Na današnji dan, prije 23 godine, pojavio se Điđi!

Već u svojoj prvoj profesionalnoj utakmici, Đanluiđi Bufon nagovestio je da će postati veliki golman. Jedan od najvećih u istoriji fudbala.

Fudbal 19.11.2018 | 15:15
Na današnji dan, prije 23 godine, pojavio se Điđi!
Jedan od najboljih golmana u istoriji fudbala i jedan od najvećih šmekera travnatih terena - Đanluiđi Bufon - prvu profesionalnu utakmicu odigrao je na današnji dan, pre 23 godine - 19. novembra 1995. godine. 

Već tada je nagovestio blistavu karijeru!

Sa 17 godina i 295 dana našao se na gou Parme protiv velikog Milana. Naspram sebe imao je osvajače "Zlatne lopte", Roberta Bađa i Žorža Veu, kao i raspoloženog Marka Simonea. Ostaje je, međutim, nesavladan!

Utakmica je završena bez golova, a Fabio Kapelo sipao je pohvale na račun tinejdžera koji je uspeo da začara mrežu svog gola.

"Danas je debitovao mladi golman, Bufon, a po meni, bio je najbolji igrač Parme. U tri situacije bio je neverovatan, pravovremeno je istrčavao i kod odbrane Simoneovog šuta", izjavio je trener Milana posle duela na stadionu "Enio Tardini" u Parmi.



Te sezone Milan je osvojio titulu, a Parma završila na šestom mestu Serije A. Bufon je upisao još osam nastupa...

Već od sledeće je "Điđi" postao "broj jedan" među stativama žuto-plavih, za koje je nastupao do kraja sezone 2000/01, kada je prešao u Juventus. Boje torinskog kluba branio je čak 17 godina, da bi prošlog leta, kada su mnogi očekivali da će u penziju, potpisao za Pari Sen Žermen. 

Od pojedinačnih nagrada osvojio je verovatno sve što vredi u svetu fudbala kada su golmani u pitanju, sa Parmom je bio pobednik Kupa Italije, Superkupa Italije i UEFA kupa, sa Juventusom ima osvojenih devet Skudeta (i još dva koji su klubu, ipak, oduzeti u akciji "Kalčopoli" zbog nameštanja utakmica), još četiri titule Kupa Italije i pet Superkupa, a posle "Kalčopolija" nije napustio klub, već je zajedno sa crno-belima osvojio Seriju B i pomogao u povratku među najbolje. 

Sa reprezentacijom Italije je osvojio Svetsko prvenstvo 2006, a bio je i Evropski prvak za igrače do 21 godine.



Jedan trofej, međutim, nije uspeo da se nađe i u njegovim rukama. "Ušati" pehar Lige šampiona... 

Veruje Bufon da bi to moglo da se promeni ove sezone, zato je i došao u Pari Sen Žermen, a videćemo hoće li biti tako...

Ljubitelji fudbala u Srbiji, prvenstveno navijači Crvene zvezde, imaće verovatno priliku da gledaju Bufona 11. decembra u Beogradu u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona. Iskusni Italijan zbog suspenzije nije branio u prve tri utakmice, ali jeste pre dve nedelje u Napulju, pa se očekuje da bude na golu i protiv crveno-belih.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar