Desimiru torta za stoti rođendan

– Desmir Šimšić iz Dobruna ušao je u stotu godinu života. Humanitarac Vojkan Krstić iz Beograda potrudio se da mu uljepša rođendan.

Republika Srpska 13.11.2018 | 08:53
Desimiru torta za stoti rođendan
Donio mu je tortu koja simbolizuje njegov posao u Fabrici boja i lakova „Terpentin“ u Dobrunu, gdje je najveći dio radnog vremena strugao panjeve sa još jednim radnikom ručnom testerom kladarom pripremajući komade luča za drobilicu.



Torta je u obliku panja od bora sa testerom kladarom na njemu, zabodenom sjekirom, drvenim klinom i brojem 100.

Iz panja raste pečurka lisičarka.

Torta je djelo Sanje Stojanović iz Višegrada .

Desimir se iznenadio poklonu i zahvalio se darodavaocu i ekipi BN televizije koja je bila suorganizator događaja i o tome snimila prilog.

On je rekao da ga je svašta u životu „strefljavalo“, da je bio više od četiri godine u zarobljeništvu u Njemačkoj, napravio za života kuću na rodnom Stocu i Dobrunu i da je zadovoljan svojim potomstvom.



„Umjerenost u svemu, jelu i radu, samo čašica rakije ujutro, bez cigara i neprespavanih noći i sve bez žurbe i srkelta, to je recept za dug život,“ savjetuje Šimšić.

Stogodišnjak još uvijek svaki dan šeta oko kuće, pamćenje ga dobro služi i nema nikakvih medicinskih terapija.



„Kad se razboli odvedemo ga ljekaru koji se začudi da mu je i pritisak normalan, šećer u normali, organizam još zdrav pa mu umjesto lijekova samo daju vitamine za jačanje, „ kažu njegovi ukućani.

Vojkan Krstić kaže da je srećan što je vidio i obradovao stogodišnjaka iz Dobruna poklonom.

„Zadivljujuća je njegova energija a saznao sam da još cijepa potpalu za šporet i slaže drva. Cijenim ljude koji cijeli život rade i žive od svog rada. Uvažavam i njegovu poruku mladima da budu umjereni u svemu, da se okanu pušenja i drugih poroka. Njegovi najmiliji kažu da je uvijek pa i sada jeo samo zdravu hranui obavezno uz svaki obrok pio čaj od ljekovitih trava", rekao je Krstić.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bozic

13.11.2018 08:20

Starino srecan ti rodjendan

ODGOVORITE
Name

istoričar

13.11.2018 09:09

Sretan rođendan đede. Dobro bi bilo kad bi rodbina zabilježila djedova sjećanja, naročito period 1940-1948.

Name

Max

13.11.2018 13:16

Bravo deda! Sretan ti rodjendan!

Name

17.11.1962.

14.11.2018 12:35

Zadovoljstvo je cuti da deda ima 100 godina.DEDA,SRETAN RODJENDAN!

ODGOVORITE