Kažimo veliko NE Vigemarkovoj EU

Međutim, kada vidimo šta govori onaj koji bi trebao biti predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini, njegova navodna ekselencija Lars Gunnar Wigemark, onda je razmišljanje veoma jednostavno – ne želimo biti dijelom Wigemarkove Europe.  Zašto da kažemo NE?

Bosna i Hercegovina 11.11.2018 | 21:24
Kažimo veliko NE Vigemarkovoj EU
Dozvolite da vam na početku odmah kažem kako sam veliki pristalica euro-atlatnskih integracija. Smatram ih jako važnim za Bosnu i Hercegovinu, kako bismo postali dijelom velike europske porodice i, isto tako, dijelom sigurnosti koju nudi NATO savez. Međutim, kada vidimo šta govori onaj koji bi trebao biti predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini, njegova navodna ekselencija Lars Gunnar Wigemark, onda je razmišljanje veoma jednostavno – ne želimo biti dijelom Wigemarkove Europe.
Zašto da kažemo NE?

Nakon što smo preživjeli Carla Bildta, jednog Šveđanina koji je bio Visoki predstavnik neposredno nakon rata, koji je obezbijedio neslužbeni Ustav BiH, sa svim onim tričarijama koje je »usput« uradio, a kasnije saznajemo da je bio dijelom Miloševićevih lobističkih snaga, šta onda možemo reći o tom Larsu Gunnaru Wigemarku koji se ponaša, u pet deka isto. Jeli možda Wigemarku premalo par stotina hiljada likvidiranih građana Bosne i Hercegovine ili koji milion protjeranih građana ove zemlje, sve zarad pogrešnog imena i prezimena, da bi on ovdje provodio svoju, jako dobro plaćenu i eventualno staru formiranu politiku Europske unije.

Je li Wigemark predstavnik Europske unije koja »zaboravlja« ili namjerno neće da ukaže na postojanje 4 (četiri) presude Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima: Sjedić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku u kojima je utvrđena sistemska diskriminacija u Bosni i Hercegovini? Da li taj »visoki« šef delegacije Europske unije svjesno ili nesvjesno zaboravlja na osnovne europske vrijednosti sadržane u europskoj pravnoj stečevini, da svojim djelovanjem zapravo jača nacionalizam u Bosni i Hercegovini i pravi se »francuska sobarica« u svim pitanjima u kojima je riječ o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u ovoj zemlji?



Je li to taj šef delegacije Europske unije, kao onda sa početkom 1992. godine, kada je Europa žmirila na oba oka na početak izravne agresije na Bosnu i Hercegovinu, koja je okončala sa presuđenim genocidom? Je li to taj šef delegacije iste te Europske unije, koja neće ili namjerno zaboravlja spomenuti presuđene udružene zločinačke poduhvate, pred Međunarodnom tribunalom u Hagu, kojeg su osnovale Ujedinjene nacije? Možda u glavi Wigemarka nema priznanja presuda iz Haga koje se tiču Bosne i Hercegovine, pa sjedi u neobranom grožđu sa onima koji nastavljaju politike agresije, genocida, etničkog čišćenja i presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, kao da ih nikada nije bilo, ali jeste, jer je to utvrdio nadležni međunarodni sud. Je li o tome Wighemarku govorimo?

Da, to je taj Wigemark

Nakon što smo preživjeli političke manipulacije Carla Bidlta, koje idu toliko daleko da nemamo službenu verziju Ustava BiH, sada imamo novog Šveđanina, ko zna koje vrste, da nam provodi europsku prostituentnu, da ne kažemo za Europu nepoznatu konstitutivnu politiku, koja dolazi od onoga ko bolje izlobira u Briselu, naravno na štetu međunarodnog prava i presuda različitih međunarodnih sudova. O tome Larsu Gunnaru Wigemarku govorimo, koji je ovdje novi pojavi oblik izvjesno svojih osnovnih, a možda i europskih interesa o kojima je veoma lako razmisliti.

O toj Wigemarkovoj Europskoj uniji govorimo i nakon djelovanja ovdje po Bosni i Hercegovini, javlja se sve veći otpor ulasku u Europsku uniju. Ne, Larse, nećemo u tvoju Europsku uniju, tamo gdje nas se ponižava i tamo gdje se ne poštuju temelji međunarodnog prava, u kojima se vi očito jako vješto snalazite. Nas koji smo bili gorljivi zagovornici euro-atlantskih integracija, doveli ste jako uspješno u stanje da počnemo razmišljati o jednom velikom NE Europskoj uniji, a sve radi vas i vašeg djelovanja.

U takvu vašu Europsku uniju, nema potrebe da ulazimo. Uspješno ste proveli svoj mandat da u nama, velikim zagovornicima Europske unije, probudite iskru euro-skepticizima, vašim konstantnim zanemarivanjem osnovnih ljudskih prava, zatim europskih vrijednosti, vašom naklonošću ka nacionalističkim politikama u Bosni i Hercegovini koje imaju teret presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata, sa žmirenjem na oba oka na jako upitne rezultate izbora u Bosni i Hercegovini, na vaše poruke prema CIK-u koje se mogu tumačiti kao politike legaliziranja genocida i etničkog čišćenja.

Zato ćemo...

