Za 44 godine ostali smo bez 60 posto divljih životinja

Populacija divljih životinja smanjila se za 60 odsto od 1970. do 2014. godine, navodi se u novom izveštaju Svetskog fonda za prirodu (WWF) koji upozorava na dramatičan, kontinuiran gubitak i promene u biodiverzitetu. Za izveštaj "Živa planeta", koji je WWF uradio sa Londonskim zoološkim društvom, praćeno je 4. 005 različitih vrsta ptica, riba, sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Zanimljivosti 31.10.2018 | 13:01
Za 44 godine ostali smo bez 60 posto divljih životinja
Direktor WWF-a Marko Lambertini rekao je povodom objavljivanja izveštaja da očuvanje prirode treba shvatiti mnogo šire nego što je zaštita tigrova, pandi i kitova. 

"Ne može postojati zdrava budućnosti za ljude na planeti poremećene klime, iscrpljenih okeana, uništene zemlje i opustošenih šuma, na planeti lišenoj biodiverziteta", upozorio je Lambertini. 

Nestanak faune beleži se na celoj planeti, ali su neki regioni posebno ugroženi, poput tropskog pojasa. U 10. izveštaju "Žive planete" zabeleženo je smanjenje populacija divljih životinja za 58 odsto, dok stručnajci u ovogodišnjem izveštaju upozoravaju da se situacija pogoršala sa smanjenjem od 60 odsto. 

Zona Južne Amerike i Kariba beleže "zastrašujuće" smanjenje populacije od 89 odsto za 44 godine, navodi se u dokumentu. U tom periodu je nestalo 23 odsto faune Severne Amerike i Grenlanda, a u oblasti Evrope, Severne Afrike i Bliskog istoka 31 odsto. 

Danas na gubitak biodiverziteta najviše utiču prekomerno iskorišćavanje i poljoprivreda, rezultati povećane potrošnje ljudi. 

Smanjenju divlje populacije doprinose smanjenje prirodnog staništa, zagadjenje i klimatske promene. 

Biodiverzitet je od suštinskog značaja za zdravlje ljudi, blagostanje, hranu i sigurnost, kao i stabilnost ekonomskih i političkih sistema širom sveta, navodi WWF.

B 92
foto:internet

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

STRAŠNO JE TO ŠTO

31.10.2018 18:13

OVAKVE KATASTROFE NIKOGA NE INTERESUJU.

ODGOVORITE