Turska Gruevskom obećala azil?

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski i dalje je u Albaniji, odakle će otputovati za Tursku, koja mu je obećala azil.

Region 16.11.2018 | 19:07
Turska Gruevskom obećala azil?
To je najnovija od brojnih spekulacija o tome gdje se nalazi bivši lider i sada pojedinačno najuticajnije, iako opozicione, stranke VMRO-DPMNE.

Spekulacije i "informacije" ne prestaju od ponedjeljka, kada je Gruevski na Facebooku objavio da je u Budimpešti, te da je od mađarskih vlasti zatražio politički azil, što su potvrdile i vlasti te zemlje.

Kako se, međutim, od tada nije pojavio u javnosti, počela su nagađanja o tome gdje se zapravo nalazi bivši makedonski premijer, kako je izašao iz zemlje, s obzirom na to da su mu jula prošle godine oduzeti lični i diplomatski pasoš, a iz toga se izvlače i zaključci ko mu je pomogao.

Gruevski je inače na Facebook objasnio da je Makedoniju napustio zato što je posljednjih sedmica dobijao prijetnje smrću.

Od tada je "slučaj Gruevski" medijski hit u Makedoniji, zemljama regiona i svjetskih medija, a koje od navodnih saznanja o njegovom trenutnom boravku je tačno - zasad nije poznato.

Da je i dalje u Albaniji, na području Vlora - Saranda i da će večeras otputovati za Tursku, javila je jutros makedonska televizija "24news", a prenio portal "ABCnews.al". 

Kao još jedna moguća destinacija Gruevskog pominje se i Gruzija. 

Što se tiče Budimpešte, gdje se sam Gruevski "locirao", kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je u četvrtak da je on podnio zahtjev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Valter

17.11.2018 07:53

Logican izbor Turska. U jednom periodu i sadasnji Pred.Turske je bio u Makedoniji u Skoplju i koji govori makedonski jezik.I to je usluga za uslugu.Prijateljstvo.

ODGOVORITE