Srpski pisci nepoželjni u CG?

"Krvava bajka" Desanke Maksimović i "Ala je lep ovaj svet" Jovana Jovanovića Zmaja samo su neki od naslova sa dugog spiska koja djeca u osnovnim školama u Crnoj Gori više nisu obavezna da čitaju, ali su za čitanje predloženi "Gospodar prstenova" i "Hari Poter".

Region 05.11.2018 | 08:33
Srpski pisci nepoželjni u CG?
Za osnovce više nisu obavezni ni čuvena pjesma "O, klasje moje" Alekse Šantića, zatim "Ribarčeta san" Branka Radičevića, kratka priča "Bobilj i druškan" Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića "Daleko je sunce".

U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora "Tim Lavlje srce" Čeda Vukovića i "Mali pirat" Antona Staničića.

Iz Zavoda za školstvo navode da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi "Oktoih" Natalija Abramović rekla je za TV "Vijesti" da je puna sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere.

Program je u lektiru donio i neka popularna djela savremene svjetske književnosti poput "Gospodara prstenova" i "Harija Potera".

"Zašto i mi djeci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih djela savremene književnosti gdje su djeca u cijelom svijetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom", kaže Abramovićeva.

Ministar prosvjete Damir Šehović je prije desetak dana u Skupštini Crne Gore pokušao da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire, navodeći adekvatnost tekstova, estetska vrijednost književnog djela, primjerenost uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih djela nacionalne i svjetske književnosti.

U program su, u međuvremenu, ušli Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.  

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Па

05.11.2018 08:31

То је добро. Чим су непожељни или забрањени више ће се читати. То знам из личног искуства

ODGOVORITE
Name

Vjeruj

05.11.2018 08:55

Zavisi kakav je onaj ko čita, ima tamo i dobrog naroda, ali nevjerovatno je dokle ljudska pamet doseže. O svašta, svašta danas brane. Nisu se setili djeci zabraniti nasilje i zlostavljanje nad slabijim od sebe, mobilne telefone.

Name

AR

05.11.2018 13:05

Pa koja budala moze I da pomisli da pravi poredjenje Hari poter sa pisanjem Dobrice Cosica to je apsolutno nevjerovatno.Svi dobro znamo o cemu govori I sta prikazuje pisac I sam film Hari Poter A procitajmo knjigu koju je nas dobrica napisao I sve ce nam biti jasno

Name

bez iznenađenja ,molim

05.11.2018 09:09

Da ste se prije više mjeseci osvrnuli i na propisanu školsku lektiru u osnovnim i srednjim školama Srbije tek bi tek onda bili iznenađeni.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

05.11.2018 09:32

Ni čojstva, ni junaštva.

ODGOVORITE
Name

Nisi Znao

06.11.2018 17:26

I tebe su ubacili za lektiru.Valjda se Broj Jedan nece ljutiti.