Srbija svjetski prvak u odbojci

Odbojkašice ispisale istoriju – Srbija je svetski prvak! Odbojkašice Srbije pobedile su Italiju i postale šampionke Svetskog prvenstva u Japanu posle pet odigranih setova.  ISTORIJA: ODBOJKAŠICE SRBIJE ŠAMPIONKE SVETA!!! Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije prvi put u istoriji osvojila je titulu prvaka sveta. U finalu u triler meču savladana Italija u Jokohami rezultatom 3:2.

Ostali sportovi 20.10.2018 | 15:39
Srbija svjetski prvak u odbojci
Srpkinje su ispisale istoriju i postale svetske prvakinje po prvi put u svojoj istoriji, te sprečile Italijanke da to urade po drugi put.

Odbojkašice su uspele da se oporave i da, nakon što su zaostajale u setovima dva puta, dođu do preokreta i do neverovatnog uspeha.

Srbija je konačnu pobedu ostvarila, po setovima 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12. 

Srpkinje su potvrdile klasu jer su, posle osvajanja Evropskog prvenstva 2017, sada osvojile i Svetsko. 

Naše odbojkašice su slavile u veoma dramatičnom meču koji je bukvalno nemoguće opisati rečima i, posle velike drame, postale najbolje na svetu. 

Jako zgrčeno i uspavano su ušle u meč, pre svih Tijana Bošković, koja se budila polako, ali sigurno, i bila ključna za pobedu u završnici meča. 

Italija je imala perfektan prijem u prvom delu igre i nije dopuštala Srbiji da dođe do lakih poena preko kontre, a Paola Egonu je prenela dobru formu iz polufinala na finalni meč. Srbija je uhvatila bolji ritam u završnici, ali prekasno i Italija je povela sa 1-0. 

Drugi set počeo je drastično drugačije nego prvi – Brankica Mihajlović je bila razigrana, Bianka Buša neumoljiva na servisu, ali i prijemu, i Srpkinje su lako gradile prednost. Na kraju ubedljiva razlika i mnogo bolja igra nego u prvom setu, što je bilo najbitnije. 

Dobru igru iz prethodnog seta Srpkinje su prenele u naredni i njegovom sredinom se "odlepile" na velikih +6. Ipak, Italija se približavala korak po korak. Ključni momenat tog dela igre desio se pri rezultatu 21:19 kada je Stefana Veljković bila jako blizu asa, ali su se Italijanke nekako izvukle. Od tog trenutka "iskočila" je Egonu i Italija je povela sa velikih 2-1. 

Selektor Terzić nije klonuo duhom ni u jednom trenutku meča i konstantno je hrabrio svoje izabranice govoreći im da je najbitnije da one poprave igru, da serviraju svoje servise i da se ne predaju. 

Savet iskusnog selektora one su poslušale, a Maja Ognjenović je krenula da "sili" lopte na Tijanu Bošković, kao što je to očekivano da radi od početka meča. Njena genijalnost je Srbiji donosila dobre pozicije, a Tijana je sve češće i češće poentirala, dok se s vremena na vreme u toj kategoriji javljaja i Brankica. 

"Deja vu" je sigurno postojao kada je prednost Srbije krenula da "curi" krajem četvrtog seta, ali Italijanke ovoga puta nisu imale snage za novi preokret. 

Taj-brejk je odlučivao novog svetskog prvaka. 

Srpkinje su ponovo u set ušle stegnuto, a Boškovićeva je poentirala kada je bilo bitno, da Itaijanke ne odu na nedostižnu prednost. Srbija se vraćala, Italija dolazila do novog vođstva, ali je onda usledila serija naših od 3:1 i novo vođstvo. 

Igralo se poen za poen, što je sigurno više odgovaralo Srbiji, ali je donosilo strepnju prilikom svakog poena. 

Pri 13:12 naše odbojkašice su imale priliku da dođu do dve meč lopte, ali je nastao problem. Ipak, posle dešavanja koja se ne mogu rečima opisati, Maja Ognjenović je majstorijom došla do poena. U narednom poenu Mirijam Sila je napravila prelaz, a Srbija postala najbolja na planeti. 

Odbojkašicama Srbije ovo je tek druga medalja na svetskim prvenstvima, a prva zlatna, posle bronze, takođe u Japanu, 2006. godine. 

Pobeda Srbije desila se u prvom finalu svetskih prvenstava u kojem su se našle dve evropske zemlje.

Najefikasnija u dresu Srbije bila je Tijana Bošković sa 26 poena, a pratila ju je Brankica Mihajlović sa 19. Po deset imale su "iks-faktor" Stefana Veljković i Milena Rašić, osam je upisala Maja Ognjenović, a dva manje Bianka Buša. 

Moraju se istaći i po dva bloka Ognjenovićeve i Buše, kao i tri Rašićeve. 

Na drugoj strani nestvarna Paola Egonu opet je dominirala i ovaj meč je završila sa 33 poena. Luća Boesti imala je 14, a Mirijam Sila deset, jedan više od Ane Danesi. 

Što se timske statistike tiče Srbija je ostvarila po tri poena više iz napada i bloka, a dva poena više je zabeležila asovima. 

Srpkinje su načinile i šest grešaka manje, a na kraju su osvojile 109 poena naspram 94 od strane protivnika. 

Medalju je na kraju dobila i Bojana Milenković, koja je u prvoj grupnoj fazi doživela tešku povredu kojom je okončala Svetsko prvenstvo. 

Odbojkašice Srbije su šampionke sveta!

Srbija je u finalu u Jokohami pobedila Italiju rezultatom 3:2, po setovima 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12 i prvi put osvojila titulu prvaka sveta.

U ekipi Srbije, koja je uspela da posle prvog izgubljenog seta pokaže pravu snagu i hrabrost, najefikasnija je bila Tijana Bošković sa 26 poena, Brankica Mihajlović upisala je 19, a Stefana Veljković i Milena Rašić po 10.

Kod Italijanki, standardno, najbolja je bila Paola Egonu sa 33 poena.

Srbiji je do sada najbolji rezultat na svetskim šampionatima bila bronzana medalja 2006, kada je takođe savladala Italiju.

Italija je zaustavljena u pohodu na drugo svetsko zlato, nakon što se 2002. u Nemačkoj popela na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Izabranicama Zorana Terzića to je bila druga pobeda nad Italijom na Svetskom prvenstvu u Japanu, nakon što su u trećoj fazi takmičenja slavile rezultatom 3:1.

Najbolje srpske odbojkašice šampionat u Japanu završile su skorom 11-2!

BRAVO DEVOJKE!!!!!!

Nije moglo teže - nije moglo lepše, Srbija je prvak sveta u ženskoj odbojci!

Srpske odbojkašice nadigrale su Italiju u finalu Svetskog prvenstva s 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12) u setovima i na taj način ispisale najlepšu stranicu u istoriji naše zemlje, uz ono srebro s Olimpijskih igara. Prvi put je ženska selekcija postala prvak sveta. Posle bronze 2006. godine u Japanu, sada je stiglo zlato, takođe u Japanu.

Bio je to triler kakav se retko viđa. Pravi rolerkoster. Italija je uzela prvi set (25:21), Srbija drugi (25:14), Italija treći (25:23), Srbija četvrti (25:19) i sve se rešavalo u taj-brejku, u petom setu.

Igralo se tamo poen za poen, povele su Italijanke 3:1, naše su se vratile… Na promeni strana Italijanke su vodile 8:7. Bila je to najbolja odbojka koju možete videti. Pogotovo onaj poen kada je Tijana dovela Srbiju na 9:8. Pucale su Brankica, pa Tijana i na kraju Maja - zlato!!!

Ovo će se dugo, dugo pamtiti… Meč za odbojkaške anale!

Najefikasnije u našem timu bile su Tijana Bošković s 26 osvojenih poena i Brankica Mihajlović sa 19.

Već na startu je bila velika borba, a Paola Egonu je meč otvorila sa dva loša smeča. Nije bilo bolje ni sa naše strane, preko Milene Rašić nije išlo na startu. Generalno su naše odbojkašice ušle u finale sa dozom treme i to se videlo. Italijanke su odlučnije otvorile duel i otišle na tehnički tajm-aut sa 8:4.

Italijanke su imale ideju da napadaju Srbiju servisima na Bianku Bušu, dok su naše gađale MirjamSilu. Dugo je trebalo i Boškovićevoj da uđe u meč. Egonu se kako je prvi set odmicao bivala sve bolja, praktično nezaustavljiva. Italija je bila sigurnija, pa i bolja u bloku. Prijem nam nije najbolje funkcionisao. Italijanke kao da su rasterećenije pa su zato, prilično lako, stigle do prvog seta - 25:21.

I drugi set je počeo loše, ali konačno su se do prvog tehničkog tajm-auta naše odbojkašice malo probudile. Mučila nas je i dalje Egonu, Malinov je dizala fantastično, ali se polako budio naš tim. To je bilo vidno…

Konačno su igračice Zorana Terzića malo proradile i povele s 10:7, pa sa 12:7. Bilo je mnogo više želje, mnogo više energije, besa u očima. Sve je to dovelo do izjednačenja u setovima - 25:14. Proigrala je Tića Bošković, kao i Brankica Mihajlović, Buša je dobro servirala, bio je to nagoveštaj drugačijeg toka utakmice. Očitali smo im lekciju u drugom setu. To je bio recept kako treba da igramo.

Treći set je bio bitan i rezultatski i psihološki. Očekivano se igralo poen za poen, jako se teško dolazilo do brejk poena. Egonu je udarala sve teške lopte Italije, nismo imali odgovor na takvu njenu igru. Boškovićeva nekako nije bila u svom ritmu, mnogo su nam nedostajali njeni poeni.

Bila je potrebna neka iskra, a to je bio blok Maje Ognjenović. Ponovo je Buša odlično servirala, otišle su naše na dva poena prednosti. Ipak, Italija se vratila najviše zato što je gađala Bušu iz servisa. Proradio im je i blok i Italija je povela s 2:1 u setovima - 25:23.

Promenila je naša reprezentacija potom stil igre, mnogo više smo igrali na Boškovićevu, Terzić je to naredio Ognjenovićevoj. Počelo je to da pravi rezultate. Italijanke su pale u igri, počele da greše, malo su se i uspaničile. Naše odbojkašice su prebacile u novu brzinu i izborile taj-brejk.

Sve ostalo je istorija...

ODBOJKA - SVETSKO PRVENSTVO

FINALE: Srbija - Italija 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12 )

Dvorana: Jokohama
Sudije: Juraj Mokri, Patrisija Volf

SRBIJA: Buša 6, Živković, Malešević, Mihajlović 19, Ognjenović 8, Veljković 10, Pušić, Bjelica, Aleksić, Stevanović, Rašić 10, Popović, Bošković 26

ITALIJA: Ortolani, Kambi, Malinov 2, De Đenaro, Činelo, Kirikela 3, Danesi 9, Far, Pjetrini, Lubijan, Boseti 14, Sila 10, Egonu 33

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Ово дјелује нестварно

20.10.2018 13:55

Људски је ако од овога што су оне урадиле сузе се појаве у очима!!! Дјевојке нек вас Бог благослови!!!!

ODGOVORITE
Name

SRBIJA-TOKIJA Pevaj Srbijo Zemljo Prvaka Sveta...

20.10.2018 13:57

Od Srca Cestitam Zlatnim Srpkinjama Slavnim Devojkama Republike Srpske I Srbije Bratske

ODGOVORITE
Name

Бојан

20.10.2018 17:46

Тића и Бранкица-понос Српске.Бјелица-понос српске Црне Горе.Милена Рашић-понос Космета.Бјанка Буша-понос Крајине.Поносне дјевојке Војводине и Србије.Срби,сви и свуда.

Name

Re Bojan

21.10.2018 09:53

Cestitam na tituli ali vi Srbi ne mozete bez srbovanja,pa kad je i sport u pitanju.

Name

Бојан

21.10.2018 11:45

Re Bojan Наравно,морам вас провоцирати,јер стално висите по српским сајтовима,можда ти не,али већина да.Пази коментара за Тићу и Бранкицу,као побјегле из РС,а не да је то био природни пут,одлазак у веће клубове.Уопште не улазите у анализе,зашто врхунски спортисти,Срби и Хрвати не играју за БиХ.Зашто 99% Срба и Хрвата не воли БиХ.Додик каже да навија за Босну само против Турске,а ја ни тад. Бивши војник сам ВРС,и нисам имао никакву одбојност према вама тада,какву имам сад 2018.А сад се слободно врати на кликс,вијести.ба и настави своје изливе "љубави" према нама.

Name

Бојан

21.10.2018 11:47

И хвала на честиткама.Вјеровао сам у њих и после 2:1 за Италију.

Name

Darwill

20.10.2018 14:03

Bravo za djevojke, svaka čast. Ovo niko i ne komentariše. Bitnija je politika.

ODGOVORITE
Name

crveni horizonti

20.10.2018 14:41

Bravo cure! Tića i Brankica, dva bombardera iz Republike Srpske. Čestitke roditeljima što ih uz trenere formiraše kao ispravne ljude i sportiste!

ODGOVORITE
Name

I

20.10.2018 15:25

Hvala roditeljima što su ih poslali jako mlade u Beograd i Svijet izveli iz ove nazadne RS gdje nije bitno da li ste najbolji već da li imate crvenu sektašku knjižicu.

Name

Khal Drogo

20.10.2018 14:41

Честитке селектору Терзићи нашим дјевојкама на фантастичном успјеху. Исписале си историју. Потврдиле су квалиет, али током читавог свјетског шампионата, посебно у полуфиналу и финалу, показале су и менталну снагу, карактер. У финалу преокренули меч, и поксзале од каквог су матетријала, оног најплеменитијег. И у Српској можемо бити поносно на ове феноменалне Српкиње, двије понајбоље, Бошковићева и Михајловићева су са наших простора, мада све су дјевојке величанствене. Још једном све честитке.

ODGOVORITE
Name

RE

20.10.2018 17:00

Koji strucnjak jbt. Koje "naše djevojke" . Pobjegle jadne od ove nase crne rupe i zato su uspjele. Da nisu mozda iz Borca dosle. Svaka vam čast cure , vi ste samo dokaz da odavde treba bjezati. Sve najbolje za uspijeh pod zastavom "SRBIJE". A ovi nasi "pod zastavom Srpske" mogu da se takmice samo u lopovluku i obmani naroda.

Name

Khal Drogo

20.10.2018 17:53

Наравно да су то наше дјевојке, биле оне из Београда, Ужица, Врбаса, Билеће, Никшића, све које носе дрес Србије су наше. И који је то порив да политиком загађујеш спортску рубрику. Имаш тамо политичке теме па истреси пакост и завист, спорт и наше фантастичне одбојкашице остави онима који спорт прате.

Name

Super

20.10.2018 15:22

Cestitam od srca samo opet ce biti vise nacionalizma.

ODGOVORITE
Name

Re

20.10.2018 16:37

Nema nacionalizma,cestitam Srbiji.Pozdrav iz Sarajeva.

Name

Re rr

20.10.2018 17:21

Hvala od srca.Srbin iz Modrice

Name

Ado

20.10.2018 15:26

Svaka cast djevojke.Pratio sam utakmicu i zaista zasluzeno.

ODGOVORITE
Name

Tuzla

20.10.2018 15:50

Svaka cast odbojkasicama, zasluzno, samo naprijed, trud i rad se uvijek isplate.

ODGOVORITE
Name

Modričanin

20.10.2018 15:59

Bravo Tuzlaci!!

Name

МГ

20.10.2018 16:02

Зашто овакве ,,ЉУДИНЕ"" не воде народ? Цуре Хвала!

ODGOVORITE
Name

Sport

20.10.2018 17:24

Bravo cure, bravo carice, bravo kraljice!

Name

BANJA LUKA

20.10.2018 17:40

Koju snagu i energiju ima Tijana pa to je strasno, slavlje svakog poena tjera suze na oci. MVP Tijana Boskovic

ODGOVORITE
Name

Realitic

20.10.2018 18:55

Konacno nesto lijepo da se desi.... svaka vam cast djevojke...

ODGOVORITE
Name

Ovo

21.10.2018 10:47

mogu samo Srpkinje ! ! ! *** Bravo Srbija ***

ODGOVORITE