Trećini oboljelih od multiple skleroze lijekovi ne pomažu

Neophodna savremenija terapija. Očekuje se da će do kraja godine među medikamente koji se izdaju o trošku osiguranja biti uvršćeni novi.

Zdravlje 13.11.2018 | 11:53
Trećini oboljelih od multiple skleroze lijekovi ne pomažu
TERAPIJA kod više od trećine obolelih od multiple skleroze u Srbiji nije efikasna, zbog čega stručnjaci ukazuju na neophodnost uvođenja savremenijih lekova druge i treće generacije. Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje prepoznali su ovaj problem, pa se očekuje da će do kraja godine na listu medikamenata koji se izdaju o trošku osiguranja da budu uvršćeni novi, kažu u Institutu za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

Ukupno 7.000 osoba u Srbiji boluje od ovog ozbiljnog, autoimunog, neurodegenerativnog i zapaljenskog oboljenja, koje napada centralni nervni sistem - mozak i kičmenu moždinu. Od toga, svega njih 900 se leči imunomodularnim i imunosupresivnim lekovima, kojima se modifikuje tok bolesti. Kako bi se ispitali razlozi malog broja pacijenta koji uzimaju terapiju, Društvo multiple skleroze Srbije je tokom prethodnih meseci sprovelo istraživanje, u kojem je učestvovalo 10 odsto od ukupnog broja obolelih.

- Neželjeni efekti su razlog što je 34 odsto ljudi odustalo od dostupne terapije. Neefikasnost leka navelo je 25 odsto njih da prestanu sa lečenjem - kaže dr Vanja Taleski, specijalista rehabilitacije i socioterapije.

Efikasna terapija je naročito važna, budući da ova bolest najčešće pogađa ljude između 20. i 40. godine, u najproduktivnijem životnom dobu. Kod mlađe populacije, multipla skleroza je vodeći uzrok netraumatskog invaliditeta.

- Veliki broj obolelih posle 15 godina trajanja bolesti, postaje vezan za invalidska kolica. Uvođenje novijih lekova, kojima se zaustavlja progresija bolesti, odlaže ili sprečava trajni invaliditet od naročite je važnosti - kaže profesor dr Jelena Drulović, neurolog Instituta za neurologiju KC Srbije.

Osim terapije, jedan od ključnih faktora za lečenje ove nepredvidive bolesti jeste pravovremena dijagnostika. Važno je prepoznati prve simtome, dok ne dođe do pogoršanja bolesti. Multipla skleroza je promenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima i karakterišu je česta pogoršanja kroz prekid protoka informacija u mozgu, odnosno između mozga i tela.

- Simptomi su različiti, od blage ukočenosti i otežanog hodanja, preko utrnulosti i peckanja, slepila, poremećaja mokrenja, defekacije (pražnjenja creva), bolnih mišićnih grčeva, problema sa koordinacijom i ravnotežom, govorom ili gutanjem, poremećaja seksualnih funkcija, pa sve do potpune oduzetosti, paralize,i trajnog invaliditeta kod obolelih - kaže dr Vanja Taleski. 

PSIHOLOŠKA PODRŠKA

DRUŠTVO multiple skleroze Srbije pruža psihološku podršku obolelima, zbog čega je od 2004. godine omogućen kontinuiran rad psihosocijalnog savetovališta.

- Obolelima i članovima njihovih porodica pružena je mogućnost da dobiju profesionalnu podršku u psihološkom i psihosocijalnom smislu. Multipla skleriza je suočavanje i upoznavanje situacije "imati, pa nemati", jer praktično dolazi iz "punog zdravlja" - kaže neuropsiholog iz Savetovališta, magistar Aleksandra Parojčić.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar