Uticaj crtanih filmova na najmlađe

Nekada se odrastalo uz crtane filmove koji su bili jednom dnevno prije Dnevnika, I taj termin je bio svetinja, a danas dostupnost 24-voro časovnog programa za djecu I kanala na kojima je moguće gledati crtane filmove čitav dan dovelo je do toga da djeca nemaju selektovan program koji gledaju. Da su izložena ekranima, I sve više asocijalna, a ponekad I zbunjena kako se treba ponašati. Stručnjaci naglašavaju važnost kontrole sadržaja za djecu, pa makar to bili I I crtani filmovi.

Zdravlje 06.11.2018 | 15:50
Uticaj crtanih filmova na najmlađe
Štrumpfovi, Cipelići, Paja Patak, Mornar Popaj, Tom I Džeri imena su crtanih filmova koje su obožavale tadašnje generacije danas su dobili epitet zaboravljeni. Mališani ih gledaju jedino ako im roditelji negdje pronađu snimke, a mjesto na malim ekranima zauzeli su neki drugi likovi. Sve ove pojave ne bi imale negativan kontekst, da pojedini moderni crtani filmovi nisu sve više agresivni I da se djeca ne poistvojećuju sa likovima, kao I da nisu dostupni 24 časa dnevno.

Danica Mojić pedagog u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” kaže da je sve više mališana izloženo pretjeranom gledanju TV sadržaja, da su zbunjeni I da se to odražava na druge aspekte njihovog zdravlja. Kasno progovaraju i imaju poremećaj pažnje.

Prema riječima stručnjaka, odgovornost za ove pojave snose roditelji, koji bi morali da posvete više vremena djeci I da kontrolišu sadržaj koji djeca usvajaju, ističući alarmantnu činjenicu da je sve većem broju predškolaca dopušteno da gledaju rijaliti programe.

Djeci treba dopustiti da budu djeca, ali sa osvrtom na njihovo pravilno usmjeravanje, prije svega na društvene igre, na živi kontakt I na boravak u prirodi, a ako se tu nađe I poneki crtani film nije strašno, osim u slučaju da je riječ o satima provedenim pred ekranom.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Anonimno

05.12.2018 11:09

Svaku bolest isceljuje svemoćni Gospod. ---------- Hvala ti Nebeski Oče,hvala ti Gospode naš,hvala ti Isuse Hriste."Hvalite Gospoda,jer je dobar,jer je doveka milost Njegova." Psalmi: 106-1. Nebeski Oče,Ti si svemoćni Bog,Isuse Hriste,Ti isceljuješ svaku bolest.Veliki,bezgrešni Isuse Hriste,deca su tvoji najbolji prijatelji.Veliki,bezgrešni Isuse Hriste,ponizno te molimo za svu decu obolelu od raznih bolesti,veliki,bezgrešni Isuse Hriste,podari svoj oboleloj deci potpuno isceljenje i svega što im je potrebno,a na njihove roditelje ili staratelje,na njihovu rodbinu,na njihove bližnje i na njihove neprijatelje oslobodi svaki Božji blagoslov,a kako svima,tako nama i njima smiluj se i grehe oprosti,veliki,bezgrešni Isuse Hriste,po tvojoj velikoj milosti,veliki,bezgrešni Isuse Hriste,ponizno te molimo i zahvaljujemo u ime tvoje veliki,bezgrešni Isuse Hriste.Amin. - Veliki,bezgrešni Isuse Hriste,ponizno molimo za one koje nismo spomenuli,neka ih uvek prati dobrota tvojega blagoslova.Amin. - Jevanđelje po Marku: 10:13-16. - Lep pozdrav,poštovanje i Božji blagoslov vama,svima i vašim bližnjima.

ODGOVORITE