Kosovo najveća prepreka Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da će očuvanje mira, stabilnosti i očuvanje bezbjednosti za naše građane na Kosovu i Metohiji biti sve teže, jer je sve očiglednije da kompromisnog rješenja neće biti, kako zbog atmosfere u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji, ali i stranog faktora koji ne želi dogovor.

Srbija 24.10.2018 | 11:09
Kosovo najveća prepreka Srbiji
Vučić je, na televiziji Pink, rekao da najveći problem Srbije na putu ka EU jeste Kosovo i Metohija, kakve god poruke po tom pitanju stižu iz Brisela.

"Najveći problem na našem evropskom putu je kosovsko pitanje", podvukao je on osvrnuvši se na nedavnu izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji je rekao da nije samo Kosovo ključno na evropskom putu Srbije.

Vučić je rekao da simpatizeri bivšeg režima, oni iz DS, "plus fašisti", takve izjave, poput Hanove, vole da svode samo na jedno tumačenje a to je da je problem Srbije vladavina prava.

"Međutim najveći problem je Kosovo. Evropska komisija će u svom izveštaju konstatovati najveći napredak u vladavini prava. Znaju oni to. EU bi, ako bi govorila da je samo Kosovo problem, dobila negativne poene, a nesrećnici sa političke scene Srbije, koji to ne shvataju, oni se hvataju za to, a nisu niti otvorili nijedno poglavlje, niti dobili datum za prijem", kazao je on.

Vučić je naglasio da s pažnjom prati šta se događa u EU, i da Srbija želi da pripada tom tipu društva, da bude uređena zemlja.

On je ponovio da građani moraju da razumiju da ekonomija može da napreduje samo ako imamo mir i stabilnost, ako na Kosovu ne bude teških incidenata.

Ne računajući ubistvo Olivera Ivanovića, kako je kazao, nije bilo teških događaja na KiM.

"To mukotrpno čuvamo i borili smo se na sve načine da garantujemo i obezebdimo bezbjednost našim građanima na Kosovu i Metohiji. Razgovori sa Albancima su teški, jer oni postaju sve nervozniji“, kazao je on.

Vučić je ukazao da ako Kosovo ne uđe u Interpol onda će postati još nervozniji, a ako uđu - slaviće i neće biti spremni na kompromis.

Takođe je ukazao da postoji i dio međunaroden zajednice koji govori da ne treba govoriti o granicama, jer se zalažu za nezavisno Kosovo, a njih podržavaju i neki navodno istaknuti pojedinci sa Kosova i Metohije, koji su se istakli samo po tome što mrze njega.

"Oni su za nezavisno Kosovo i ne bi da Srbi dobiju bilo sta. Mi smo govorili da želimo kompromis. Sada je jasno da je to gotovo nemoguće, zbog atmosfere u centralnoj Srbiji, na Kosovu, plus stranog faktora koji ne želi da postignemo dogovor. Oni govore da ćemo navodno da otvorimo Pandorinu kutiu. A, što ste vi otvorili Pandorinu kutiju 2006.i 2008? Postoje i crkveni velikodostojnici koji su ćutke odobravali nezavisnost Crne Gore, a sada drže pridike. Ja sam želeo nešto da uradim, da Srbi imaju više, a ne manje. Nisam u tome uspeo. I zato će očuvanje mira i stabilnosti biti sve teže", uvjeren je on.

Vučić je ukazao da će situacija i u BiH biti sve teža, podsetivši da Srbija podržava teritorijalni intergritet BiH, ali i RS.

"Kada sagledate svetske interese, koji se lome na nama, ima mnogo nelogičnosti. Kako da objasnite da uvodite sankcije protiv nekoga zbog Skripalja, koji je živ, a ne protiv nekog ko isecka čoveka na komade, već sa njim sklapate ugovore vrijedne stotine miliona dolara", ukazao je on.

Vučić je ukazao da danas ne postoji "moralni svetionik" u svijetu na kojeg mi Srbi možemo da se ugledamo.

"Ne postiji, sve je postala računica. To je zbog nepostojanja politike. U takvom haosu koji postoji u svetu, moramo da se snalazimo, sarađujemo sa svima i borimo za našu poziciju pod suncem", zaključio je Vučić.

Vojna vježba 10. novembra, moramo biti spremni da se zaštitimo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 10. novembra biti održana vojna vježba u kojoj će, širom Srbije, učestvovati 8.000 vojnika.

"Biće to prilika da građani vide šta smo sve uradili, kako smo osnažili našu vojsku", rekao je Vučić i dodao da će Srbija učiniti sve da nikada ne dođe do bilo kakvih sukoba, ali da mora biti spremna da se zaštiti.

"Dobili smo i 10. po redu ''mig 29''. Ljudi moraju da znaju da za zaštitu naše zemlje nabavljamo nove helikoptere i drugu opremu, a kada imate novca onda to možete", kazao je predsjednik.

Vježba 10. novembra biće, smatra, ubjedljivo najveća vojna vježba u regionu.

Slične vježbe su, kazao je, održane u BiH, prije 20-tak dana u Hrvatskoj, kao i na Kosovu i Metohiji, u saradnji sa NATO.

Pripadnici vojske, policije i bezbjednosnih službi imaće, najavio je, i dodatnu podršku države, kroz stambenu izgradnju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

blbl

24.10.2018 09:12

Ako je Kosovo najveci problem prosperitetu Srbije zasto se onda ne resite tog problema? Priznajte Kosovo i brzim koracima u EU.

ODGOVORITE
Name

Горан

24.10.2018 10:06

Само Република Српска

Name

priznanje

24.10.2018 11:25

Potrebno je priznati realnu situaciju na terenu i brzinski ući u EU. Gotova priča.

Name

Zabrinuti

24.10.2018 09:34

Ima placko resenje

ODGOVORITE
Name

srbin

24.10.2018 09:37

TI SI VUČIĆU NAJVEĆA PREPREKA I NESREĆA SVEGSRPSKOG NARODA NA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE, DA LI SI TOGA SVJESTAN.

ODGOVORITE
Name

vucko

24.10.2018 09:44

Ovaj vucic zvani "kalimero" samo zna se zaliti i svaljivati hajde iznesi one "frapantne dokaze" sto si bio rekao da ces iznijeti poslije izbora ! sta bi sad cekas, propjevaj ili si lagao kako bi ti kolega dobio izbore!?

ODGOVORITE
Name

Igor

24.10.2018 09:49

Nisi sposoban da rijesis Kosovsko pitanje , to nije sposoban niko ali red je da to kazes. Sad ti je kriva opozicija koju si razbio . Stranci te i drze zato sto si nemocan, oni koji misle drugacije zavrse kao Milosevic. Vladavinu prava nemoj spominjati , huliganinti rade po Srbiji sta hoce, ruse , tuku , mafija se obracunava u BG . Evropu to ne intetesuje zato sto ne racuna ozbiljno sa Srbijom .Vladaces ti jos dugo i biti sve veci a Srbija ce biti sve manja .

ODGOVORITE
Name

Roditelj, prepreka za napredak

24.10.2018 10:17

Ogromna je sramota ova izjava, kao i dalje usporedbe koje su karakteristične za njega. Kosovo je srce Srbije, kolijevka, roditelji, pa izjava da je ono najveća prepreka, je izdaja i duše i tijela. Godinama folira i obmanjuje narod na KiM da se kao bori, znoji, gori, a sve je ovo izgleda bilo spremano natenane, za hladno serviranje. Čitajući ovo, obuzela me tuga od količine licemjerstva, jer za sve ovo što je očigledno, pokušava da prikaže čak kao pobjedu svoje političke borbe. Ništa posebno neće donijeti članstvo u EU, dapače naprotiv, natovariće se na Srbiju više dažbina. S druge strane, ovim je pokazano da ovoj Srbiji nije ništa sveto, na žalost velikih vladara, vojskovođa, mučenika, koji su uzidani u njene temelje... Ništa me ubuduće ne može iznenaditi, jer je ovo bilo baš gorko i nečovječno.

