"Đoković šalje mejlove i poziva igrače na bojkot"!

Rosengren tvrdi da je Edmund dobio mejl od Đokovića u kom ga predsednik Saveta ATP igrača poziva na bojkot pravila koje obavezuje tenisere da igraju Dejvis kup ako žele da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Tenis 27.11.2018 | 21:30
"Đoković šalje mejlove i poziva igrače na bojkot"!
Svetski "Broj 1" i predsednik Saveta ATP igrača, Novak Đoković, tražio je od kolega da bojkotuju pravilo, koje tenisere obavezuje da u olimpijskoj godini odigraju bar dva meča u reformisanom Dejvis kupu kako bi imali pravo nastupa i na samim Igrama.

Ovo je u razgovoru sa autorom "Source Podcast" teniskog magazina izjavio švedski trener, Fredrik Rosengren.

"Kajl je dobio e-mail i moguće da nema nikakve veze sa Dejvis kupom, ali Kajl je prošle nedelje dobio e-mail od Đokovića", pričao je trener britanskog tenisera Kajla Edmunda.

Dok se Francuska i Hrvatska ovog vikenda u Lilu sastaju u 118. finalu Svetske grupe, poslednjem pred reorganizaciju Dejvis kupa u svojevrsno Svetsko prvenstvo u tenisu na kraju sezone, ostali igrači iskoristili su pauzu u ATP kalendaru za razgovore o pravilima koja se tiču obaveze profesionalnih tenisera da nastupaju za nacionalne timove u budućnosti.

Konkretno, Međunarodna teniska federacija (ITF), koja pored Dejvis kupa organizuje i četiri gren slema, insistira na tome da igrač u olimpijskoj godini mora da ima bar dva nastupa za reprezentaciju kako bi učestvovao na Igrama. Rosengren tvrdi da Đoković poziva igrače da bojkotuju ovo pravilo u svojstvu predsednika Saveta, ali i da to potvrđuje dve stvari - da najveće zvezde, poput Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala, nemaju nameru da igraju i "Mundijal" krajem novembra, kao i da je novac osnovni motiv za prepuštanje Dejvis kupa investicionom fondu iz Japana, "Kosmos" grupaciji, koju u javnosti predstavlja fudbaler Barselone, Đerar Pike.

Kao pandan novom Dejvis kupu, ATP organizacija odlučila je da pokrene svoju verziju takmičenja nacionalnih timova - ATP kup, nudeći igračima i novčanu nagradu, ali i bodove za rang listu. Upravo je ATP lista dominantna prilikom određivanja učesnika na Olimpijskim igrama (56 od 64 mesta), što je osnovni razlog zbog kog ITF insistira na obaveznim nastupima za Dejvis kup u olimpijskoj godini - kako bi ojačao poziciju u borbi sa ATP organizacijom.

Šveđanin tvrdi da bi popuštanje pred zahtevima tenisera značio "ekser u kovčeg" kultnog teniskog takmičenja, u kom se već dugo ne pojavljuju vodeći igrači sa ATP liste. 

"On poziva igrače da bojkotuju to pravilo. To pokazuje da Đoković nema nameru da igra Dejvis kup kako bi imao pravo da učestvuje na Olimpijskim igrama", ocenio je Rosengren i zaključio:

"U tom slučaju, radi se samo o novcu".

Investitori iz Japana otkupili su licencu za organizaciju Dejvis kupa i od takmičenja koje se igra tokom cele godine, u pauzama između najvećih gren slem i ATP turnira, napravili turnir na kom će nastupiti 18 reprezentacija i koji će imati dve faze takmičenja, kao na FIFA svetskom prvenstvu - grupnu i eliminacije.

Prvi teniski "Mundijal" zakazan je za novembar 2019. u Madridu, a Olimpijske igre u Tokiju biće održane već narednog leta.

Investitori koje predstavlja Pike obezbedili su nagradni fond od 20 miliona dolara za učesnike finala Dejvis kupa, a Šveđanin tvrdi da ni to neće naterati igrače poput Đokovića i Federera da nastupe.

"Nema ničeg pozitivnog u novom formatu takmičenja. Može li neko da mi kaže šta je dobro u vezi novog Dejvis kupa? ITF tvrdi da će Federer i Đoković igrati. To je svinjarija. To se nikada, nikada neće dogoditi. Možemo samo da poželimo sreću ostalim teniserima", govorio je Rosengren, koji nije komentarisao najave da će iz pomenutog pravila najverovatnije biti izuzeti gren slem šampioni i osvajači medalja na prethodnim Olimpijskim igrama.

U singl konkurenciji na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovaće 64 tenisera, od kojih će 56 to pravo ostvariti plasmanom na ATP listi objavljenoj 8. juna, finalisti Panameričkih i Azijskih igara takođe dobijaju vize, kao i najbolje plasirani igrači iz Evrope i Okeanije van 56. pozicije na svetskoj rang listi. Japan kao domaćin ima jedno sigurno mesto, dok će "vajld kard" biti dodeljen i osvajaču olimpijske medalje ili gren slem šampionu koji nije obezbedio učešće kroz ATP listu - ako takav bude postojao.

Predsednik ITF, Dejvid Hagerti, govorio je nedavno o ovom problemu i najavio da niko nema nameru da spreči igrače poput Federera da nastupe na Olimpijskim igrama.

"Razgovarao sam sa Rodžerovim timom i oni su upoznati sa situacijom. Bez obzira na to da li će igrati Dejvis kup ili ne, ništa još nije odlučeno po tom pitanju, ali će sve biti uzeto u razmatranje tokom donošenja odluke. Nema dileme oko toga da bi igrače poput Rodžera bilo sjajno videti na Igrama", rekao je Hogerti i najavio da obaveza od dva nastupa za reprezentaciju u olimpijskoj godini neće važiti i za one koji, po prirodi stvari, odigraju najviše mečeva tokom sezone.

Da ne mogu da prate tempo koji je nametnuo ATP, prvi su pokazali Federera i Nadal - što šestomesečnim pauzama zbog nagomilanih povreda, što svesnim preskakanjima određenih delova sezone - a, potom su ozbiljne povrede stigle i Đokovića i dvostrukog olimpijskog šampiona, Endija Mareja. U međuvremenu, dugo nije bilo ni igrača poput Stena Vavrinke, Keija Nišikorija, Miloša Raonića, Žo-Vilfreda Conge, Tomaša Berdiha, itd.

Od 2019. godine, sezona će trajati samo još duže, sa borbom za titulu prvaka sveta u tenisu od - sredine novembra.

Prema Rosengrenovim rečima, Đoković poziva kolege na bojkot iz ličnih interesa, "jer ne želi da igra Dejvis kup, ali hoće na Olimpijske igre", međutim nameće se pitanje - ako bi za njega važilo isto izuzeće kao i u Federerovom, Nadalovom ili Marejevom slučaju, da li možda Novak kao predsednik Saveta ATP igrača govori u ime onih na kojima će pravilo biti primenjivano?

Podsetimo, kada je Đoković prošlog januara u Melburnu zatražio od Borda direktora ATP da povećaju nagradne fondove i promene način raspodele novca (u korist lošije plasiranih igrača, koji se grčevito bore kako bi finansirali putovanja, plate trenera, hotelske smeštaje i ostale troškove tokom sezone), engleski mediji su njegov nastup predstavili kao zloupotrebu položaja i pohlepu za novcem.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar