Pojedinci hoće saradnju sa SNSD

"Činjenica je da postoji nezadovoljstvo u članstvu SDS-a, ali ono je u ovom trenutku više usmjereno na pojedince i grupacije unutar stranke, koji zagovaraju saradnju sa SNSD-om. Koliko će Vukota Govedarica, kao prvi čovjek SDS-a, imati snage da se tome odupre, vidjećemo vrlo brzo", naglašava Raljić.

Republika Srpska 17.11.2018 | 13:25
Pojedinci hoće saradnju sa SNSD
Posve je jasno da će skupštinsku većinu, uz aktuelnu vlast predvođenu SNSD-om, činiti Ujedinjena Srpska, ali i dosadašnje članice opozicionog bloka, Saveza za promjene, koje žele saradnju sa strankom predsjednika RS Milorada Dodika - NDP i grupa Obrena Petrovića iz Doboja, koja se izdvojila iz SDS-a nakon oktobarskih izbora.

Uzimajući u obzir akumulaciju nezadovoljstva i izlaske iz Saveza za promjenu, opravdano je pitanje kakva je pozicija opozicije u RS naredne četiri godine i koji su pravci njenog djelovanja.

Dugogodišnji novinar i politički analitičar Željko Raljić vjeruje da će opozicija u RS, kao i do sada, lutati u svojim nastojanjima da se odupre politici SNSD-a i njegovih partnera, pogotovo nakon činjenice da je Milorad Dodik uspio da okupi dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS.

Prema njegovim riječima, Dodik želi da mu entitetski parlament bude podrška u djelovanjima u Predsjedništvu BiH, gdje će naredni mandat biti član iz reda srpskog naroda.

"Očito se sprema da stavlja veto na pojedine odluke, te za izmjenu Ustava RS, a u kontekstu zahtjeva za izmjenu Ustava BiH, koji će zasigurno uslijediti", navodi Raljić u razgovoru za Vijesti.ba.

U proteklih više od 12 godina vlasti SNSD-a, DNS-a i SP-a u RS, opozicija na čelu sa SDS-om nije uspijevala da se nametne kao ozbiljniji politički faktor.

Kako naš sagovornik navodi, izuzetak je bila 2014. godina kada je opozicioni blok bio vrlo blizu pobjede. No, opozicija je zbog nesnalaženja tada dozvolila da se na osnovu političke korupcije formira parlamentarna većina, a potom i Vlada RS.

"SDS tada nije imao snage za ozbiljnije djelovanje, što se odrazilo na izborni rezultat 2016. godine, kada su birači kaznili nesnalaženje i kada je ova stranka izgubila kontrolu nad većim brojem opština gdje je bila u lokalnoj vlasti", podsjeća Raljić.

Iako je izborni proces u BiH komplikovan i bez obzira što se u njemu dešavaju brojne neregularnosti i manipulacije, ovaj analitičar i novinar smatra da to nije izgovor za loše opoziciono djelovanje Saveza za promjene u RS.

"Vjerujem da će ta tendencija, nažalost, biti nastavljena", mišljenja je Raljić.  

Poslije oktobarskih izbora, najveće unutarstranačke turbulencije događaju se u SDS-a. Nezadovoljstvo izbornim rezultatom i ukupnim stanjem u stranci izrazile su brojne opštinske organizacije.

Jasnija slika o situaciji u do sada najvećoj opozicionoj partiji u RS očekuje se nakon sjednice Glavnog odbora, koji zasjeda u Istočnom Sarajevu.

"Činjenica je da postoji nezadovoljstvo u članstvu SDS-a, ali ono je u ovom trenutku više usmjereno na pojedince i grupacije unutar stranke, koji zagovaraju saradnju sa SNSD-om. Koliko će Vukota Govedarica, kao prvi čovjek SDS-a, imati snage da se tome odupre, vidjećemo vrlo brzo", naglašava Raljić.

Bez kvalitetne opozicije nema ni kvalitetne vlasti.

"Potpuno je nebitno da li je u opoziciji jedna, dvije, tri ili više stranaka, važno je na koji način one djeluju i u kojoj mjeri one poštuju očekivanja građana", mišljenja je Raljić.

On smatra da su građani RS pokazali da ne žele aktuelnu vlast, bez obzira na to kako izgleda izborni rezultat.

"Međutim, jasno nam je da je SNSD imao saveznike u opozicionim redovima, a to se vidi nakon prelaska NDP-a na drugu stranu, kao i po odnosima unutar SDS-a", kaže Raljić.

U takvim okolnostima, dodaje, bilo je vrlo teško napraviti bolji rezultat.

"Kada se na to doda činjenica da je izborni proces tekao uz brojne manipulacije, te da CIK BiH potpuno odbacuje sve zahtjeve opozicije u pogledu brojanja i kontrole glasačkog materijala, onda možemo zaključiti da nešto ne štima", naglašava ovaj analitičar, te dodaje da je aktuelnu vlast gotovo nemoguće pobijediti na izborima, jer su oni neregularni.

Uprkos tome, vlast će biti formirana. Raljić ističe da i predstavnici međunarodne zajednice imaju dvostruke aršine.

"Oni prihvataju rezultate ovih izbora i traže nastavak reformi", navodi on.

(Vijesti) 

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Novi Grad

17.11.2018 12:30

I sad recite da mile nije najinteligentniji politicar. Tako reci smrt ne neprijatelje navukao je na svoju stranu.

ODGOVORITE
Name

cicko

17.11.2018 12:47

Vidi Cicka predratnog magacionera RO Romanija, kao na utakmici. Kome on treba?

Name

Burle

17.11.2018 13:03

Nije stvar da je on inteligentan nego drzak, bezobrazan, lopov, beskrupulozan, koliko ste glasova za živu lovu kupili na dan izbora! Samo si ti mnogo glup, ograničen, ne znaš ništa dalje od nosa, pa ti je tvoj mile pojam pameti!

Name

re novi grad

17.11.2018 13:17

Koliko je on intiligentan najbolje zna obicni covjek,lako je biti ''intiligentan''sa pokradenim narodnim milijardama.

Name

za cicka

17.11.2018 14:13

Pa i ostao je soljeber , vidi mu cipala , nisu vidjele globin od dana kad ih je kupio, šta zna seljak šta je globin za cipale.

Name

Zare

17.11.2018 14:14

da su ti ,,neprijatelji" Vožda pošteni, znaš kad bi ih preveslao sebi... NIKAD. LOPOVI, SVE SU TO LOPOVI...

Name

Direkt

17.11.2018 15:55

Dodik je glup i pokvaren. Svu svoju glupost nadoknadjuje kradjom, podmicivanjem i drugim radnjama koje zahtijevaju kapital. Za to nije potrebna narocita pamet, vec velika doza pokvarenosti. Da je iz njegovog dzepa nista tu nebi bilo sporno vec i posteno. Posto narodnim parama kupuje narod i narodnu volju, mislim da nam pored Dodika Cak Noris nije potreban, a sto je najgore, 99 posto naroda nije ni svjesno toga kako i koliko Dodik svojom politikom narusava svima nama egzistenciju na ovim prostorima. Sve se svelo na uzimanje kredita za penzije i plate i otplacivanje istih kroz pare dijaspore koja uskoro nece imati kome da daje pare. Sve se svodi na nivo palanke. Umjesto konstruktivnu, Dodik vodi politiku koja je suprotnost tome. Subvencije za otvaranje novih radnih mjesta su Dodiku zadnja rupa na svirali umjesto da to bude najfinansiraniji program jer kad si zaposlen imas posao, pare, mozes lakse da osnujes porodicu, nisi na teret drzave, jos joj i pomazes na osnovu uplate poreza itd.

Name

Mirko Colovic

19.11.2018 12:16

Kum Cicko i ja odavno saradjujemo, doduse ispod zita sto bi narod reko. Mi uopste ne gledamo ko je koja partija. Podjelili smo interese, on u opstini a ja u sumskom gazdinstvu. Dobro njemu a dobro vala i meni.

Name

Ranko Teodosic

17.11.2018 12:35

Cavicu, proklet bio.

ODGOVORITE
Name

kizo

17.11.2018 15:47

Bez premca najveci lopovi su iz redova SDSa. Citajuci ove komentare o bivsim clanovima i dojucerasnjim kolegama koji se sad blate na sva zvona ne mogu da se ne zapitam kako su vam ti isti lopovi valjali do sada? I BIlI UVAZENI I POSTENI.

Name

Buc

17.11.2018 12:40

Ko je ovaj???

ODGOVORITE
Name

Simo

17.11.2018 12:50

Ljudi, pa iz ovoga sada slijedi krvavi obracun do brata na brata.Zivio Mile.

ODGOVORITE
Name

Re Novi grad

17.11.2018 12:52

Navukao je on sebi nesrecu, kakva je i on sam. Po zakonu sjetve i zetve, brzo ce svasta doci na naplatu, zivi bili pa vidjeli....

ODGOVORITE
Name

Re Simo

17.11.2018 13:03

Tvoj Mile je upravo i zavadio narod svojim budalastinama.

