Namirnice bogate kalcijumom obavezne u ishrani djece

Manjak kalcijuma u organizmu možemo nadoknaditi pravilnom ishranom. Saznajte koje namirnice bi trebalo da jedu mališani kako bi se pravilno razvijali.

Zdravlje 19.11.2018 | 15:33
Namirnice bogate kalcijumom  obavezne u ishrani djece
Veoma je važno da u ranoj mladosti unosimo dovoljno kalcijuma jer je on neophodan za pravilan razvoj koštanog sistema i zuba, ali i za pravilno funkcionisanje mišića. Nedovoljan unos ovog minerala može da oslabi i uspori rast kostiju, što za posledicu ima gubitak koštane mase u odrasloj dobi, ali i razvoj hipertenzije i pojavu drugih zdravstvenih tegoba.

U nastavku pročitajte koje namirnice možete ponuditi vašoj porodici kako biste podigli nivo kalcijuma u organizmu.

Mlečni proizvodi

Najbolji izvor kalcijuma su svakako mlečni proizvodi – sir, mleko, jogurt. Pobrinite se da vaše dete ima bar jedan mlečni obrok dnevno, bilo to čaša mleka ili jogurt uz žitarice što može biti odličan doručak ili užina. Ako vaš mališan ne voli mlečne proizvode, prvo mu ponudite one namenjene najmlađima - milkšejkove, voćne jogurte sa smanjenom količinom šećera…

Sitna plava riba

Sardine predstavljaju jednu od najzdravijih vrsta riba. Pored toga što su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su vazne za pravilan razvoj mozga, bogate su i kalcijumom i vitaminom D, što predstavlja idealnu kombinaciju.

Zeleno povrće

Kelj i brokoli su povrće koje morate da uvrstite u ishranu vašeg deteta jer obiluje kalcijumom i pomaže u jačanju imuniteta. Spanać je takođe važan u borbi protiv manjka ovog minerala jer sadrži magnezijum koji zadržava kalcijum u našem telu.

Semenke suncokreta i susama

Kalcijum je dosta zastupljen i u susamovim semenkama i pomaže u očuvanju čvrstoće koštane mase. Pored toga, predstavljaju i odličan izvor magnezijuma, gvožđa, bakra i mangana, vlakana i vitamina B1.

Sok od pomorandže

Pomorandže ili sveže ceđeni sok od pomorandže bogat je vitaminom C ali i kalcijumom. Ovaj citrusni napitak vaše dete sa sigurnošću neće odbiti i uživaće u njemu.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar