Gruevski nije došao u zatvor

Istražni zatvor "Skoplje" obavijestio je danas skopski krivični sud da se bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski nije dobrovoljno javio na izdržavanje kazne u zakonom predviđenom roku.

Region 12.11.2018 | 15:00
Gruevski nije došao u zatvor
U krivičnom sudu "Skoplje jedan" rekli su da će danas ponovo pokušati da Gruevskom, koji je i poslanik opozicione VMRO-DPMNE, uruče rješenje o upućivanju na zatvorsku kaznu od dvije godine po pravosnažnoj presudi u slučaju "Tenk".

"Do kraja radnog dana sud će izvijestiti o posljednjem pokušaju da se Gruevskom uruči rješenje i o daljim postupcima ukoliko se u tome ne uspije", prenosi portal "Sakam da kažam".

Ovaj portal navodi da sudski dostavljač u petak, 9. novembra, u tri navrata nije pronašao bivšeg premijera na adresi iz lične karte.

Obavještenje zatvora da se Gruevski u predviđenom roku nije dobrovoljno javio na izdržavanje kazne, uslov je na osnovu kojeg sud može da traži raspisivanje potjernice.

Krivični savjet Osnovnog suda "Skoplje jedan" u petak, 9. novembra, odbacio je žalbu Gruevskog i potvdio rješenje kojim se bivšem premijeru odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne i upućuje u zatvor.

Gruevski je trebalo da se u zatvor u skopskom naselju Šuto Orizari javi najkasnije do 8. novembra, ali je taj rok probijen do završetka žalbenog roka i odluke Krivičnog savjeta.

On je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, koja je tada bila ministar unutrašnjih poslova, a njen pomoćnik Đoko Popovski na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila, koji je plaćen gotovo 600.000 evra, saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnjeg ministra Jankulovske tražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

džeki

12.11.2018 14:16

Vidi mu poze, k'o Ekrem Jevrić kad pozdravlja Igbalu i četiri sina.

ODGOVORITE
Name

Ivo

12.11.2018 15:52

Džaba sto vecina nema sta da jede al bitno je srbovanje. Baja unazadio RS za sto godina al to nije bitno. Šta god reći suvišno je za naše političare al Makedonija pravi red ,kolko toliko.