Svaka 10. beba rodi se prije vremena

Jedna od deset beba u svetu rodi se pre vremena, odnosno godišnje 15 miliona beba. U Srbiji ih se rodi više od 4000 ili 11 beba svakoga dana.

Zdravlje 14.11.2018 | 15:40
Svaka 10. beba rodi se prije vremena
Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba. Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja trudnoće. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka, saopšteno je iz Udruženja "Mali Div".

Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatiju povezanu sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarnu displaziju, nekrotizujući enterokolitis, zastoje u disanju, hidronefrozu, umbilikalnu i ingvinalnu herniju, hipotoniju i hipertoniju...

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60%. Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar