''Velika četvorka'' je sada jedno - Novak Đoković!

Piter Bodo, jedan od vodećih teniskih novinara na "ESPN-u" veruje da Novak Đoković može da dominira svetskim tenisom u narednim godinama.

Tenis 24.11.2018 | 21:00
''Velika četvorka'' je sada jedno - Novak Đoković!
Đoković je sezonu završio na prvoj poziciji na ATP listi posle sjajne druge polovine u kojoj je osvojio četiri titule, uključujući dva Grend slema.

Novak je izgubio poslednja dva finala, na Mastersu u Parizu i Završnom turniru u Londonu, ali Bodo ne veruje da to može da ostavi veće posledice.

"Novak Đoković, novi suvereni vladar, doživeo je neočekivanu krizu poslednjeg dana teniske sezone u nedelju. Pobedio ga je 2-godišnji Aleksander Zverev u finalu Završnog turnira u Londonu. Ali ne uzbuđujte se previše. Đoković će u novu godinu ući kao najveći favorit da dominira u 2019", napisao je Bodo u svom tekstu pod nazivom "Velika četvorka' je sada jedno – Novak Đoković".

Američki novinar se potom podsetio trofeja na Vimbldonu, Sinsinatiju, US openu i Šangaju.

"Očigledan razlog je Đokovićev furiozni povratak u drugoj polovini godine – konstantna virtuoznost koja za rezultat ima 35 pobeda u poslednjih 38 mečeva i osvojene četiri titule (od kojih su dve na Grend slemovima). Manje očigledan razlog u ovoj ružičastoj priči jeste osećaj da se dugo očekivana smena generacija približava sve brže i da su potrebna samo dva-tri velika rezultata kako bi postala glavna tema".

Bodo je potom naglasio da, kao što je napisao u naslovu, možda nikada više nećemo videti pravi učinak "velike četvorke".

"Istoričari tenisa će na 2018. godinu možda gledati kao prelomnu tačku u nasledstvu četvorke koja je nekada vladala 'belim sportom'. US open je bio jedan od retkih Grend slemova na kojem su ponovo učestvovala sva četvorica. Đoković je osvojio, ali ovoga puta nije morao da pobedi nijednog od svojih velikih rivala. Federer je izgubio od Australijanca Džona Milmana u četvrtom kolu, Endi Mari (oporavljao se od povrede kuka) je završio učešće porazom od 35-godišnjeg Fernanda Verdaska, a Rafael Nadal se povukao tokom polufinala sa Huanom Martinom del Potrom zbog povrede mišića".

Kao razlog za takvo razmišljanje navodi formu Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Endija.

"Zloslutni znaci – Nadal nije odigrao nijedan meč do kraja 2018 i na jesen se podvrgao operaciji skočnog zgloba. Marijev povratak je opterećen konstantnim zastojima. Federer, bez obzira što je potvrdio treće mesto na kraju sezone, ima skor 4-6 protiv top 10 igrača u 2018. godini – uključujući i poraz od Grigora Dimitrova koji je u veoma lošoj formi", zaključio je Bodo.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar