Gardijan: Kopaonik alternativa za Alpe?

Kopaonik, glavni srpski skijaški centar je prekriven prelepim šumama, dobar je za početnike i nije skup, tako da bi mogao da bude prava alternativa za Alpe, piše britanski „Gardijan“.

  • Magazin
  • Putovanja


U snežnoj šumi okruženoj smrekama i jelama se nalazi toliko snega da on pada stalno na zemlju, a uprkos snežnim padavinama staza koja prolazi kroz magičnu šumu je perfektno očišćena, piše britanski list u reportaži o srpskom skijaškom centru.

„Gardijan“ o Kopaoniku

 
U tekstu se navodi da je Kopaonik srpski najveći skijaški centar idelan za početnike i one sa srednjim znanjem skijanja, a oni koji ne skijaju mogu da uživaju u netaknutom snegu sa obe stane skijaških staza.

Autor teksta Sem Hadad piše da je pri dnu staze naišao na drvenu kućicu u kojoj se okretalo prase na ražnju, gde su gosti bili znatiželjni da saznaju kako je stigao na Kopaonik.

Naime, kako kaže Hadad, nijedna britanska kompanija ne radi turističke aranžmane za Kopaonik, pa britanski skijaš izaziva radoznalost. Uskoro, kako kaže, pio je rakiju sa svojim novim prijateljima.

Podseća da je Kopanik oštećen u NATO bombardovanju 1999. godine, ali da je sada popularna skijaška destinacija za Srbe.

Navodi se i da je Kopaonik popularan i kao letnja destinacija, ali ističe i da je planina poznata i po tome što je Novak Đoković tu udario svoju prvu tenisku loptu.

Sem Hadad piše da je odseo u nedavno renovinarom hotelu „Anđela“, koji je ukrašen mirnim zemljanim tonovima i ima prelep pogled na šumu.

Za one koji imaju manji budžet postoje apartmani sa cenom od 22 funte za noćenje i hosteli sa 15 evra za polupansion uključujući transport do padina.

Nakon dana provedenog u planinama, piše Hadad, odlazio bih da popijem „grejano vino, pojedem kukuruz ili kobasicu iz drvenih kioska“.

Centar ima i nekoliko tradicionalnih restorana, na čijim menijima se uglavnom nalaze riba, meso i roštilj.

Nakon skijanja uveče u noćnim barovima se pušta tehno muzika i ima puno zabave.

Kopaonik je poznat kao Sunčana planina sa prosečno 200 sunčanih dana godišnje, napominje se u Gardijanovom tekstu.

Kopanik, kako ocenjuje autor, neće privući svakoga, vegani i vegetarijanci će više voleti mesto sa većim izborom na meniju za njih, ali za početnike i one sa srednjim znanjem skijanja, prelepi šumski ambijent je interesantna alternativa koju je teško pobiti cenom.

Val d'Izer dvostruko skuplji od četinarima prekrivenog Kopaonika

Opisujući Kopaonik, autor Sem Hadad  navodi da je najviši Pančićev vrh na 2.017 metara, u čijoj blizini se nalazi bela futuristička kupola, koja je ranije bila vojna radarska stanica.Britanski novinar navodi i da je zimski odmor na Kopaoniku znatno jeftiniji nego na Alpima, i da nedeljni ski pas uz iznajmljivanje skija košta 170 funti, gotovo polovinu nego u Val d'Izeru.

Iako je manje izazovan za naprednije skijaše, 24 žičare i 55 kilometara staza su kvalitetni i nisu prenatrpani. To je mesto gde početnici i oni sa srednjim znanjem mogu dosta da napreduju.

Sam centar je mali, ali je udoban, uglavnom sa skijaškim gostionicama i hotelima. Pojedine zgrade imaju lepe, drvene krovove dizajnirane da imitiraju četinare koji ih okružuju.

RTS
foto:internet

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

O Guardianu

22.11.2018 08:37

Zašto nikada Guardian ne piše o grupi Pravda za Davida

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.