Čarobni svijet Marije Antoanete

Nakit Marije Antoanete, iz 18. vijeka, čuvan daleko od očiju javnosti, izložen je u Londonu prije aukcijske prodaje 14. novembra u Ženevi.

Zanimljivosti 20.10.2018 | 15:35
Čarobni svijet Marije Antoanete
Aukcijska kuća Sotbi je saopštila da nakit pokazuje "čarobnost" te posljednje francuske kraljice.

Među najljepšim komadima nakita je ogrlica od prirodnih dijamanata, procijenjena na između 870.000 i 1,75 miliona evra, par minđuša i ogrlica od bisera.

"Romansa, čarolija i univerzalnost Marije Antoanete (1755-1793) govori o sofisticiranosti nekadašnjeg režima", rekao je predstavnik Sotbija Andres Vajt Koreal koji je uporedio nakit supruge kralja Luja XVI s Kleopatrom i Lejdi Dajanom.

"Ako neke kraljice imaju veću političku ili istorijsku težinu, sigurno je da je Marija Antoaneta imala stila", rekao je predstavnik aukcijske kuće.

Kraljica je prije pokušaja bjekstva iz Francuske s Lujem XVI i djecom, poslala nakit u Brisel, odakle je kasnije poslat njenim rođacima u Austriji.

Francusku revoluciju jedino je preživela njihova ćerka, Marija Tereza od Francuske kojoj je predat nakit.

Marija Antoaneta bila je žena kralja Luja XVI, za kojeg se udala sa svojih 14 godina. Ni kralj nije bio mnogo stariji, tačnije, kada su se vjenčali imao je 15 godina. Vjenčali su se 16. maja 1770. godine i to je bilo spajanje dvije najveće evropske porodice Hazburga i Burbona.

Kćerka carice Marije Terezije, a kada je došla u Pariz, građani su je primili sa simpatijama. Međutim, nije prošlo mnogo, ona je postala sinonim za rasipništvo, a što je rezultiralo nezadovoljstvom naroda.

Optuživali su je da je kriva za finansijsku krizu države jer je mnogo novca trošila na odjeću, nakit i zabavu.

Uhapšena je za vrijeme Francuske revolucije, 1792. godine, optužena je za izdaju jer je za gušenje pobune tražila pomoć Austrije, pa joj je odrubljena glava.

Čuvena je njena rečenica kada su joj rekli da je narod siromašan i da nema da jede hljeb.

"Ako nemaju za hljeb, neka jedu kolače", rekla je navodno ona tada.

Danas se smatra da je ovaj citat ustvari potekao od Žan-Žaka Rusoa koji je jednom prilikom izjavio da je to rekla "jedna princeza", misleći pritom na suprugu Luja XIV.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar