Izraelci posjetili Donju Gradinu

Desetak Izraelaca rodom ili porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije vratila se juče sa putovanja koje je obuhvatalo i Republiku Srpsku. Radi se o grupi koja obilazi materijalnu i duhovnu zaostavštinu jevrejskih opština koje su egzistirale do Holokausta, odnosno Drugog svjetskog rata, na području Kraljevine Jugoslavije. Za program putovanja i vođenje grupe je bila zadužena Tanja Ben-Haim, licencirani vodič , a u njenom je sastavu i Miri Derman, predsjednica Udruženja useljenika u Izrael iz bivše Jugoslavije, skraćeno Hitahdut.

Republika Srpska 11.11.2018 | 19:40
Izraelci posjetili Donju Gradinu
Kako BN saznaje od počasnog konzula BiH u Izraelu, Aleksandra Nikolića, ovo je prvi obilazak Srpske od strane ove grupe uopšte, a smjer je bio sjeverno-zapadni dio Republike. Pored Banje Luke, sa svojim jevrejskim istorijskim i današnjim sadržajem, posjećeni su Nacionalni park Kozara sa težištem na memorijalni kompleks, koju uključuje Spomenik, Memorijalni zid i Muzej u prelijepoj prirodi , te Javna ustanova spomen-područje Donja Gradina. U Donjoj Gradini, središnjem lokalitetu zajedničkih grobnica sistema logora smrti Jasenovac, moljen je Kadiš i upaljene svijeće, dok je grupu vodio viši kustos-istoričar ustanove Dejan Motl.

Zajednički je proveden Šabat i učvršćen kontakt sa Jevrejskom opštinom i Kulturnim centrom „Arie Livne" u Banjoj Luci, te njegovim direktorom Đorđem Mikešom, što će dodatno obogatiti kulturne i istorijske veze Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Izraela.

Prema JUSP Donja Gradina u jasenovačkom sistemu je stradalo 33,000 pripadnika kako sefardskog tako i aškenaskog jevrejskog življa, zatečenog okupacijom i formiranjem Nezavisne Države Hrvatske.   

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Johny

11.11.2018 19:39

Vrlo pristojno. Jedino, sta ostade od jevrejske zajednice ovdje?

ODGOVORITE
Name

izraelac

11.11.2018 20:39

Ima nas njihovih prijatelja koji ih volimo poštujemo i čuvamo njihovu tradiciju, kulturu i dobar glas o njima... to su braća naša u stradanju

Name

neko

12.11.2018 05:29

Jeli neko objasnio ko ih je odavde 45 protjetao? Anre Livne - centar haha haha. Da li ste ih vodili u Prijedor, Omarsku, Batkovic, Srebrenicu.....,?

ODGOVORITE
Name

Милица

12.11.2018 08:28

1945.? Протјерао?