Erdogan: Detaljno planirano ubistvo

Turski predsednik izneo jei, kako je rekao, sve detalje do kojih je došla istraga o ubistvu Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Svijet 23.10.2018 | 12:30
Erdogan: Detaljno planirano ubistvo
Istovremeno, turski mediji javili su da je nađeno i njegovo telo.

Obraćajući se članovima parlamenta Erdogan je najpre izneo već poznate detalje u vezi ubistva novinara "Vašington posta" saudijskog porekla, poput toga da je Kašogi ušao u konzulat 2. oktobra, a da je u istu zgradu ušlo i 15 saudijskih obaveštajaca.

Šestorica su Istanbul napustila uveče, za njima i još sedmorica, privatnim letovima, dok je poslednji to učinio specijalac koji se prerušio u Kašogija i napustio konzulat, prikrivajući tako njegovo ubistvo.

Erdogan je objasnio i kako je počela turska istraga ovog ubistva, kada i kako su turski istražiocu ušli u konulat Saudijske Arabije i koliko je ta istraga trajala i kuda je vodila. Naglasio je da bez pritiska turskih, ali i ostalih medija Saudijska Arabija ne bi ni pristala na istragu u konzulatu.

On je rekao i da je reč o "svirepom ubistvu", detaljno planiranom. "Svirepo ubistvo Kašogija uvreda je za celo čovečanstvo", kazao je Erdogan i dodao da je za ubistvo saudijskog novinara odgovorno 18 osoba, od kojih je 15-oro stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdogan je izneo tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu, koje su onesposobljene dan pred samo uboistvo. Turski predsednik takođe je rekao i da su pripreme za tag čin krenule nedelju dana ranije.

Kazao je i da je zvao saudijskog kralja koji mu je saopštio da je uhapšeno 18 osoba u vezi ubistva novunara, a ta imena su se, kakokaže Erdogan, poklopila sa podacima i snimcima sigurnosnih kamera, koje imaju turski istražioci. Međutum, Erdogan kaže da će od Rijada zahtevati da im izruči tih 18 osoba jer bi im trebalo suditi u Turskoj.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skeptik

23.10.2018 11:14

Eto tako postupa i tako se ponaša odgovorni šef države a i sama država. Ovde bi se sve zataškalo i čak bi održali konferenciju za štampu gdje bi Kašogija optužili da je narkoman i alkoholičar i da se sam ubio skakući sa mostića visine 2 metra u potok.

ODGOVORITE
Name

dzoo

23.10.2018 11:24

Nista bolje nije kod nas karija tuzikadija sudi .

ODGOVORITE
Name

Mlatis

23.10.2018 12:12

praznu slamu narodu. Ma sad ce doci Princ, pa mu to sve ubrk reci. Koko rasturate masu. Jaoooo

ODGOVORITE
Name

Dh

23.10.2018 19:17

DA.SIGURNO.DA.JE.PLANIRANO.KAO.STO.SU.I.KOD.NAS.PLANIRANO.UBILI.DAVIDA.I.OSTALE.I.SAD.SE.SKLANJAJU.OD.ISTINE

ODGOVORITE