"Crvena furija" prekinula seriju "Zmajeva"!

Reprezentacija BiH poražena od Španije sa minimalnih 1:0 u prijateljskom meču u Las Palmasu.  Robi, pošteno si poginuo! Debitant iz Selte iščupao mlitave Špance.  Ali, šta je promašio Alvaro Morata, to treba videti. . .

Fudbal 18.11.2018 | 23:17
"Crvena furija" prekinula seriju "Zmajeva"!
Robert Prosinečki i BiH su minimalnim porazom u Las Palmasu od Španije (1:0) okončali ipak sjajnu jesen u kojoj su se odličnim igrama izborili za promociju među najbolje selekcije u Ligi nacija.

Borili su se Zmajevi večeras koliko su mogli, pružili žestok otpor objektivno jačem protivniku, ali Crvena furija u većem delu utakmice i nije ličila na sebe.

Verovatno razočarani ishodom utakmice na Vembliju gde su čekali remi Engleza i Hrvata kako bi kao prvi prošli u plej-of, puleni Luisa Enrikea izašli su na teren samo da odrade posao, pa otuda i nijedna konkretna prilika u prvih 45 minuta, uprkos vidljivoj terenskoj dominaciji.

Nešto bolje je igrala Španija tek u nastavku, a pre pobedonosnog gola rezerviste Braisa Mendeza u 78. minutu, videli smo i još jedan promašaj iz serije nestvarnih nesrećnog Alvara Morate. Kako je napadaču Čelsija pošlo za nogom da promaši gol od sedam metara sa svega nekoliko koraka nikom još nije jasno...

Do pobedonsonog pogotka Španci su u stigli u završnici, kao što rekosmo preko debitanta Mendeza, a sjajni plejmejker Selte propustio je šansu da još jednim golom koji minut kasnije baš učini da ga fudbalski svet zapamti. Ipak, može da bude zadovoljan kako je odigrao na premijeri na velikoj sceni i on, a i selektor Enrike, koji mu je pružio priliku. 

BiH je izgubila meč, ali dobila i važnu lekciju od ipak snažnijeg rivala. Očigledno je angažovanje Roberta Prosinečkog bio pun pogodak i ovu selekciju, koja ima i potencijal, ali i zvezde poput Džeka ili Pjanića sigurno očekuje blistava budućnost.

Selekcija BiH poslije uspješno obavljene misije u Ligi nacija i plasmana u Ligu A godinu je završila prijateljskim duelom sa „crvenom furijom“, nažalost porazom.

Pogotkom rezerviste Mendeza deset minuta prije kraja Španija je savladala BiH rezultatom 1:0 i tako joj nanijela prvi poraz u posljednjih deset utakmica.

Odolijevala je BiH napadima „crvene furije“ sve do finiša utakmice, a onda su Španci kaznili dekoncentraciju odbrane koja je drugi put dozvolila da domaći napadači stignu do odbijene lopte nakon odbrane Šehića.

Prvi put, u 58. minutu nakon odbrane Šehića Morata je sa pet metara promašio prazan gol, ali u 78. minutu Mendez je bio nepogrešiv. Poslao je loptu u mrežu, a Španije je nakon dva vezana poraza u Ligi nacija, od Engleske i Hrvatske upisala trijumf.

Selektor Robert Prosinečki nije mogao da računa na nekoliko povrijeđenih igrača -  Miralema Pjanića, Ognjena Vranješa, Tonija Šunjića i Denija Miloševića, dok u španskoj ekipi nije bilo kapitena Serhio Ramos, koji je takođe povrijeđen.

Bez Miralema Pjanića "zmajevi" nisu imali dovoljno kreativnosti u veznom redu, a Edin Džeko bio je praktično odsječen, iako je Edin Višća pokušavao da probije po boku i uputi neki centaršut.

Sama postavka Prosinečkog bila je defanzivna, što je i razumljivo u utakmici protiv dominantne selekcije Španije.  Vezni red sa Bešićem, Gojakomi  Sarićem, pa i Krunić imali su zadatak da prije svega zaustave protivničke napade ispred odbrane u kojoj su solidnu partiju pružili Bičakčić, Zukanović i Nastić dok se Cimirot na mjestu desnog beka mučio da zaustavi upornog i prilično raspoloženog Iska.

Španija je dominirala, o čemu govori i posjed 67 naspram 33 odsto u korist "crvene furije", ali je u nekoliko navrata nedostajao završni pas u srce šesnaesterca. 

Uglavnom su prijetili udarcima sa nekih 16-20 metara, a tek Asensio krajem prvog poluvremena imao je konkretnu šansu, ali njegov udarac glavom sa nekih osam metara otišao pored gola.

U nastavku je viđeno nekoliko izglednijih prilika, a najbolja šansa za "zmajeve" bila je ona iz 52. minuta kada je Krunić zakasnio na centaršut Višće poslije prodora.

Samo šest minuta kasnije Morata je promašio šansu utakmice poslavši loptu pored gola u situaciji kada je poslije odbrane Šehića sa pet metara mogao da bira gdje će poslati loptu u praznu mrežu.

Golu Španije 20 minuta kasnije možda je kumovao pomalo i sam Šehić odbivši loptu ispred sebe umjesto da ju odbije u stranu. Mendez je to odlično pratio, za razliku od bh. odbrane i riješio ovaj meč.

Umjesto krunića u 62. minutu ušeo je Duljević, a tek poslije primljenog gola selektor Prosinečki je odlučio da pruži priliku i Prciću, Bajiću i Kodri.

Posljednji je ušao u igru šest minuta prije kraja zamijenivši Džeku, kojeg je Prosinečki mogao ili trebao i ranije zamijeniti i poštedjeti poslije naporne utakmice u Beču, posebno jer je večerašnji meč bio rezultatski nebitan.

Upravo zbog toga poraz u Španiji ne treba shvatati tragično već kao dobru pripremu za kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo sljedeće godine, te kao svojevrsnu provjeru za nastup u Ligi A, gdje će se takmičiti još 11 najjačih selekcija Evrope. 

Naredni meč za reprezentaciju BiH biće prijateljski duel sa Švedskom koji će biti odigran u januaru u katarskoj Dohi.

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar