BiH ni na jednoj strateškoj mapi

BiH na većini evropskih i svjetskih foruma ima uglavnom marginalnu ulogu, iako u javnosti postoji osjećaj da ima veliki značaj u regionalnim i evropskim okvirima.

Bosna i Hercegovina 12.11.2018 | 10:09
BiH ni na jednoj strateškoj mapi
Čak i kad se radi o regionalnim forumima i strategijama, BiH se teško može naći na mapi. Primjera radi, kad se radi o glavnim evropskim transportnim koridorima u našem regionu, oni se uglavnom nalaze u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji.

Ako govorimo o gasnoj i energetskoj infrastrukturi na zapadnom Balkanu, većina koridora je u Makedoniji, Albaniji, Srbiji i Hrvatskoj, a BiH nema nijednu stratešku tačku na jadranskoj obali koja bi bila atraktivna sa stanovišta ekonomskih ili drugih interesa.

Ima samo ogranak jednog važnog evropskog transportnog koridora - 5c, a riječni plovni put koritom rijeke Save nema evropski značaj. Čak i u eventualnim gasnim koridorima spominje se da bi BiH ili RS mogle dobiti krakove nekih većih sistema. Osim toga, ako pogledamo mapu elektroenergetske mreže, vidjećemo da nijedan evropski koridor ne prolazi teritorijom BiH, iako se zvaničnici hvale da imamo veliki potencijal u ovoj oblasti.

Nasuprot tome, BiH ima najkomplikovaniju unutarpolitičku situaciju, s najviše etničkih grupa čija prava nisu riješena na način koji bi zadovoljio sve njih, pa zemlja trpi političku nestabilnost u istom trenutku kada čak ni u regionalnim okvirima nema veliku važnost.

U takvoj situaciji može se lako objasniti zašto se u evropskim krugovima BiH spominje samo kao potencijalni izvor terorizma, ekonomske stagnacije i nestabilnosti. Iako Evropska komisija pokušava BiH uključiti kroz makroregionalne inicijative, poput Dunavske ili Jadranske, BiH i dalje nije uspjela postići veću vidljivost u njihovim okvirima.

U Evropskoj komisiji preporučuju BiH da se aktivnije uključi u ove makroregionalne inicijative jer joj mogu pomoći ne samo da dobije finansijska sredstva i stručnu pomoć kroz evropske fondove, nego i da stekne potrebno iskustvo u budućim pregovorima o članstvu.

"Ono što je jedinstveno za ove inicijative je da omogućavaju zemljama aspirantima na članstvo da učestvuju u projektima na ravnoj nozi sa zemljama članicama i tako rade na pitanjima od zajedničkog interesa, ali i da pojačaju međusobno povjerenje između zemalja, administracija i građana", rekao je Žan-Pjer Halkin, šef Odjeljenja za makroregionalne strategije Evropske komisije za "Nezavisne".

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, kaže da BiH niti ima strateški važnu poziciju, niti ima neke velike resurse koji bi drugima bili zanimljivi. Osim toga, kako ističe, sama politička nestabilnost u zemlji ne dozvoljava da se bilo ko odluči da se ozbiljnije posveti nekim svojim poslovima i nađe svoj interes u BiH.

"Ne vidim neke velike resurse koje bi BiH mogla iskoristiti kao neki adut u međunarodnim odnosima. I energetski smo mnogo siromašniji nego što se misli. U transportnom smislu takođe je situacija loša, a transport je postao okosnica razvoja. Dakle koje prednosti mi imamo? Nešto bi se sigurno moglo i naći, ali to bi trebalo dobro izanalizirati i razmisliti, i da opet nemate punu participaciju, nego da to bude nešto marginalno", smatra Šolaja.

Na pitanje kako tumači da onda prosječni stanovnik BiH misli da smo u globalnim okvirima značajni, on kaže da to dijelom dolazi zbog statusa bivše Jugoslavije, ali i ratnih dešavanja tokom devedesetih kad je BiH bila na naslovnicama svjetskih medija.

"A imate i političke elite koje kroz medijski sistem nastoje da fokusiraju procese kao da se sve vrti oko nas", zaključuje Šolaja.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Duduk

12.11.2018 09:24

Na proteste!

ODGOVORITE
Name

DRZAVLJANIN BIH I RS.

12.11.2018 10:03

Kad svi svatimo da nam je BIH domovina,a jeste jer ni jedan narod u BIH nema rezervnu sve drugo su floskule. Nece nam trebati koridori i nekakvi strateski znacaj,

Name

Kakva BiH

12.11.2018 20:23

Kakva BiH majke ti skupinu mafijaša pa jel to drzava

Name

U lopovluku se slažu

12.11.2018 09:28

Danas je nastavak mafijaško političkih dogovora Dodika i Čovića.

ODGOVORITE
Name

Davor

12.11.2018 10:04

Ko ce, ma nije niko lud dati Dodiku i Izetbegovicu, klosarima pare. Cijeli zivot sam na zapadu, ovdje se pare daju samo sposobnima koji znaju imaju ideju viziju projekt a uz to su radni i cestiti ljudi. Vjerujem njih kad vide ljudi sa ozbiljnim kesom gledaju ih kao lopove sirocice, koji mole a posle kad dobiju sve ukradu. E to su Milorad i Bakir. Dva nesposobnjakovica koja kradu sve sto im saka potpadne. Olos jednom rijecju.

ODGOVORITE
Name

Linda

12.11.2018 10:05

Propadamo i propadamo!

ODGOVORITE
Name

M

12.11.2018 10:16

Jad.

ODGOVORITE
Name

posteno govoreci

12.11.2018 10:22

Bila i ostala Tamni vilajet.

ODGOVORITE
Name

Daj

12.11.2018 10:31

Ne lupetajte.BiH nije na glavnim koridorima zato sto nema povoljan geostrateski polozaj.Srbija i Makedonija se nalaze na povoljnom polozaju.Tuda je najkraci put od Evrope prema bliskom istoku.

ODGOVORITE
Name

Bane

12.11.2018 10:46

PA GDJE BI BILA KAD TO NIJE NI (D) OD DRŽAVE.

ODGOVORITE
Name

bosko juha

12.11.2018 11:59

To odgovara Vlast, jer mogu ovce dalje da sisaju i ovce ce samo za njih glasati.

ODGOVORITE
Name

Daleko je sunce

12.11.2018 17:04

BiH je sve zaobislo Osim migranat i radikalnog islama .To nije nikakva novost ali nikako ne mogu da svatim zasto nasi Muslimani se stalno sukobljavaju sa svojim komsijama a i sami vide da nisu u nekoj zavidnoj poziciji. To dodatno BiH gura nazad jer Niko nece da ulaze u takvu zemlju. Izedbegovic se ponasa kao Erdogan a to bas nije pozitivno. Koliko je novca potroseno za propagandu moglose dosta Toga izgraditi.

ODGOVORITE
Name

blizu je SUNCE

12.11.2018 20:56

Blizu ,blizu ,problem u BiH je da svako vuce na svoju stranu , i tu su samo stanovcnici BiH krivi,a uvazena gospoda odnosno vodje tog naroda ( Mafijasi ) uzivaju predstavljaju ci se samo sam ja TVOJ BOG .Iz toga je proizaslo da smo mi gradjani BiH sami sebe zaobisli.

Name

crnjak

12.11.2018 21:14

100% istina mi se mozemo nazvati jedna VELIKA PSIHIJATRIJA !