Liberman podnio ostavku

Povodom značajnih odudaranja u stavovima sa premijerom Netanijahuom po predmetu ovosedmične eskalacije u i oko pojasa Gaze, ministar odbrane Države Izrael, Avigdor Liberman danas je podnio ostavku, saznaje BN TV

Svijet 14.11.2018 | 12:48
Liberman podnio ostavku
Kako BN saznaje od Aleksandra Nikolića, počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Izraelu i bliskog saradnika Libermana, ovome je prethodila posebna sjednica rukovodstva stranke Izrael naš dom (Israel beteynu). Na istoj je odlučeno da stranka izlazi iz vlade, što znači da i njen drugi ministar Sofa Landver, ministar imigracije i integracije, napušta portfelj.  

Ovo nije prvo razmimoilaženje između premijera i ministra odbrane po ovim pitanjima, ali i posljednja eskalacija sukoba oko Gaze je bila najteža još od 2014. godine. Tokom posljednjih sukoba više od 500 projektila je gađalo civilne ciljeve na jugu Izraela, u radijusu doziranom od Hamas-a, u kojima je stradao jedan Izraelac, 49 ranjeno, te pričinjena materijalna šteta, uključujući i direktne udare projektila u stambene objekte i dvorište jednog vrtića.

U javnosti je posebno ojačala spoznaja neslaganja Netanijahua i Libermana poslije jučerašnje šestočasovne i napete sjednice kabineta na kojoj se raspravljalo o prekidu vatre. Na sjednici su načelnik Generalštaba i direktori Službe unutrašnje bezbjednosti (Šin Bet) i Mosad-a predstavili presjek preduzetih aktivnosti kao i prijedloge posredovanja koji su pristigli kabinetu premijera iz: Egipta, Norveške, Švajcarske i UN.

Pored samog prekida Liberman se protivio i uslovima prekida vatre. Uz ovo i nepostupanju po ilegalnom naseljavanju beduinske populacije na zemljištu u državnom vlasništvu, kao i odobravanju prosleđivanja finanskijskih sredstava vlastima Hamas-a u pojasu Gaze. Ipak, Liberman je naglasio da bezbjednosno stanje na jugu zemlje prethodi svemu. U tom smislu je poručio da se ovim sporazumom “kupuje mir kratkotrajno”, a pristanak na prekid vatre nazvao ”kapitulacijom pred terorom”.

Ponašanje vlade Liberman je opisao iskazivanjem slabosti.

Avigdor Liberman je prije sadašnje obavljao i ministarske funkcije: inostranih poslova, strateških poslova, saobraćaja, infrastrukture i bezbjednosti u saobraćaju i nacionalne infrastructure. Pored toga, u dva navrata služio je i kao zamjenik predsjednika vlade.

Ovo nije prvi put da Liberman podnosi ostavku na mjestu ministra u vladi, naglašavajući da principi prethode foteljama. Pozvao je na prijevremene izbore, što prije moguće.

Redovni opšti izbori sa predviđeni za novembar naredne godine, ali postoje ozbiljne analize da će biti prijevremeni u martu 2019., tim prije što Libermanova ostavka pojačava apetite koalicionih partnera Netanijahuovog Likud-a.  

BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Градишка

14.11.2018 12:03

Тако је то кад постоје принципи. Кад ће овако бит код нас?

ODGOVORITE
Name

Pendrekolog

14.11.2018 13:21

Nikada.

Name

Skeptik

14.11.2018 13:43

Eto, nije nikakav problem da ministar podnese ostavku. U nas je to tragedija. Recimo, Lukač je trebao podnijeti ostavku najkasnije pet dana poslije one sramne konferencije za štampu.

Name

Vesko PD

14.11.2018 12:06

Izrael, samo naprijed! Dosta je palestinskog terora! Dosta vise lazne propagande kako je Izrael agresor, a "jadni Palestinci" zrtve! Ukoliko bi Palestinci polozili oruzje, odmah bi nastao mir. Ukoliko bi Jevreji polozili oruzje, nestao bi Izrael. Dakle, ovde se ne radi o stvaranju palestinske drzave jer vec imaju jednu (Jordan) vec o unistenju jevrejske! Shodno tome, samo jako Izrael!

ODGOVORITE
Name

sarajlija

14.11.2018 12:41

ma jašta,udri djecu,bijedu i sirotinju avionima...

Name

tesko tebi vesko

14.11.2018 12:47

Vesko opet si zaboravio jutros oprat mozak zivom sodom

Name

Doktor

14.11.2018 12:47

Tebi mora da su srbizam diagnosticirali.

Name

Re Vesko

14.11.2018 12:52

Sta je tebe briga za Izrael? Pametnije da izadjes na ulicu i protestujes protiv prodaje RZR Ljubija,tim tvojim manipulatorima

Name

FW

14.11.2018 12:54

Koji paradoks da Srbin brani Zidove. Nagradno pitanje; Koji je prvi grad u Evropi bio juden frei?

Name

Re

14.11.2018 12:57

Vesko,sram te bilo.Pogledaj kartu kako je nastajao Izrael sireci se okupirajuci Palestinsku zemlju.I sad ih treba jos i sve pobiti jel,na njihovoj rodjenoj zemlji koju je Izrael okupirao.Treba biti bas obrnuto i Izraelce protjerati sa teritorije koju su okupirali,naravno bez ljudskih zrtava.

Name

Vesko PD

14.11.2018 13:21

Zasto Hamas tu istu djecu, sirotinju i bijedu koristi kao zivi stit?

Name

Kole

14.11.2018 13:22

Ma jbs takav zivot...realno Izeael ne bi opstao 1 dan da ga ne finansira prljavi novac iz Amerike ,Emirata i Saud Arabije. A na stranu to sto ubijaju oni Palestinaca..ma jbs pravdu ..

Name

Bj

14.11.2018 13:28

Ma normalno samo po djeci, zemama i sirotinji. I danas kmecite od kad vas je NATO zasuo u par navrata. Palestinci su terorizirani desetljecima.

Name

Vesko PD

14.11.2018 13:40

Jadni ste vi sa supljim komentarima! Da ste bar jednom u zivotu bili u Izraelu, ne biste pisali suplje komentare! Jadni ste! I samo nastavite pratiti mas medije i slusati o tragediji "jadnih Palestinaca"!

Name

Dofu

14.11.2018 13:53

re:vesko Zivi stit? Hamas nisu vehabije i radikalni islamisti maloumnice. Vodis se zapadnjackom politikom i mentalitetom usljed masovnog ispiranja mozga od strane njihovih medija.

Name

Re

14.11.2018 15:18

Vesko da ista znas o tome sto pricas pa da te podrzimo. Al slabo pratis situaciju,prije svega bi trebao da znas da u samoj Gazi ima jedna jako velika populacija Paleatinaca pravoslavaca koji su takodje tamo pod bombama i bore se za par litara vode i nesto hrane kad im se Izraelska vojska smiluje. Ko bi reko da podrzavas Izrael i Ameriku a ne nekog ko bi trebao da ti bar malo bude blizi i cija patnja dotice cijeli svijet

Name

ode

14.11.2018 13:54

Što ti je kad kola krenu nizbrdo, ode i Igorov ortak... :(

ODGOVORITE