek istorijska gromada kojoj istorija mora odati priznanje za najveći poduhvat u istoriji svih južnih Slovena ne računajući Bugare. To je njihovo ujedinjenje pod isti državni krov”, jasan je Drašković.



On navodi da je jedino veće od kralja Aleksandra zapravo ogrešenje o Aleksandra. Citirajući kralja, Drašković pravda tvrdnju da je Aleksandar imao viziju tame koja se nadvila nad ubijenom Jugoslavijom.

„`Ujedinili su se pobjednici i pobjeđeni. Normalno je da izbijaju sporovi. Normalno je da se promovišu i porađaju i mržnje. Ali, sve to možemo stišavati i rješavati samo dok budemo zajedno. Ako razbijemo Jugoslaviju, oči ćemo jedni, drugima vaditi.` Mi sada živimo to proročanstvo kralja Aleksandra“, kaže Drašković.

Spas zavađenih naroda na prostoru bivše Juge; njihovu svijetlu budućnost, Drašković vidi u jedino u prošlosti.

„Na određeni način, po nekim novim pravilima da obnovimo Jugoslaviju. Ekonomski, kulturno, duhovno, komunikacijski, ali da se nađemo. Da se nađemo zajedno.“

To ne znači da se moramo voljeti, ali znači da se ne smijemo mrziti; znači da moramo graditi državu koja nas je stvorila i othranila, izričit je Vuk Drašković.



BN TV

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Sudija

29.11.2018 22:03

Tesko nama, sa nama! Niko nam ne valja.

ODGOVORITE
Name

rezime svugdje isti:

30.11.2018 06:57

Prvo NATO vojno slomi, a onda EU kreditima podize..

Name

Kakav NATO

30.11.2018 07:30

Ma kakav više NATO mi smo sami shebali najveću političku ideju u 20 vijeku.Ludi Balkanci sad svi u torove ko ovce.Šta vise lupate s tim zavjerama.Amerika nije bila protiv Jugoslavije.

Name

realno

30.11.2018 10:15

Mi smo bili republike u federaciji. Socijalisticka Federativna Republika.Domaci izdajnici su napravili krvoprolice, samo i uvijek je tako i moguce. Najpametnije bi bilo da smo se u miru postepwno osamostalili, a ipak ostali ekonomski i na druge nacine povezani, slozni u intwrwsima za svoje gradjane. Na taj nacin bi zadovoljili strani faktor, a sacuvali sebe koliko toliko. Usitnjeni smo laksi za potpalu, lakse unistavati parcijalno. Jedini motivi za razaranje neke zemlje je ekonomski i strateski za te koji to cine. Cinjenice su na djelu. Jugoslavija ne treba viae da postoji onakva kakva je bila, zato sto bi se u busucnoagi isto dogodilo. Treba graditi sarasnju republika na pametan nacin.

Name

Čovjek

29.11.2018 22:10

Naravno ali se to nema kome reči.

ODGOVORITE
Name

Ministar

30.11.2018 07:33

Sta se treba reci? Dva puta su Srbi ginuli i stvarali Jugoslaviju i dva puta su je svi ostali razbijali. To su cinjenice. Udarim te jednom i ti mi oprostis. Ok moze biti da mi je zao zbog toga. Udarim te opet i ti mi opet oprostis. TI SI BUDALA! Sada se ubjedjujes da treba opet da budes samnom! Hocu li te opet udariti? Samo budala bi to smatrala pitanjem. Komnizam je nagora stvar koju su Srbima prodali a odma iza komunizma je Jugoslavija. Ono sto je moj moze biti samo moje. Nikada ono sto je moje nece biti nase. Nama kao narodu je najveci problem sto to nikada nismo shvatili. Nikakvo ujedinjenje sa bilo kim ne dolazi u obzir. Da smo pametni bavili bi se problemom bijele kuge, iseljavanja, porodice i njenog urusavanja, obrazovanja, standarda, industrije, energije, pruga, puteva i vojske. To su pitanja kojim treba da se bavimo ako hocemo bolju buducnost. Zajednistvo dvabijednika ne daje bogatasa.

Name

Ma

29.11.2018 22:13

Kakvu opet Jugoslaviju,aloooo jesi li ti normalan?!?? Zar opet treba srpski narod da za 20-30 ili 50 godina da ispasta zbog neke zajednice i neke Jugoslavije.. Neeeee Ni u snu više,djeca nam sva izginuše zbog tih Jugoslavija... Sikter više

ODGOVORITE
Name

Jeste bila

29.11.2018 22:40

Bolje da smo ginuli za Jugu nego protiv Juge.