ODGOVORITE
Name

Gradjani podrzavaju aktuelnu vlast

17.11.2018 13:12

Zapadnoevropske zemlje su parlamentarne demokratije i kod njih je osnovno pravilo da vlast formira ona stranka koja dobije najveci broj glasova na izborima. Mozda su sada na ovim obukama koje su ljetos bile u Londonu izmislili neko novo pravilo pa o tome ucili nase ucenike koji su ljetos isli tamo, pa nam oni sada prenose novi izum koji su naucili, da vlast nije vlast bez obzira na rezultate izbora. Malo kontradiktorno ali mozda nisu najbolje proucili tu lekciju pa su napravili lapsus.

ODGOVORITE
Name

GDJE TI ŽIVIŠ?

17.11.2018 13:52

Ova "većina" je najviše izbrojala glasova, a ne dobila. A da li će SDS u koaliciji sa SNSD omogućiti da odlučuju svi članovi, ne pojedinci koji bi se ugradili u ineres koalicije.

Name

4S

17.11.2018 16:09

Pa šta bi od onolike priče da iza opozicije stoje Britanci Amerikanci soroševci i ko sve ne,šta bi sa Vučičevim obećanjem da će poslije izbora otkriti ko je sve agitovao za szp?!Poslije svega se vidi koga istinski podržava i Amer i Soroš.Milokliz sa svojim ustašama i poturicama gura RS u nestanak prizivajući treći entitet(od čije teritorije će nastati),uništio ekonomiju,rastera narod po Evropi da čistimo švabska govna i septičke kraj ovakvih naših prirodnih bogatstava.Još nije formirao ni vlast a prodade i Ljubiju,pa poltroni imate li imalo mozga,vidite li kud sve ovo ide.Na kraju kad sve raskrčmi,kad ostanu samo babe i đedovi u R.S. onda će slepci možda progledati ali kasno Markan na Kosovo stiže!

Name

mare

17.11.2018 13:12

ko je ovaj cupavi na slici u drugom redu??? koja je njegva funkcija.. ko je to uopste ??

ODGOVORITE
Name

Borik BL

17.11.2018 13:59

Joksim Luketa, čovjek sa sumnjivom biografijom, porijeklom Hercegovac, živi u Banja Luci, niko ne zna tačno čime se bavi ... Ranije je bio član DNS, PDP i NDP.

Name

Re

17.11.2018 16:55

Postenjacina govedaricin hercegovac krsni

Name

Labud

17.11.2018 13:31

Sa režimom nema pregovora.

ODGOVORITE
Name

Smijesno

17.11.2018 13:45

Bas smijesni komentari. U zadnjih deset godina Vaskovic pise a opozicija ponavlja da smo propali da nece biti plata, penzija da smo dotakli dno, da vlast pada na sledecim izborima, da rezim pada u slobodnom padu i ko zna kakvih jos gluposti smo se naslusali. Mile osvoji najvise glasova od rata, a sad ima i dvotrecinsku vecinu. Pa ko je ovde glup? Svako je mogao glasati kako pozeli. To niko ne moze ispratiti ni placanjem ni ucjenama ni bili cim. Recimo, plate mi da glasam za njih, ja odem i glasam za koga ja hocu. Kao da oni to mogu provjeriti. Nego cinjenica je nesto sasvim drugo, a to je da u opoziciji nema alternative. Koliko su dosljedni pokazuju ovi prelasci nakon izbora. To sve govori. Takva opozicija nece nikad doci na vlast.

ODGOVORITE
Name

Re

17.11.2018 14:10

Tebe nesto opasno zulja,a i imas i ozbiljan poremecaj.Cemu lazi i obmane.Izbori pokradeni,to zna i ptica na grani.Nije Vaskovic jedini koji pise istinu.ISTINA SE VIDI IZ AVIONA.Neka ti neko pokaze snimak ispred RTRS-a,zadnji skup vladara pred izbore,uspjela je kupnja glasaca,na njegovu radost ili zalost -to cemo uskoro vidjeti.Raste zadovoljstvo zivotom u Rs -u,ti to ne -vidis??!

Name

Rvi

17.11.2018 14:29

Svaka ti cast na komentaru.Dosta je vise mrznje.

Name

4S

17.11.2018 16:23

A nismo propali,kolike su plate,koliko ozbiljnih firmi radi,koliko ljudi dnevno čuči pred ambasadama,kolika nam je zaduženost po glavi stanovnika,koliko porastoše cijene poslije izbora,kakva nam je bezbjedonosna situacija???Poltronima oko Milokliza je sigurno dobro i teško je od njih očekivati da situaciju pogledaju realno ali samo jedan dan neka odu ispred slovenske ambasade i prebroje sve one ljude i nek na to dodaju i njihove porodice pa se zapitaju od čega oni to tako bezglavo bježe,od dobroga???Pa ko je lud???

