ATP Svjetski kup - uz podršku Novaka Đokovića!

Predstavljeno novo/staro timsko tenisko takmičenje koje kreće od januara 2020. godine.

Tenis 17.11.2018 | 16:30
ATP Svjetski kup - uz podršku Novaka Đokovića!
Što više para, to više muzike. Beli sport, kao najpopularniji pojedinačni sport na svetu privlači sve više navijača i medijske pažnje, a samim tim se povećava i upliv novca, kao i sponzora. Ta akumulacija kapitala rađa i nove "biznis ideje" iliti načine na koji treba ovaploditi pristigle milione.

Možda je sirovo objašnjeno, ali je upravo to glavni razlog čudnih dešavanja u tenisu u poslednje vreme, od potpune promene Dejvis kupa, preko privatnih turnira kao što je Lejver kup, pa sve do ATP Svetskog kupa koji je danas predstavljen u Londonu. U pitanju je timsko takmičenje koje je dobilo najveću podršku predsednika saveta igrača, Novaka Đokovića. Domaćin će biti Australija, a prvo takmičenje se održava od 3. do 20. januara 2020. godine.

"Predstavljanje svoje domovine velika je privilegija za nas, mi sanjamo da nosimo boje naše zastave. Sviđa mi se što ovaj turnir poseduje ATP, to jest igrači. Verujem da je to najbolji način da se započne sezona, a plus će biti i distribucije poena", rekao je Nole na predstavljanu, "Australija je zemlja koja ima grend slem i veliku tenisku tradiciju. Mi više od 90 posto vremena igramo samo za sebe, nema timskih takmičenja tako da će ovo spojiti mnogo nacija, a i meni lično će mnogo značiti da igram za Srbiju"

ATP Svetski kup, čijem su povratku na veliku scenu najviše doprineli predsednik ATP Kris Kermoud iKrejg Tajli, prvi čovek australijskog tenisa, igran je u Dizeldorfu od 1978. do 2012, a jednu titulu je uzela i Srbija i to bez Novaka Đokovića. Ovo je sada pak potpuno novo takmičenje, sa daleko većim nagradnim fondom (15 miliona dolara) i čak 750 ATP poena koje će dobijati članovi pobedničkog tima.

Na završnom turniru će biti predstavljeno 24 nacije podeljeno u šest grupa, koje će se takmičiti u tri australijska grada pred početak Australijan opena. Igraće se i singl i dubl mečevi, a ekipe će se plasirati na osnovu pozicije na ATP tabeli njihovog najboljeg igrača. A to znači da bi Srbija bila prva da sada kreće takmičenje.

ATP Svetski kup dodatno pravi gužvu u teniskom kalendaru, a posebno se "sudara" sa Dejvis kupom koji je sada u vlasništvu privatne "Kosmos grupe". Biće ovde puno natezanja između biznisa i sporta u borbi u kojoj će, nadamo se beli sport ipak izaći jači.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar