Da li će Federer osvojiti još neki gren slem trofej?

Federer je u prvih 12 gren slem finala na betonu i travi osvojio 12 trofeja protiv igrača poput Filipusisa, Bagdatisa, Hjuita, Safina, Rodika, Gonzalesa, "matorog" Agasija i "klinca" Đokovića. . . Od tada?

Tenis 28.11.2018 | 22:45
Da li će Federer osvojiti još neki gren slem trofej?
Rodžera Federera smatraju najboljim svih vremena skoro već deset godina, a malo šta promenilo se i nakon što su ga Rafael Nadal i Novak Đoković u svemu prevazišli u tom periodu.

Dok se svet tenisa sprema za Švajcarčevo "zbogom", a to se po svemu sudeći neće uskoro dogoditi, nameće se i dilema sa koliko će se gren slem trofeja trenutno najtrofejniji igrač svih vremena povući?

Ako je jedan "mejdžor" od 2010. do 2016. nagoveštavao da će 17 biti Federerov konačan učinak, onda su još tri trofeja na pet gren slem turnira u 2017. i 2018. tu pretpostavku efektno poništila. Međutim, povratkom Đokovića na vrh u drugoj polovini ove godine pokazao je ono što smo više puta mogli da se uverimo u zlatnoj ATP eri - Švajcarac je najslabija strana u trouglu trojice velikana, koji zbirno imaju 51 gren slem trofej.

ČEKAO, ČEKAO I DOČEKAO

I dalje ih najviše ima Federer, koji je pet i šest godina stariji od Španca i Srbina, ali sve i da niko ne dostigne njegovih 20 "mejdžora" - pitanje je da li će Švajcarac jednog dana imati dovoljno argumenata da opravda uveliko prisvojen epitet najboljeg svih vremena, jer...

U periodu od 2004. do 2007, Federer je osvojio 11 od 16 gren slem turnira i već imao 12 "mejdžor" titula. Ako bismo "skinuli" Rolan Garos, koji je oduvek bio Nadalov, lako ćemo zaključiti da Švajcarac u pomenute četiri sezone nije osvojio samo JEDAN od preostala tri gren slem turnira i to Australijan open 2005.

Od Đokovićevog prvog "mejdžora" osvojenog 2008. u Melburnu, Federer je u narednih devet sezona osvojio pet od 36 najprestižnijih turnira, od čega četiri u prve dve sezone i onda samo jednu u narednih sedam - Vimbldon 2012. U istom periodu, Đoković je osvojio 12 gren slemova, Nadal deset od kojih je sedam bilo na Rolan Garosu, a Endi Marej i Sten Vavrinka po tri.

Pored toga što je u međuvremenu pao u negativan skor i protiv Đokovića, što je sa Nadalom bio slučaj od starta, Federer je prestao i da se pojavljuje u najvećim finalima, a novu šansu dočekao je tek kada su se jedan za drugim povukli Đoković i Marej, ostavljajući prostor arhi-rivalima da "poprave" skor. Malo je reći da su Švajcarac i Španac to iskoristili, iako je prvi imao jednu GS titulu na poslednjih 27 turnira, a drugi jednu u sezonama 2014, 2015. i 2016.

U tih godinu i po dana od odlaska Srbina i Škota na neizvesne oporavke od povreda koje su dugo "vukli", Federer i Nadal osvojili su svih šest "mejdžora", svako po tri i dodatno otežali posao Đokoviću u njegovoj decenijskoj "poteri" za vodećima na večnoj listi.

"NE VIDIM KAKO ĆE FEDERER OSVOJITI GREN SLEM"

Da trka nije završena, naprotiv, saznali smo ovog leta kada je Đoković započeo jednu od najdominantnijih predstava u istoriji muškog tenisa i tokom povratka na prvo mesto osvojio i Vimbldon i US open šaljući "preteću" poruku konkurenciji pred početak 2019. godine.

Hoćemo li u njoj videti Federera sa bar jednim od četiri najprestižnija pehara u tenisu? Teško...

"Ne vidim kako će Federer podići još neki gren slem trofej", napisao je nedavno Nadal u kolumni za "El Pais".

On je od povlačenja iz stručnog štaba svog trofejnog sestrića i okretanju porodičnoj teniskoj akademiji na Majorki više puta ukazao na to da je Đoković uvek bio teži protivnik za Nadala, u poređenju sa Federerom, kao i da nikada nije video da neko igra tenis poput srpskog asa.

"Ovo se ne odnosi toliko na Federerovu igru, već na čvrstinu koju zahtevaju mečevi u pet setova", dodao je Nadal i prisetio se da je jednom već otpisao Švajcarca, ali da nije računao da će Đoković i Marej jedan za drugim tako brzo i dugo biti van ATP tura.

"Moram da priznam da sam ovo jednom već najavio, ali da me je Švajcarac više puta demantovao", osvrnuo se stručni konsultant "El Paisa" na poslednje dve sezone.

Ovaj 57-godišnji stručnjak, teniski otac jednog od najvećih španskih sportista svih vremena, i dalje sumnja da "novi talas" predvođen Aleksanderom Zverevom ima kvalitet da "skloni" trojicu šampiona sa scene već u narednoj sezoni.

I ne samo to...

"Iz nekog razloga sumnjam da će nova generacija uspeti da prevaziđe Federerovu igru na travi, Đokovićevu na betonu i Nadalovu na šljaci. Čini mi se da će promena pre doći kao posledica pada nekog od njih trojice, nego napada mlađih. Zamislio sam se posle finala u Londonu, doduše", priznao je Nadal, ali...

"Za sada, u godinama koje dolaze, pretpostavljam da ćemo videti još nekoliko epizoda u rivalstvu između Rafe i Noleta, pod pretpostavkom da će biti potpuno zdravi i spremni".

FILIPUSIS, RODIK. SAFIN, HJUIT, BAGDATIS, ČILIĆ...

Ukoliko bismo Federerovu karijeru podelili na etape, lako bismo mogli da prepoznamo koliko je Nadalovo kasnije sazrevanje u igri na betonu i travi, odnosno naknadno "mešanje" Đokovića u ovaj rivalitet uz promenu načina ishrane i treninga te 2010. godine odredilo i karijeru čoveka uveliko označenog kao najboljeg svih vremena.

Sazrevanje (1999-2003): 1/20 (5,0%)
Dominacija (2004-2007): 11/16 (68,7%)
Odolevanje (2008-2010): 4/12 (33,3%)
Stagnacija (2011-2016): 1/24 (4,2%)
Povratak (2017-2018): 3/8 (37,5%)

U prvoj fazi njegove karijere, ATP svet tražio je naslednika Pitu Samprasu i Andreu Agasiju, a o kakvom se "metežu" radilo govori i podatak da su 2000, 2001, 2002. i 2003. prve gren slem titule osvajali Gustavo Kuerten, Goran Ivanišević, Lejton Hjuit, Albert Kosta, Tomas Johanson, Huan Karlos Ferero i Gaston Gaudio.

Samo su Kuerten i Hjuit osvojili više od jedne - odnosno dve.

Tokom četvorogodišnje dominacije, od 2004. do 2007, Federer je dugo čekao na doraslog rivala (osim kada se susretao sa Nadalom na šljaci),pa je u prvih 12 gren slem finala na betonu i travi osvojio 12 titula pobedama nad igračima poput Marka Filipusisa, Safina, Endija Rodika (3), Hjuita, Agasija, Markosa Bagdatisa, Fernanda Gonzalesa i tada mladog Đokovića, koji je pre njihovog susreta u finalu US opena 2007. godine imao dve profi sezone iza sebe i bio jedan osvojen Masters.

Već od 2008, Švajcarac je počeo da gubi od Nadala i Đokovića u serijama, ali je koristio njihove eliminacije da u finalima sa Rodikom i Robinom Soderlingom, a potom i het-trikom u okršajima sa Endijem Marejom osvoji još pet mejdžora do 2012. godine.

Od tada, pa da privremenog odlaska Đokovića i Mareja sa scene, Federer je u sezonama 2013, 2014, 2015. i 2016. igrao samo tri gren slem finala i u svakom doživeo poraz od Đokovića. "Pet minuta" dočekao je 2017. i na startu 2018. godine, kada je osvojio tri od pet gren slem turnira, a dva puta u finalima rival mu je bio Marin Čilić.

Ako sa spiska igrača koje je pobeđivao u finalima Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona i US opena izuzmemo Nadala i Đokovića koji su osvojili 31 "mejdžor", odnosno Agasija koji je 2005. na US openu imao 35 godina i igrao poslednje veliko finale pre povlačenja, svi ostali zajedno sakupili su SEDAM gren slem titula!

Ostali su Filipusis, Safin, Rodik, Hjuit, Bagdatis, Gonzales, Marej, Soderling i Čilić, a Federer protiv njih zbirno ima 16:0 u finalima gren slem turnira. Tek jednu petinu od ukupnog broja "mejdžora", Švajcarac je osvojio protiv svojih najvećih rivala: Nadala (3) i Đokovića (1), sa kojima zbirno ima skor 4:9.

Federer - Đoković 22:25

Rodžer je dobio prva četiri meča, vodio 7:2 i 13:6 do 2011. godine. Od tada, skor iznosi 9:19 s tim da je Đoković pobedio u osam od poslednjih deset susreta. U finalima skor je 6:12, od čega 1:3 na gren slem turnirima.

Federer - Nadal 15:23

Rodžer je izgubio šest od prvih sedam duela sa Nadalom, potom dobio pet od narednih sedam, ali ostao daleko iza nakon što je rival od 2008. do 2012. pobedio u devet od 11 mečeva. Iako se nalazi u seriji od pet pobeda nad Špancem, Federer i dalje zaostaje i u finalima - 10:14 i u finalima "mejdžor" turnira - 3:9.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar