Srbi najgori u Evropi!

Kada je reč o oralnoj higijeni najgori smo u Evropi, o čemu svedoče sledeći podaci - samo osam i po odsto stanovnika ima sve svoje zube, dok 9,3 odsto nema nijedan.

Zdravlje 25.10.2018 | 10:31
Srbi najgori u Evropi!
Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" donosi ohrabrujuće podatke - više od 45 odsto stanovništva procenilo je stanje svojih zuba kao dobro. Ipak, ako uporedimo sa drugim evropskim državama, podaci su poražavajući, jer samo osam i po odsto stanovnika ima svoje zube, a saki deseti, nema nijedan svoj zub u vilici. Najčešće dentalne bolesti i gubitak zuba je zastupljen među starijim stanovništvom...

"Ako smo pronalizirali izveštaj iz 2016. sa izveštajem iz 2013. vidite da ima jasnih pomaka na aktivnostima u popularizaciji redovnog pranja zuba. Danas imamo u populaciji do 25 godina, 72,9 odsto ljudi koji svakodnevno, ujutru i uveče peru zube. Kada je reč o starijoj populaciji sve je neredovnije pranje i neredovnija poseta stomatolozima. Sa godinama sve manje i ređe odlaze kod stomatologa na preventivne preglede", kazao je profesor dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Ukoliko se ne vodi računa o zubima, i oni ne popravljaju na vreme, to može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hare

26.10.2018 10:13

Snaga države se prepoznaje po putevima i zubima građana...

ODGOVORITE
Name

acogz

29.10.2018 06:41

Ovo je članak o Srbima (a misli se na stanovnike Srbije!) Pretpostavljam (čak šta više ubijeđen sam!) da je situacija kod nas Srba "preko Drine" dvostruko gora!!!

ODGOVORITE