Imamo urušavanje demokratije

Kroz petnaestogodišnje postojanje Škole demokratije, koje zajedno organizuju fondacija Fridrih Ebert Stifung, Centar za međunarodne odnose Banjaluka i Centar za međunarodne studije Zagreb, prošlo je hiljade studenata iz Zagreba, Podgorice, Tuzle i Banjaluke. Zajednički zaključak je da je potrebno više raditi na razvoju demokratije u društvu.

Republika Srpska 22.10.2018 | 16:17
Imamo urušavanje demokratije
Škola demokratije pomaže da se studenti upoznaju sa tim gdje se mi danas u demokratskom smislu nalazimo, koje su to opasnosti koje su se nadvile nad svjetskom demokratijom i šta oni, kao mladi ljudi, treba da urade da bi uticali na povećanje demokratije u društvu, koje danas sve manje imamo, poručuju organizatori. 

„Mi imamo jedno urušavanje demokratije u poslednjih trii - četiri godine što je manifestovano pritiskom na medije, pojavom lažnih vijesti koje dezinfomišu ljude i zbunjuju ih i isto tako jedan autoritarni stil vladanja koji postaje dominantan uz populizam koji je isto dominantan i dobijamo formu neliberalnih demokratija odnosno neslobodnih demokratija“, kaže Miloš Đajić,Centar modernih vještina Beograd.

Banjalučki student Srđan Banović kaže da je prvi put u školi demokratije. Cilj mu je, ističe, da nauči što više o demokratiji i o načinu kako da znanja primijeni u društvu.

„Očekujem da će ovo biti jedna prilika gdje ćemo moći da upoznamo prilike i uticaj demokratije u našem društvu kako se ona može u demokratskom društvu i kako se ta demokratska kultura može ukorijeniti u društvo naroda BiH“, kaže Srđan Banović, student FPN Banja Luka.

Moramo naučiti da demokratija nije samo floskula već da se kroz demokratiju preklapaju sve oblasti života. Zato je potrebna razmjena iskustava da se sazna koliko demokratije ima u društvima u državama regiona, kažu u banjalučkom Centru za međunarodne odnose.

„Demokratija funckioniše permanetno. Jedan od tih oblika je da poznajete društvo u cjelini, društvene oblasti i oblike i da se utiče na to da se stvarnost mijenja s druge strane kriza na Balkanu dovela je do podvojenosti društava i do razdvajanja država i ova škola demokratije je jedan od načina da se uspostavi i pojača međusobna komunikacija“, smatra Miloš Šolaja, Centar za međunarodne odnose Banjaluka.

Brojni predavači će studentima, kroz četiri dana trajanja Škole demokratije, prenijeti znanje o političko kulturološkom okviru u kojem živomo, o političkom sistemu Bosne i Hercegovine, o savremenim izazovima pred Evropskom unijom ali i brojnim drugim temama važnim za buduće generacije.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Istina

22.10.2018 14:25

Kako se može urušti nešto čega nema?

ODGOVORITE
Name

Mk

22.10.2018 18:51

U R.SRPSKOJ DEMOKRATIJA IMA POSEBNO ZNAČENJE.KOD NAS JE KAKO VLAST KAŽE SVI KLIMNU GLAVOM I TO JE TO.DODIK KAŽE DA JE TO JEDINO ISPRAVNO ZNAČENJE TE RIJEČI.

Name

Papanski Kapacitet

22.10.2018 15:01

Mi imamo demokratiju tipa "demokratski kapacitet" ( a sta je to?), a praksa nam je papak->pijaca->kupovina.. Zato su nam drzavnici kao telad; ziva vaga izrazena u novcu ali bez vrlina i moralne cvrstine.

ODGOVORITE
Name

LIST

22.10.2018 15:44

E MOJI STUDENTI....A STA VAM TO VRIJEDI KADA NEMATE PRAVA ISTO PRAKTICIRATI I VIDJETI. DA BI TO REALNO SAGLEDALI, MORATE ZIVJETI U DANSKOJ.

ODGOVORITE
Name

O Cemu Vi

22.10.2018 15:46

Vecina ,,nasih politicara,,su bivsi (sadasnji) komunisti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.10.2018 20:53

Dodik i Cvijanoviceva su Slobodan i Mira Republike Srpske.

ODGOVORITE