Ovo su ubjedljivo najbolje fotke

Najprestižniji konkurs na svetu kada je u pitanju fotografija "World press photo" podelio je juče nagrade u Amsterdamu u Holandiji.  

Svijet 18.11.2018 | 16:09
Ovo su ubjedljivo najbolje fotke
U pitanju je svojevrsna Nobelova nagrada u svetu fotografije, a ovo najprestižnije priznanje dobili su fotografi širom sveta.

Najboljom od najboljih proglašena je jedna fotografija kao i u još 12 kategorija dok su za pojedine više njih delili prvo mesto.

1.


Prvo mesto za najbolju fotografiju 2016. godine u svim kategorijama odneo je Burhan Ozbilici koji je uspeo da uslika dramatičan momenat kada je bivši policajac Mevlut Altintaš 19. decembra na izložbi u Ankari ubio Andreja Karlova, ruskog ambasadora u Turskoj. Ozbilici je odneo i prvu nagradu u kategoriji "priča" jer je čitav incident uz ono što mu je prethodilo i usledilo predstavio u više fotografija.

2.


Džonatan Bahman, fotograf "Rojtersa" je osvojio prvu nagradu u kategoriji "Savremeni izazovi". Na fotografiji je usamljena aktivistkinja Ajša Evans (28) koja je mirno stajala pruživši ruke da joj stave lisice na protestu protiv policijske brutalnosti u Baton Ružu u Luizijani jula 2016.

Crnkinja, majka jednog deteta, putovala je iz Pensilvanije da bi izrazila nezadovoljstvo na protestu zbog ubistva crnca Altona Sterlinga, oca dvoje dece, kojeg su nenaoružanog ubila dva belca policajca.

3.


Fotograf Pola Bronstejn je ovom fotografijom osvojila prvo mesto u kategoriji "Svakodnevni život". Fotografija nosi naziv "Tihe žrtve zaboravljenog rata", a na njoj su prikazane majka i teško povređena ćerka tokom eksplozije bombe u Kabulu u Avganistanu.

4.


Fotograf "Njujork tajmsa" Danijel Berehulak je osvojio glavnu nagrdau u kategoriji "Vesti" (General news). Fotografija je naslovljena "Muče nas kao životinje" i prikazuje sav užas Duterteovog rata protiv narkomanije na Filipinima. Predsednik Rodrigo Duterte je pokrenuo kampanju protiv narkomana i dilera dozvoliviši svakom da ubije svakog na koga sumnja da pripada jednoj od te dve grupe ljudi bez ikakvog sudskog procesa.

Za manje od godinu dana ubijeno je više od 2.000 ljudi, a narko-klanovi i ostale kriminalne grupe zlupotrebljavaju zakon za međusobne okršaje i ubistva. Na fotografiji je Romeo Tores (37) kojeg su ubile dve neidentifikovane osobe.

5. 


Fotograf Valeri Melinkov iz "Rossiya Segednya" osvojila je prvo mesto u kategoriji "Dugoročni projekti". Naslov je "Crni dani Ukrajine", a na njoj se vide civili kako beže od napada granatom u selu Luhanskaja.

5.


Tomas Munita iz "Njujork tajmsa" osvojio je prvu nagradu u kategoriji "Svakodnevni život". Fotografija pod nazivom "Kuba na ivici promene" prikazuje pripadnike radničke omladine kako čekaju karavan sa telom Fidela Kastra. Kuba je devet dana oplakivala svog nekadašnjeg lidera.

7.


Tom Dženkins, fotograf britanskog "Gardijana" nagrađen je prvim mestom u kategoriji "Sport". Na fotografiji je džokej Nina Karberi koja je pala sa svog konja, a potom i on za njom.

8.


Na fotografiji su advokati koji pomažu ranjenima u napadu bombom u Pakistanu u kojem je život izgubilo 70 ljudi. Ispred jedne bolnice okupili su se advokati i novinari kako bi odali poštu prethodno ubijenom advokatu Bilalu Kasiju. Za ovu fotografiju, fotoreporter agencije EPA Džamal Taraki osvojio je prvu nagradu u kategoriji "Dešavanja".

9.


Kanadski fotograf Amber Braken osvojila je prvu nagradu u kategoriji "Savremeni izazovi". Na fotografiji su policajci koji pokušavaju da razbiju demonstracije u Dakoti protiv izgradnje gasovoda.

10.


Još jedna prva nagrada u kategoriji "Sport" otišla je u ruke italijanskog fotografa Đovanija Kapriotija. Fotka nosi naziv "Muškarci će biti muškarci" (Boys will be boys) a na njoj su trojica igrača kanadskog ragbi kluba koji su vežbali za svoj preformans osmišljen kao podrška transrodnim osobama, što je ujedno bila i dobrotvorna večera u cilju sukpljanja sredstava za funkcionisanje kluba.

11.



U kategoriji "Priroda" prvu nagradu osvojio je španski fotograf Fransis Peres. na fotografiji je kornjača koja se upecala u ribarsku mrežu na Tenerifima u Španiji.

12.



I fotograf "Nacionalne geografije" Brent Stirton je osvojio prvu nagradu u kategoriji "Priroda". Fotografiju je nazvao "Rat nosoroga" i prikazuje organizaciju koja se brine o ranjenim nosorozima u Africi. U Arifici je lov na nosoroge veoma rasprostranjen zbog verovanja da je njihov rog lekovit, ali i iz drugih razloga. Mladunče nosoroga na fotografiji ostalo je bez majke koju su ubili, a potom su ga napale hijene dok ga nisu spasili iz organizacije "Briga o divljini Afrike".

13.


Loren van der Stok, fotograf "Getty" agencije, osvojio je prvo mesto u kategoriji "Opšte vesti". Na fotografiji su prikazane specijalne iračke jedinice koje pretražuju kuće u Mosulu u potrazi za pripadnicima ISlamske države.

(BBC)

Komentari / 0

Ostavite komentar