Federer protiv Novaka u 2018. - Dva poraza, tri otkaza!

Od kada su na suprotnim stranama žreba za Vimbldon obeležili dve i po godine bez međusobnog duela, Federer i Đoković mogli su da odigraju pet "klasika" na poslednjih pet turnira u sezoni. Odigrana su dva.

Tenis 18.11.2018 | 16:15
Federer protiv Novaka u 2018. - Dva poraza, tri otkaza!
Od kada su se na žrebu za Vimbldon našli u različitim polovinama žreba i obeležili su dve i po godine od poslednjeg međusobnog susreta, Novak Đoković i Rodžer Federer mogli su da se sastanu pet puta na narednih šest turnira u sezoni.

Odigrana su samo dva, tri su ostala neodigrana nakon što je Federer pred susrete sa Đokovićem gubio od Džona Milmana u osmini finala US opena, Borne Ćorića u polufinalu Mastersa u Šangaju i, u subotu uveče, od Aleksandera Zvereva u drugom polufinalnom meču ATP finala sezone u Londonu.

Federer je pre toga odlučio da preskoči Masters u Torontu, nakon čega se u finalu Mastersa u Sinsinatiju susreo sa Đokovićem prvi put od Australijan opena 2016. i doživeo poraz u meču koji je značio da će šest godina mlađi rival iz Srbije postati prvi igrač u istoriji sa osvojenim svim gren slem i masters titulama.

Zverev je ime protivnika saznao u večernjim časovima, nakon što je Đoković u drugom polufinalu preslišao Kevina Andersona i izborio peto uzastopno finale posle Sinsinatija, US opena, Šangaja i Pariza.

Novak je jednog od dvojice najvećih rivala pobedio i u polufinalu Mastersa u Parizu, što mu je bila peta pobeda u poslednjih šest susreta za prvo osetno vođstvo u međusobnim okršajima od 25:22.

Svet tenisa očekivao je novi "klasik" u velikom finalu sezone, duel između tenisera koji su osvojili pet od poslednjih osam gren slem turnira i 34 ukupno, ali se isprečio mladi Zverev koji je u subotu uveče u rasprodatoj "O2 areni" eliminisao 16 godina starijeg Švajcarca i izazvao aktuelnog "Broja 1" na "revanš" posle debakla u 2. kolu grupne faze.

Federer, koji kod publike u Londonu ima status domaćeg tenisera bilo da se radi o Vimbldonu ili ATP finalu sezone, ocenio je da mladi Nemac nije zaslužio zvižduke.

"Razumem frustracije, ali to su samo nesrećne okolnosti. Zviždanje i negodovanje - to mi se ne sviđa. Takve stvari se u drugim sportovima često viđaju, ali to nije slučaj u tenisu. Baš zbog toga, kada se desi, postaje veoma lično. Mislim da to nije trebalo da se desi, Saša to nije zaslužio", rekao je Federer.

Nemački teniser je pri rezultatu 4:3 za Federera u taj-brejku drugog seta tražio da se ponovi poen pošto je sakupljaču ispala loptica, što je izazvalo negodovanje publike. 

"Izvinio mi se na mreži, rekao sam mu da nema zbog čega da se izvinjava. Čestitam mu na odličnom meču i odličnom turniru do sada. Pravila nalažu da se u ovim situacijama poen ponovi, i on je to tražio, to je u redu", kazao je Federer.

On je dodao i da je dečak koji skuplja loptice priznao da mu je ona ispala u toku poena, ali i da nije ljut na njega zbog toga.

"To se događa, sve je u redu, na kraju dana to nije velika stvar. To je život, to je sport, nisam ljut na njega", rekao je Federer.

Zverev je kazao da je posle meča bio uznemiren zbog zvižduka, ali da se nada da će publika shvatiti da nije uradio ništa loše.

"Neću lagati, bio sam uznemiren posle meča, trebalo mi je nekoliko minuta u svlačionici. Bio sam malo tužan zbog te reakcije, ali znate, možda će se ljudi sutra pogledati šta se zapravo dogodilo i onda shvate da nisam uradio ništa loše", rekao je Zverev.

Sin nekada uspešnog ruskog tenisera, Aleksandera Zvereva seniora, ušao je u sezonu kao jedan od retkih na ATP turu sa pozitivnim skorom protiv Đokovića, ali je vođstvo od 1:0 stečeno u finalu Mastersa u Rimu na proleće 2017. ispustio bez da je ugrozio asa iz Beograda u polufinalu Mastersa u Šangaju i duelu Gustavo Kuerten grupe u Londonu.

U ta dva susreta, mlađi od braće Zverev osvojio je ukupno osam gemova, ali je u prilici da poravna na 2:2 u poslednjem meču pete sezone koju će Đoković privesti kraju kao prvi na svetu.

Novak u "O2 areni" igra za šestu titulu na ATP finalu sezone, čime bi pretekao Federera i izjednačio se sa Pitom Samprasom na prvom mestu večne liste. Đoković je turnir najbolje osmorice osvajao 2008, 2012, 2013, 2014. i 2015, dva puta u finalu pobeđivao je Federera i jednom morao da prihvati pobedu bez borbe zbog povrede Švajcarca pred finale 2014. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lever1

18.11.2018 15:42

Dobra vaza za cuvarkuce

ODGOVORITE