Name

XL

24.10.2018 10:17

DODIKOV POBAČAJ NA IZBORIMA U SRBIJI SADA JE DODIKOV ZAŠTITNIK I DIREKTNO UMIJEŠAN U IZBORE U BIH JER JEDAN DRUGOG ŠTITE A MALI NAROD NIJE NJIHOVA BRIGA ONI IMAJU SVOJE SEKTE

ODGOVORITE
Name

Zvornik

24.10.2018 10:26

Sta kaze frajer Srbija mora uvjek biti spremna dase zastiti a kad Bake kaze pravimo oruzje za nedaj boze odmah frka ah Vucicu Vucicu providan si ko lizalo ba.

ODGOVORITE
Name

GRMEC

24.10.2018 10:35

IMATE DODIKA KRAJ SEBE PITAJTE NJEGA KAKO RESITI PROBLEM KOSOVA I ONAKO STE UVEK JEDAN KRAJ DRUGOGA

ODGOVORITE
Name

Istoricar

24.10.2018 11:11

Srbija nema nikakvih ali apsolutno nikakvih sansi da dobije neki regionalni vojni konflikt ako do njega ikad dodje i zato joj je jedina sansa za ocuvanje drzavnosti da se ne dize u nebesa vec spusti na zemaljsku stvarnost. Srbija ima ogromnu kolicinu tehnoloski zaostalog naoruzanja dok sve zemlje u njenom okruzenju osim Makedonije, BiH i CG imaju tehnoloski napredniju vojnu silu. U Kosovu zivi 2 miliona Albanaca a u Albaniji ih ima 3 miliona sto je zajedno 5 miliona. Kad tome dodamo sve ostale Albance u CG, Makedoniji, Grckoj i Srbiji dobijemo brojku od oko 5 ipo do 6 milona Albanaca. Za Kosobo je glavni problem to sto je velika vecina Srba koji su zivjeli u Pristini prodala svoju imovinu Albancima i tako se legalno odrekla svog "srca Srbije" da bi sa albanskim parama kupili stanove u Beogradu ili Novom Sadu. Sve i da nekim cudom Srbija vrati Kosovo ko ce od Srba otici da zivi dolje??? Nece niko a niko ne bi otisao zivjeti na Kosovu sve i da 2 miliona Albanaca nestane iz njega tako da je svaka druga prica o Kosovu pokusaj manipulacije glupom srpskom masom kojom je na srecu srpskih politicara od 90-tih pa do danas prevuse lako manipulisati. Bolje ti Vucicu smisli kako da sprecimo nestanak Srba u Sandzaku jer vec sada Srbi polako nestaju u Novom Pazaru i okolici a kako je pocelo za 50 do 100 godina ce u Srbiji biti vise nacionalnih manjina nego Srba.

ODGOVORITE
Name

Magbetovic

24.10.2018 11:22

Ko je sinoc gledao Dacica vjernog Fana Vucica na RTS.Kaze,,necemo priznati Kosovo ali smo za razmijenu teritorija.Znaci srpsku zemlju mijenja za srpsku sa nekim koga ne priznaje.

ODGOVORITE
Name

Mara

24.10.2018 11:28

Daj nam dokaze o miješanju stranaca u izbore!!!

ODGOVORITE
Name

Luu

24.10.2018 11:29

Ne znam zasto ova recenica nikome nije upala u oko: "... I zato će očuvanje mira i stabilnosti biti sve teže..." Njemu je izgleda opet do udaranja, malo mu bilo 90ih po BiH hodati i prosipati inteligenciju.

ODGOVORITE
Name

LAŽOVE

25.10.2018 10:19

HOĆEMO FRAPANTNE DOKAZE,SRBI REPUBLIKE SRPSKE!

ODGOVORITE