Name

@Smijesno

17.11.2018 17:12

Ako stvarno misliš da su izbori regularni i da je sve bilo pošteno nema svrhe raspravljati se sa tobom! Pa zašto Dodik kažnjava koalicione partnere onda???? Pa zato što su krali za sebe više nego za SNSD i sad je šef ljut! Pa u SNSD-u se međusobno potkradaju kandidati tj. više glasova dobije onaj ko više plati birački odbor! Doći će dan kada će morati uvesti elektronsko glasanje pa će sve izaći na vidjelo...ovi što su dobijali po 90+% glasova neće ubuduće imati ni 9%. Ničija nije do zore sjala!

Name

MILAN

17.11.2018 14:05

Ti koji traze saradnju sa SNSD-om nisu normalni. Jedino ako stranku SDS smatraju macehinskom .Pa znaju li pojedinci kome trce u zagrljaj!Uzas jedan Mozda i nije,takav je srpski narod uvek bio....heroji u ratu,kukavice u miru...ko god da trazi tu vrstu saradnje izdao je stranacke principe i program stranke.Odmah treba da leti kroz zatvoren prozor...bolje sve to ocistiti,ostati samo sa istinskim clanovima jer tako ce najprije prebroditi krizu koja je evidentna u redovima SDS.Zato treba podrzati Vukotu,on je istinski borac za principe i program stranke Nisam clan SDS,ali sa gnusanjem posmatram kako se pojedinci olako prodaju za komadic krpice koje ocekuju da dobiju na drugoj stranu Uzas jedan!Uzas za srpski narod,tezak udarac za RS.

ODGOVORITE
Name

Gdje je mozak

17.11.2018 14:21

Pa vidite li vi šta Lavrov poručuje i vlast u Srbiji. Samo bi opozicija po vama trebala kontra.. Svašta.

ODGOVORITE
Name

re

18.11.2018 09:11

Ja sam shvatio Lavrova da treba da glasam za I.Crnadka.Ahaha.

Name

Istina

17.11.2018 14:34

Nisu to pojedinci to je najbrojnije glasačko tijelo u SDS.

ODGOVORITE
Name

Viktorija

17.11.2018 15:24

Ne laži, najbrojniji su oni koji nisu za saradnju sa Dodikom. Sa kim sam god razgovarala od naroda svi su protiv koalicije sa SNSD-om. Da su bili za koaliciju glasali bi za Dodika.

Name

BOBA

17.11.2018 15:10

JA BI CICKU I MIČIĆU KUPILA CIPELE.SIGURNO NEMAJU PARA ZA NOVE .BRAVO SNIMATELJI.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Heroj

17.11.2018 15:45

Ajdee Cicko prelazi u snsd, svaki dan to ocekujem, ti pripadas vladajucoj eliti.

ODGOVORITE
Name

istina

17.11.2018 16:25

SNSD je najveća izdajnička stranka u srpskom narodu to je sekta ako ovako nastave oni će ubijati Srbe u svojim kućama to nisu Srbi pogledajte kojih prestavlja spirit Radmanović supruge im muslimanke dodik je hrvat unuka peje ustase predsednik stevandić za njih sekta glasa srpski narod jos malo neće smjeti reći da je Srbin borci nasi neće smjeti reći da su bili u ratu ti njihovi glasaci nisu metka ispalili uratu to su ljudi koji su u ratu pljackali izbjegavali mobilizaciju sad je se ta sva bagra skupila oko dodika

Name

Re direktno

17.11.2018 16:51

Bas si glup samo neprimjecujes to ti zivio mile

ODGOVORITE
Name

ZA

17.11.2018 18:04

KAKO HOĆE DA PRIVATIZUJU HIDRIELEKTRANE NEVIDENI JE HAOS.POSLOVNA PRATNJA TRAZI ENORMNE OTPREMNINE, KUPLJENE DIPLOME U ŠIROKOM BRIJEGU, PROFESORI KNJIZEVNOSTI, LIKOVNA AKADEMIJA, FIZIO TERAPEUTI, NARKO KLAN KOJI JE STRUČNI ISPIT POLOŽIO U KPZ FOČA 7-10 GODINA.INZINJERA I NEMA UPOSLENI TI NE TREBAJU. KAKAV HAOS IDE BAHANALIJAMA NA VODI GASI SVJETLO LUKA PETROVIĆU

Name

Apel

17.11.2018 18:38

Paddy, please, vrati se. Sve ti je oprošteno.

ODGOVORITE