Priča: Evropska Zvezda na domaći pogon!

Vladan Milojević je ponovo sazidao tvrđavu u Ljutice Bogdana. El Fardu Ben jedini stranac koji ima zasluge za to.

Fudbal 08.11.2018 | 23:30
Priča: Evropska Zvezda na domaći pogon!
Žreb nije bio naklonjen fudbalerima Crvene zvezde kada ih je stavio u grupu Lige šampiona sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem, međutim, crveno-beli se junački drže.

Posle četiri kola imaju četiri boda i još su u igri za prolaz u osminu finala ili selidbu u Ligu Evrope, u kojoj su prošle sezone - isto neočekivano - prošli grupu.

Remi sa Napolijem na startu takmičenja iznenadio je mnoge, a pobeda nad Liverpulom - prošlosezonskim finalistom - ispisala je novu stranicu klupske istorije i zapanjila sve ljubitelje fudbala.

Velikih 2:0 u režiji Milana Pavkova pokazuju da tim Vladana Milojevića ume vrlo brzo da uči i izvlači pouke. Posle 1:6 sa Pari Sen Žermenom u Parizu usledila je mnogo bolja partija na Enfildu, ali i ubedljiv poraz od Liverpula (0:4). Dve nedelje kasnije, crveno-beli su pokazali da iskustvo "zlata vredi" i u prvom poluvremenu potpuno nadigrali favorizovanog rivala, stekli dva gola prednosti, a onda u nastavku zadržali koncentraciju da sačuvaju razliku i bace na kolena igrače koji vrede po nekoliko desetina miliona evra i nastupaju za petostrukog šampiona Evrope.

Kako im je to uspelo, najbolje znaju Vladan Milojević, njegovi najbliži saradnici i sami fudbaleri. Zajedničkim snagama ponovo su sazidali "neosvojivu tvrđavu" u Ljutice Bogdana, koja je prethodnih godina - kada su stadion Rajko Mitić, između ostalih, pobedonosno napuštali igrači Rozenborga, Slovan Libereca, Boltona, Slovan Bratislave, Kairata i Ludogoreca - počela da se urušava i preti da postane samo mit.

Od Milojevićevog dolaska na klupu Crvene zvezde juna 2017, šampion iz 1991. ne samo da se vratio u društvo najboljih evropskih klubova, već je ponovo postao domaćin kojeg bi mnogi rado izbegli. Osetili su to fudbaleri Salcburga, Napolija i Liverpula ove, a Sparte Prag, Krasnodara, BATE Borisova, Kelna i moskovskog CSKA proške sezone.

Jedini koji je od Milojevićevog preuzimanja tima uspeo da se raduje na popularnoj "Marakani" je Arsen Venger, prošle sezone trener Arsenala, koji je sa "tobdžijama" pobedio 1:0, uz litre prolivenog znoja.

Računajući i utakmice na domaćoj sceni, Crvena zvezda ih je od juna prošle godine odigrala ukupno 43 na svom stadionu. Pobedila je u 35, nerešeno je bilo sedam puta, a izgubila je samo jednom - kao što smo pomenuli - od Arsenala 0:1 u grupnoj fazi Lige Evrope. U tih 43 utakmica, crveno-beli su dali 103, a primili samo 17 golova. Čak 26 puta mreža je ostala netaknuta, a u Milojevićevom mandatu crveno-belima niko nije dao više od jednog gola na "Marakani"!

Pošto osim Arsenala nema onih koji su pobeđivali, da napomenemo klubove koji su uspeli da odigraju nerešeno na najvećem srpskom stadionu: Partizan (0:0), Napredak (1:1), BATE Borisov (1:1), CSKA Moskva (0:0), Spartak Trnava (1:1), Salcburg (0:0) i Napoli (0:0).

Da sjajna statistika dodatno dobije na značaju, potrudile su se krštenice igrača.

Za razliku od prošle sezone, kada su tu bili Donald, Le Talek, Kanga i Boaći, povremeno i Frimpong, Crvena zvezda je ove sezone samo jednom na međunarodnoj sceni imala više od dvojice stranaca u timu. Bilo je to u Liverpulu, kada su se među 11 startera našli Ben, Ebisilio i Boaći.

U "noći za pamćenje", 6. novembra, na terenu je od inostranih igrača bio samo El Fardu Ben. Čak su i na klupi svi bili sa srpskim pasošima.

Upravo je Ben najviše i pokazao od onih koji bi trebalo da "prave razliku", a to potvrđuje minutaža koju mu je davao Milojević. Reprezentativac Komorskih ostrva odigrao je svih 12 utakmica u Evropi ove sezone i samo dvaput je zamenjen (u Parizu u 73. i Liverpulu u 81. minutu). Dao je šest golova i bio junak odlučujuće utakmice za plasman u Ligu šampiona, kada je sa dva gola doneo remi u Salcburgu (2:2).

Ričmond Boaći je poslednjeg dana prelaznog roka vraćen iz Kine uz opšte oduševljenje, međutim, partije u Parizu i Liverpulu nisu baš za pohvalu. Korpulentni napadač iz Gane, ipak, ima dosta problema sa povredama, a i kredit zaslužen za golove iz prvog mandata kada je nosio crveno-beli dres.

Čini se da strpljenje postoji i za Lorenca Ebisilija, koji definitivno ima kvalitet, ali mu je potrebna bolja fizička sprema i očekuje se da on tek narednog leta "proradi", dok je Žonatan Kafu izgubio trenerovo poverenje, pa ga posle 60 minuta protiv Salcburga u Beogradu i sedenja na klupi u revanšu i u Parizu, više uopšte nema među 18 konkurenata za utakmicu.

Što se tiče Rašida Sumaile, štoper iz Gane je jedino imao priliku da turistički putuje u Liverpul, jer i tamo njegovog imena nije bilo u protokolu.

Bez obzira na letošnje dolaske i očekivanja od pojedinih igrača najavljenih kao "velika pojačanja", Vladan Milojević je pronašao formulu koja funkcioniše i koju ne želi da menja. S punim pravom...

NASTUPI ZVEZDINIH STRANACA OVE SEZONE U EVROPI:

Ben - starter u svih 12 utakmica, samo dvaput zamenjen. Dao šest golova (dva Salcburgu, po jedan Suduvi, Spartaksu i u obe utakmice sa Spartakom iz Trnave).

Ebisilio - u startnoj postavi protiv Spartaksa, Suduve, Spartak Trnave (u Beogradu) i Liverpula (u gostima). Svaki put zamenjen. U Letoniji, Litvaniji i Parizu ušao sa klupe. Dao gol protiv Suduve kod kuće.

Boaći - u startnoj postavi protiv Napolija u Beogradu i Liverpula u gostima. Protiv Napolija zamenjen u 81. minutu.

Kafu - u startnoj postavi protiv Salcburga u Beogradu, igrao 60 minuta. Na klupi u Parizu i Salcburgu.

Sumaila - putovao u Liverpul, ali nije bio u protokolu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar