Ovo je riječ godine

Oksfordski rečnik je reč "toksično" (toxic) proglasio za reč 2018. godine.

Zanimljivosti 17.11.2018 | 13:01
Ovo je riječ godine
Organizacija Oksford juniverziti pres (Oxford University Press) prati promene u engleskom jeziku i svake godine bira po jednu reč koja najbolje opisuje raspoloženje tokom te godine.

Njeni leksikografi su naveli da je reč "toksično" prerasla u "opijajući opis svih najpopularnijih tema ove godine". Osim bukvalnog značenja - "otrovno", ljudi su je koristili da opišu veze, politiku i navike.

Ostali kandidati za reč godine bili su "gas-lighting", što bi se moglo prevesti kao "pravljenje nekoga ludim" i "orbitiranje", odnosno povlačenje iz komunikacije s nekim, ali uz nastavak praćenja izdaleka aktivnosti te osobe na društvenim mrežama, uz povremeno komentarisanje.

Reč 2017. godine je bila "mladotres" (youthquake), čime je priznata moć generacije "milenijalaca" - rođenih početkom 21. veka.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Anonimno

20.12.2018 07:06

" Ma,čoveče,život je divan. " /x3 --------- Bože,hvala ti na preogromnoj ljubavi,dobroti i milosti koju imaš prema svima kroz Isusa Hrista,našeg jedinog Spasitelja.Nije loš ni film: " Four Christmases (2008) " https://www.gledalica.com/sa-prevodom/four-christmases-2008-video_714d8ee2f.html . " Psalmi 34:8 Ispitajte i vidite kako je dobar Gospod; blago čoveku koji se uzda u Nj. " Bože Gospode,na dečju i našu radost,sa nebesa na zemlju,učinio si da padne preobilno snega.Bože,sa nebesa,zemlju kišom natapaš.Gospode,sa nebesa,zemlju i nas blagosiljaš.Bože,sa nebesa,toplim sunčevim zracima,zemlju i nas greješ,krepiš i ispunjavaš. " Psalmi: 117:1 Hvalite Gospoda svi narodi, slavite Ga sva plemena; 2 Jer je velika milost Njegova k nama, i istina Gospodnja traje doveka. Aliluja! " Bože Gospode,svakoga jutra,probudiš nas kroz tvoju ljubav,milost i dobrotu.Bože,u svakom danu,novu snagu nam daješ. " Psalmi: 134:1 Sad blagosiljajte Gospoda, sve sluge Gospodnje, koje stojite u domu Gospodnjem noću. 2 Podignite ruke svoje k svetinji, i blagosiljajte Gospoda. 3 Blagosloviće te sa Siona Gospod, koji je stvorio nebo i zemlju. " - Lep pozdrav,poštovanje i Božji blagoslov vama,svima i vašim bližnjima.

ODGOVORITE