Da, Wigemarše, zato ćemo mi iz intelektualne zajednice, a vi samo razmislite imam li ja taj kapacitet da ovo kažem, smanjiti svaki kontakt sa vama na najmanju moguću mjeru, sa vrlo izvjesnim lobiranjem da vi što prije odete iz ove zemlje i budete što prije zaboravljeni.

Šta mi planiramo govoriti u Briselu, Berlinu, Parizu i drugim europskim centrima, dobrano razmislite, ali ovo što vi radite, velika je inspiracija nama intelektualcima, da kažemo odlučno – NE – vama i vašoj Europskoj uniji. To tako neće moći. Nismo odavno imali prilike sresti nekog ko u tolikoj mjeri zanemaruje europske vrijednosti, europske principe i standarde, europsku pravnu stečevinu, kome je izgleda normalno da se apelanti prema Ustavnom sudu BiH susreću sa sudijama koji rješavaju taj isti predmet, kako bi vršili pritisak taj sud i vi, na to sve, jedno veliko ništa. E u takvu Europsku uniju, ova Bosna i Hercegovina nema potrebe da ulazi.

Ako je tamo sve stvar lobiranja, da ne kažemo potkupljivanja, onda stvarno nema potrebe. Dosta nas je Europa unakazila početkom 1990-tih, da bismo bilo kome dozvolili da to opet uradi ovoj ponosnoj zemlji, ovoj zemlji Bosni i Hercegovini. Hvala vam Larse, nema više potrebe. Septembar 2019. godine je blizu, kada ćete jednom za sva vremena otići iz ove zemlje. U zaborav, naravno. Po vašem odlasku, možda opet razmislimo o Europskoj uniji, ali sa odnosom i na način kako će ona postupati prema nama, građanima Bosne i Hercegovine.

Autor: dr Slaven Kovačević

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kogde

11.11.2018 20:32

Malo previse Wigemark provodi vremena na dodikovom ranču... i to o trosku naroda.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

11.11.2018 21:30

Oni su tu da bi trošili naš budžet!

Name

Zelenika

11.11.2018 21:54

Ne treba zaboraviti kako je on bas hrvaticu zeleniku sredio pa da akcize prodzu u parlamentu BIH , sve je to povezano samo treba malo citati i pratiti izmedzu redova .........

Name

Malo

11.11.2018 22:45

Malo di doktore serinjas,nisu smetali do sada oni koji su bili pristrasniji za druga dva naroda,al eto ovaj koji ni smrdi ni mirise smeta?

Name

restart

12.11.2018 05:53

Čitao sam dok autor nije pomenuo agresiju na BiH! Tada sam prekinuo. Moji su na Kozari preko 400 godina dokazano. Prije toga su bili u okolini Petrovca. Agresor sam. Napadao sam sebe. Isti sam i za autora i za Wigemarka. Zašto branis istog kao sto si i sam? Samo ću jedno još napisati za autora a to je “HRRRRK PUUUU”

Name

MILAN

11.11.2018 20:56

Akcizni Vigemark,jedan od glavnih kreatora uvođenja akciza na gorivo za izgradnju autoputeva u BiH,pardon, veliki prijatelj po hostapleraju BiH politicara!Jedna obicna vucibatina i pokvarenjak koji obilato koristi svoj polozaj ispred EU da se opari i veoma perfidno radi protiv inteteresa naroda u BiH.Cudi,da ga Evropa drzi ovakvog jos ovde ili se ovaj bezobraznik vjesto krije od svojih nedjela koji su jedino u interesu vodecih politicara i ,naravno,njega samog...

ODGOVORITE
Name

Igor

11.11.2018 21:09

Jednom davno neko rece radi u intetesu onog ko ga placa . Tako i sa ovim , ne radi on nista na svoju ruku.

Name

aldx

11.11.2018 22:01

Koliko riječi napisano da bi ovaj bezveznjak rekao da Vigemark ne igra kako ovi hoće u Sarajevu.Čudi me da Incka još ne proziva, računa biće fajde od njega.Nekad.Ne lipši magarče...

ODGOVORITE
Name

izraelac

11.11.2018 23:12

lakše je ukinuti jednog wigmarka nego budućnost regiona... kad ode Merkelova možda dođe neko ko će ga smijeniti...

ODGOVORITE
Name

eu

12.11.2018 02:06

Mislim da bi svima u BiH bilo puno bolje i povoljnije clanstvo u EU nego kao sto je sad, a sa novom/starom vladom bice sve gore, zivi bili pa vidjeli. Primjer su bugari, rumuni, oni putuju i zive bilo gdje u EU, tako i poslovno.

ODGOVORITE
Name

ich

12.11.2018 05:53

Cim mu smeta Bildt,jasno je sta hoce.Mislim na Slavena.Doduse ime i prezime mu je kao malo pogresno.Ovaj covjek hoce gradansku BiH! Nazor! Nije spomnuo da mu smetaju entite,a najvise RS.ali ta recenica samo sto nije iskocila izmedu redova.Slavene,Slavene,....,ako Ti se ne svida EU koja se ovdje pravi,a Ti pravo,tamo,na lice mjesta.

ODGOVORITE
Name

re

12.11.2018 22:45

Prezime mu je ok. Kovačevića u Sanskom Mostu koliko hoćeš. Enes, Samir, Bekir, Asmir..... ovo Slaven može promjeniti u npr. Omar

Name

E

12.11.2018 09:00

E super, navatali kloniranog Slavu Kukića i sad smo progledali.

ODGOVORITE