Šta znače boje

Boje snažno utiču na naše duše, a ustanovljeno je da imaju i snažan isceljujući potencijal. Zagovornici hromoterapije, metode lečenja bojama, tvrde da boje smiruju i leče mnoge bolesti tela i duše. Na primer, eksplozija toplih boja tokom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osećaj sreće i smirenosti.

Zdravlje 31.10.2018 | 13:12
Šta znače boje
Boje mogu biti sedativ, ali i okidač za nervozu i napetost.

Zato nije svejedno koje će boje biti detalji i zidovi u određenim prostorijama vaše kuće i kancelarije. Na primer, ako imate povišen krvni pritisak, potrudite se da je oko vas što manje crvene, a oni koji su skloni glavoboljama iz kuće i kancelarije treba da uklone žutu.

Za smanjivanje stresa i bolju koncentraciju i pamćenje, zidove u kacelariji i radnoj sobi obojite u nežne nijanse zelene ili plave. Jake boje ostavite za dečju sobu, jer podstiče kreativnost mališana.

Boje utiču i na ponašanje, kao i na osećaj o vremenu i prostoru.

Žuta podstiče asocijalno, agresivno i nasilno ponašanje. Crvena svetlost jača strast za kockanjem i klađenjem pomerajući granice rizika, a plava stišava kockarski duh, pokazala su istraživanja. Nijanse plave opuštajuće deluju na mišiće i usporavaju rad srca, pa osećamo kao da vreme sporije teče. Sati protiču brže 'u društvu' crvene, koja povećava broj otkucaja srca. Vedre boje pojačavaju budnost i podižu energiju starijima i senilnima, a tamne i monotone boje dodatno ih deprimiraju. Ako radite okruženi tamnim bojama, dnevni boravak obojite u nijanse vedrog neba koje će vam, čim se s posla vratite kući, pomoći da prodišete punim plućima.

Zaposlenima u velikim halama, supermarketima i svim ostalima koji rade pod jarkim, treperavim svetlima najbolja su opuštajuća terapija boje peska, zemlje i zagasiti tonovi koji stvaraju osećaj topline, sigurnosti i udobnosti. Ako živite u gradu, napetost koju stvara betonska džungla, umesto sredstvima za smirenje, ublažite bojama prirode - zelenom bojom trave i plavom bojom vode.

CRVENA

Simbol topline, vatre i ljutnje. Crvena pospešuje cirkulaciju krvi i donosi toplinu hladnim stopalima i rukama. Izuzetno je korisna u tretiranju niskoga krvnog pritiska, reumatizma, paraliza, anemije i uznapredovalih slučajeva tuberkuloze. U crvenom okruženju možemo postati dinamični i temperamentni, ali vrlo lako i frustrirani. Može biti korisna i u razbijanju negativnih misli.

NARANDŽASTA

Simbolizuje prosperitet i ponos. Delotvorna je za prokrvljenost i iscrpljene živce opskrbljuje novom energijom. Korisna je u lečenju bubrežnog i žučnog kamenja, hernije i upale slepog creva. Koristi se i za stimulaciju proizvodnje mleka kod dojilja oposle porođaja. Ublažava osećaj samosažaljenja i nedostatak samopouzdanja. Sjajan je antidepresiv.

ŽUTA

Povezana je sa zadovoljstvom i srećom. Žuta je stimulans za mozak, jetru i slezinu. Delotvorna je u lečenju dijabetesa, probavnih smetnji, poremećaja u radu jetre i bubrega, infekcije grla i oka, sifilisa i impotencije. Podstiče intelektualno razmišljanje i dobro prosuđivanje pa pomaže pri odlučivanju. Jača pamćenje, optimizam i samopouzdanje. Međutim, zagasitožuta može da podstakne strah.

ZELENA

Nastala je od plave i žute, smatra se bojom sklada. Ona je blagi sedativ. Čuva i poboljšava vid. Korisna je u lečenju upala, nervnih bolesti, čireva, malarije, gripa i prehlade, kao i seksualnih poremećaja. Lek je protiv depresije. Pomaže ravnoteži emocije i stvara osećaj prijatnosti, opuštenosti i smirenosti. Maslinastozelena može štetno uticati na duševno zdravlje.

PLAVA

Hladna, smirujuća, sedativna plava boja ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine. Korisna je u lečenju astme, respiratornih poremećaja i visokog pritiska. Visok pritisak znatno pada posle samo pola sata "kupanja" u plavoj svetlosti, a raste pod uticajem crvenog svetla. Plava je boja noći i podstiče opuštenost i smirenost. Koristi se za lečenje nesanice.

BELA

Bela je boja čistoće i nevinosti koja objedinjuje sve boje. Jača ojećaj jedinstva sa okolinom i smiruje. Kao što je bela simbol pozitivnog, crna boja simbolizuje negativno - nesreću, tugu i bolest. Boja tame negativno utiče na raspoloženje. Bela stvara utisak bogatstva i izobilja. Podstiče optimizam i pozitivnije gledamo na poslovne dogovore i ulaganja.

LJUBIČASTA

Kombinacija je zagrevajuće crvene i rashlađujuće plave, pa je izvrstan, neiritirajući stimulans. Korisna je u lečenju nervoze i emocionalnih poremećaja, artritisa i akutne nesanice. Delotvorna je i u lečenju zatvora, poremećaja u radu želuca, katarakte, migrene i kožnih bolesti. Deluje umirujuće na oči, uši i nervni sistem, pomaže da pobedite opsesije i strahove.

B 9*2
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dejan

06.12.2018 11:21

Radi ljubavi,milosrdja i dobrote Božje. --------- Kada se molimo za druge,tada je i nas kroz milost Isusa Hrista blagoslovio veliki,bezgrešni i svemoćni Gospod Bog.Isuse Hriste,Ti si svemoćni Bog,Isuse Hriste,Ti isceljuješ svaku bolest i svaku nemoć.Veli stih Duha Svetoga kroz Jakovljevu Poslanicu: 5 " 15 I molitva vere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se. " Isuse Hriste,radi ljubavi,milosrdja i dobrote Božje,ponizno te molimo Isuse Hriste da podariš Jovanu Mirkoviću potpuno isceljenje i sve što mu je potrebno,ponizno te molimo Isuse Hriste,smiluj se i oprosti grehe nama,svima i Jovanovim roditeljima,ponizno te molimo Isuse Hriste i zahvaljujemo u ime tvoje Isuse Hriste.Amin. - Gospod voli malu decu.Isus blagosilja decu.Amin. - Božja ljubav,dobrota i milost kroz Gospoda našeg Isusa Hrista sa svima vama.Amin. - Sa ljubavlju i poštovanjem prema svima,neka vam je dan blagosloven i prijatan.

ODGOVORITE