Name

Re

29.11.2018 22:46

Tako je Srbine 100% si upravu, zato je Srbija sad svjetski lider.

Name

Re Ma

29.11.2018 22:48

Jesi li ti ikad išta pročitao u svom životu?Nisi ti ni shvatio o čemu se govori.

Name

Za re Ma

29.11.2018 23:43

Procitaj samo zadnju rečenicu i ako ti nije jasno onda ti ne mogu pomoci. Sama riječ i želja "Jugoslavija" je najvise kostala srpski narod. I pored ovoliko krvi prolivene na ovim prostorima..opet se nasao jedan Srbin da prica o vezivanju(bilo kakvom)...ne treba,hvala. A zasto to kazem...zato sto će opet Srbi popusiti. Zato...Sikter Draskovicu

Name

Milo

30.11.2018 07:36

tako je nikad vise te proklete juge

Name

@ Milo

30.11.2018 08:47

Niko vise i ne spominje Jugoslaviju osim Srba.Niko vise u regiji i ne pomislja bilo kakav savez ili uniju sa Srbijom.Ne zele da imaju zajednicko ni udruzenje beraca kukuruza sa Srbijom.

Name

MA-JA

29.11.2018 23:10

Kakav književnik ? Pos*ao se na sve što je napisao samim tim šta je sve u politici potpisao. On je najgori od najgorih izdajnika , ne samo roda svog , već svega onog što de zove ljudsko. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Re: Majo

30.11.2018 09:03

Nisam ni ja,na bazi informacija koje imam, obozavalac Vuka Draskovica.Ali, hocu kazati da je moj odnos prema ovome knjzevniku zasnovan na bazi informacija koje imam, tj. koje mi je neko ponudio... Da li su one tacne i da li je to dovoljna osnova da budem ZA ili PROTIV njega? Neznam i, sinoc kada sam ga slusao UOPSTE nisam siguran. Volio bih da GA neko dementuje-onda bih se mogao prestrojiti:na njegovu ili drugu (tvoju) stranu??? U jednom, sa njime se slazem: "mi smo kovaci svoje sudbine". Ne Amerika, ne Rusija. Ali, ako neka od navedenih strana vidi da ste labilni u "krojenju svoje sudbine",zasto da vase slabostine okrene u pravcu SVOJIH INTERESA?

Name

Српски покрет обнове

30.11.2018 10:17

Пријатељу, укључи мозак искључи телевизор! Сједи сам са собом а а онда се само запитај, ШТА НИЈЕ БИЛО ОНАКО КАКО ЈЕ ВУК ДРАШКОВИЋ РЕКАО И ГОВОРИО, ШТА???? И пусти ту комунистичку мантру о издајницима.

Name

Nenormalni ljudi

29.11.2018 23:14

Nenormalni ljudi. Nema druge. Unjesto da se svima daju sva prava na jezik, vjeru i sta god hoces drugo ili treče. Ovdje se koljemo jel Krist ili Hrist. Smijesno i zalosno.

ODGOVORITE
Name

Bor

30.11.2018 03:19

Ko zarezuje ijednu zemlju od bivše Jugoslavije? Međusobni sukobi su neprekidni, a spolja radi ko šta hoće. Srbiju kao najveću zemlju najviše razvlače i konje. Možda baš zato, treba je istinito.Gotovo celi svet je bombardovao Srbiju u ime, a bez pitanja celog sveta. i šta nam rade svoj vreme nakon agresije. A samo nepunu deceniju pre toga niko je ne bi smeo napasti jer je po svom ugledu, pa čak i oružano velika sila. Zašto nismo popravljali ako nešto ne valja, već odmah na lešinarski, neprirodan način smo se odrekli te i takve zemlje? Ko smo sada svi pojedinačno?

Name

Радојица

29.11.2018 23:19

Драшковић је некад био српски националиста па је постао покајник и један од највећих критичара српског национализма. Моје дубоко убјеђење је да су му Американци запријетили оптужницом у Хагу и да је због тога промјенио плочу. Мало је људи као Шешељ који су спремни да се жртвују за своје идеале и свој народ. Драшковић сигурно није један од тих људи и његову причу данас треба схватити као наруџбу његових уцјењивача.

ODGOVORITE
Name

Radovan

30.11.2018 02:36

Radojica svi Srbi su nacionalisti umišljeni Miloševićevim ludim idejama ,sve heroj do heroja ludak do luđaka takvi smo mi Srbi jebo ti nas

Name

Dzoo

30.11.2018 05:08

E moj Radojica kad ti je Idol Seselj onda tebi nema pomoci ti si odlepio .Imali iko normalan od srbskih politicara da stane ispred Srba da ich povede ka putu blazenosti,katarzme itd da postanemo normalni.

Name

СПО

30.11.2018 10:20

Радојице, у реду је што имаш своје мишљење и убјеђење. Није, мешутим, у реду да тако говориш и судиш. Драшковић је и сада српски националиста. Већи од многих којио се таквима представљају. Одговори или бар размисли о томе да ли би боље прошли да нас је водио програм Српског покрета обнове деведесетих година, извагај то, па онда се упусти у коментарисање.

Name

normalan

30.11.2018 22:24

Vuk je nacionalista ali u pizitivnom smislu, ne na stetu drugog. Vojo je sizifrenik

Name

Невен

29.11.2018 23:35

А може ли сљедећи експеримент са заједништвом да ја проведем бар у Београду? Некако ми побило све моје задњих сто година у овим пограничним подручијима па би ја мало да будем југословен у унутрашњости Србије... ако већ морам...

ODGOVORITE
Name

Mozda si kriv i a ne "mi"

30.11.2018 00:16

Nemoj bogati da nas ti poducavas ko je kriv i gdje je greska. Kazati da je greska u narodima sto se Jugoslavija raspala, je najblaze veoma povrsno. Imali smo prvo Kraljevinu SHS, pa Kraljevinu Jugoslaviju, pa onda Titovu SFRJ. Sve su to bili eksperimenti puni kriza i potresa. Ti narodi su pripadali razlicitim religijama, kulturama, istorijama, jezicima itd. Ti narodi su prije Jugoslavije, zivjeli u miru sa susjedima, a mrznja i sukobi su poceli tek poslije ujedinjena. Ako je krivica u "nama", kako ti kazes, to je mozda tvoja griza savjesti, jer nismo zaboravili kako si se ponasao u doba pocatka krize. Zajedno sa kumom ti Seseljem si rapirivao vatru, i jos dobro pamtimo tvoje rijeci koje nisu bile nimalo pomirljive i nisu isli u susret ocuvanja Jugoslavije. Samo tvoje osnivanje partije "Srpski pokret obnove" u jos "zivjecoj" Jugoslaviji govorio je doste o tvojoj namjeri. Nismo zaboravili sva tvoja politicka lutanja od pocetka krize pa do danas. Ne bi nas iznenadilo da ne najavis i promociju knjige u Sarajevu i da tako kazes da nisi nikad nista govorio o "turskom barjaku i osijecanju ruke koja nosi taj barjak". Znamo da ti znas da su sada druga vremena i da valja prodati knjigu. Ne bi nas iznenadilo da to pokusas i u Zagrebu, ali ipak tamo neces smjeti.

ODGOVORITE
Name

Underground

30.11.2018 00:48

Yu ideja nije losa, ali to je ideja Hasburga, kralj Petar je samo plagijator.

ODGOVORITE
Name

Direkt

30.11.2018 02:37

Oboje je greska.

ODGOVORITE
Name

Propali čov. Valjevska Kamenica

30.11.2018 04:04

..,,Obe naše kraljevine žrtvovali smo Jugoslaviji.."- Aleksandar

ODGOVORITE
Name

Pablo

30.11.2018 08:19

Niko se više ne pali na vaše mitove, sve je totalno transparentno, sve se zna, zahvaljujući internetu.

Name

prop.čov.valj.kam.

30.11.2018 04:09

Sad kad si stvorio jugoslaviju, moraš da prepraviš Srbe u jugoslovene - američki predsednik

ODGOVORITE
Name

pr.čov.valj.kam.

30.11.2018 04:14

sikter više...sikter Draškoviću

ODGOVORITE
Name

Xx

30.11.2018 04:23

I ti si ucesnik dobio para da se razturi jugoslavija

ODGOVORITE
Name

Austria

30.11.2018 04:33

Knjizevnik kao spiric isto treba opljackat milone od naroda za njegovo blabla

ODGOVORITE
Name

РАВНА ГОРА

30.11.2018 10:21

Ти си један црвендаћ, сто посто!!!!!!

Name

pa da

30.11.2018 10:35

Ljigavi, oronuli starac, svw partijw izmjenjao, nikakav mozak i strucnjak u pitanju, nwgo kriminalac koji je uskratio buducnost mladih narastaja i jos sisa kao pijavica.Toliko pametnih i sposobnih ljudi u najvecem usponu inteligencije ne mogu doci do izrazaja od starog krepanog kadra SNSD i drugih.

Name

Bakica

30.11.2018 06:16

Ma idi do davola samo si nam ti trebao

ODGOVORITE
Name

Istorija

30.11.2018 08:42

Sudbinu srpskom narodu UVIJEK odredjuju njeni vladari. U stvari, kada vladari narodu daju prave informacije, srpski narod ce imati USPJESNU vodilju ka prosperotetu, a kada se istome servisiraju pogresne (neistinite) informacije, srpski narod ide u PROVALIJU. Draskovic je rekao MNOGO informacija koje se ticu sudbine srpskoga naroda,a koje narod nije znao.Da li su te informacije tacne-o njima sudi vrijeme. Ali, jedno je tacno: sam smokrojacisvoje sudbine. Ali,ako se masi ne dozvoli da upravlja svojom sudbinom, onda UVIJEK srlja u propast. Pmeni, Vuk Draskovic raspolaze veoma mocnim informacijama... Dali isrpskovodjstvo?-nisam siguran izato nam se dogadja ovo stoimamo. Nazalst. Jedan potpredsjednik Skupstine u mome gradu (inace KV vozac) je rekao: "Sada vidim sta znaci imati fakultet, jer ja nista nisam razumio iz rasprave o BUDZETU..." Nazalost, isti je bio u pravu. Ali, bio je i onaj (direktor, a obican grafickui radnik) koji je rekao: "Ma meni je bitno da istorija zapise da sam ja bio DIREKTOR, a nije bitno sta sam ja uradio za narod). E takvih srbi imaju na pretek i to ce nas unistiti. I kako Draskovic rece, otprilike:"nis krivi oni (ma ko su oni bili), vecKRIVI SMO MI..." I to je jedino tacno. UVIJEK TREBA CUTI MISLJENJE SVIH. Hvala voditeljici sinocnjeg Izazova, sto nam omoguci da cujemoi "...drugu stranu..."

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

30.11.2018 09:01

Od ovoga čovjeku može samo da bude muka, jedan prevrtljivac i licimjer. Nema šta nije bio od nacionaliste do građanske orijentacije, vodio ga je naravno lični interes. Stranka mu je pala na njega i ženu. Fuuuuj!

ODGOVORITE
Name

OK

30.11.2018 10:07

I to valjacuti. I toje informacija (jer informacija je, prema informatici, SVE ONO STO NISMO, do tada, ZNALI. Sve informacije provjerimo iz viseizvora, pa o njima donosimo sud.

Name

Irelevanto

30.11.2018 10:11

Sa kojim procentom tvrdite da ste u pravu? To je nasa,srpska, nedaca STO UVIJEK REAGUJEMO NA PRVU ( obicno ne provjerenu) INFORMACIJU. Budimo-bar malo- Nikola Tespla, Pupin i dr. nasi prakticni STVARAOCI I D E J A

Name

Горски штаб 501

30.11.2018 10:23

Ти си, прије ће бити, само вјерни познавалац комунистичке идеологије, њен следбеник и црвени гласач!!!

Name

Милан

30.11.2018 10:29

Идеја коју заступа СПО била је пала и 45 - те, па се подигла деведесете, па су нас црвени опет поразили, али она опстаје и васкрснуће поново, можда и врло брзо! Јер, то је програм, знаш ти то добро, који је тражи ОБНОВУ, СРПСКУ НАРОДНУ ОБНОВУ И ОБНОВУ СВЕГА ОНОГА ШТО СУ КОМУНИСТИ УНИШТИЛИ И ШТО И ДАНАС УНИШТАВАЈУ! Зато теби и таквима, типа Дачића, Вулина, Додика и осталих смета Вук, само зато!

Name

JO JO

30.11.2018 13:05

Tako je Vuce.U Srbiji zive vanzemaljci i s njima je nemoguce ziviti u istoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

Ej!

02.12.2018 10:24

Balkan je to, brale, rode moj.

ODGOVORITE