Arbitražna odluka do kraja godine

Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova iz Vašingtona trebalo bi do kraja godine da odluči da li je nadležan za arbitražu po tužbi „teškoj“ 1,4 milijarde KM koju je „Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženiring“ podnijelo protiv BiH, a po pitanju ulaganja u Rudnik i Termoelektranu (RiTE) „Ugljevik“.

Republika Srpska 20.10.2018 | 09:58
Arbitražna odluka do kraja godine
Podsjećamo, u toku su dva arbitražna postupka po tužbama slovenačkog preduzeća protiv BiH i protiv RiTE „Ugljevik“. Obje tužbe su u vrijednosti od po 1,4 milijarde KM. Postupci se vode pred vašingtonskim Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova, te u Privrednom sudu u Beogradu.

U Izvještaju nezavisnog revizora o nekonsolidovanim finansijskim izvještajima RiTE „Ugljevik“ za prošlu godinu navodi se da su stranke u postupku do polovine aprila bile dužne da dostave završne pisane podneske u kojima će odgovoriti na pitanja arbitražnog vijeća Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova.

„Od momenta dostavljanja završnih pisanih podnesaka, počinje da teče rok za donošenje odluke o nadležnosti i osnovanosti tužbenog zahtjeva, a odluka se, shodno utvrđenom proceduralnom nalogu, može očekivati krajem 2018. godine“, naveo je revizor.

Revizor je skrenuo pažnju da se odluka Međunarodnog centra o njihovoj nadležnosti očekuje krajem 2018. godine, a u slučaju afirmativnog stava, odluka o osnovanosti tužbenog zahtjeva trebalo bi da bude donesena u toku iduće godine.

Slovenačko preduzeće, kao nasljednik „Elektrogospodarstva Slovenije“, tužilo je BiH i RiTE „Ugljevik“ za neisporučenu električnu energiju, s zateznim kamatama na vrijednost neisporučene električne energije u periodu od 1995. godine, te zbog sredstava uloženih u izgradnju RiTE „Ugljevik“, u skladu sa samoupravnim sporazumima.

Advokat RiTE „Ugljevik“ Miloš Sikiraš kaže da se u sporu gdje je tužena BiH, do kraja godine očekuje odluka o nadležnosti.

„Poslije toga ide faza gdje se odlučuje o odgovornosti, pa ako se utvrdi da postoji odgovornost BiH, ide druga faza o utvrđivanju visine štete. U drugoj arbitraži, koja se vodi u Beogradu, tužena je RiTE „Ugljevik“ po istom osnovu. U beogradskoj arbitraži postupak je krenuo od maja prošle godine, RiTE je do sada dalo odgovor na tužbu Slovenaca i izjavilo protivtužbu“, kazao je Sikiraš za portal CAPITAL.

Revizor je upozorio da, iako je u arbitražnom postupku pred Međunarodnim centrom tužena BiH, ipak je izvjesno da bi eventualna odluka o osnovanosti tužbenog zahtjeva imala implikacije za RiTE „Ugljevik“ jer bi se u tom raspletu događaja, BiH sasvim sigurno, sa regresnim zahtjevom obratila prema RiTE.

Postupak traje od jula 2015. godine kada je konstituisano arbitražno vijeće pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtovnu. Sjedište arbitraže je u Hagu.

RiTE tužena u 19 sporova
Pored tekućih arbitražnih postupka, revizor je naveo da je RiTE „Ugljevik“ tužena strana u 19 sudskih sporova, a procijenjeni potencijalni efekat takvih sporova na kraju 2017. godine je iznosio 66,9 miliona KM.

Među najznačajnijim sudskim sporovima izdvojio je tužbu investicionih fondova, odnosno manjinskih akcionara u preduzeću „Inženjering Ugljevik II“ protiv RiTE „Ugljevik“ za naknadu štete zbog neosnivanja navedenog društva.

„Tužbeni zahtjev po ovom osnovu iznosi 52,5 miliona KM, a pored RiTe „Ugljevik“, po istom osnovu je tužen i Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ Trebinje. Pored manjinskih akcionara, ZIF BLB Profit, ZIF Zepter Fond, ZIF Polar Invest Fond i ZIF Bors Invest Fond, tužbu je podnijelo i društvo „Minel kotlogradnja“ Beograd u iznosu od 5,2 miliona KM“, naveo je revizor.

Sikiraš kaže da je po ovoj tužbi RiTE „Ugljevik“ dobila spor na Vrhovnom sudu Republike Srpske.

„Vrhovni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom je odbijen tužbeni zahtjev vrijednosti 52,5 miliona KM. Mislim da su manjinski akcionari izjavili apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali ona nama nikada nije dostavljena na odgovor i nismo je zaprimili“, istakao je Sikiraš.

Istovremeno, vrijednost sporova koje RiTE vodi protiv drugih lica na kraju 2017. godine iznosila je 4,1 milion KM, bez eventualnih zateznih kamata.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

BOJAN

20.10.2018 08:33

Dodik i Covic svoje pljacke i prevare cesto adresiraju na BIH Ali je sigurno RITA ce doci glave RS. Mostarska alumina je gotova jos samo kladionice i HDZ finacije pred kolapsom

ODGOVORITE
Name

re

20.10.2018 14:22

RS opljackana i unistena , ali od nasih lidera!!

Name

bl

20.10.2018 09:23

Ode Elektroprivreda RS

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

20.10.2018 09:50

Ovo bi mogao, bojim se, lako biti završni klin u stvarno postojanje Republike Srpske.Ako se izgubi samo jedan spor mi smo na koljenima jer je to totalni finansijski krah.Ako vidimo šta se desilo Argentini i tužbom njenih povjerilaca isto pred Američkim sudovima( mislim da je bio Kasacioni sud) jasno je da slovenačka firma ima ogromne šanse da dobije,na žalost, ovaj spor.

ODGOVORITE
Name

RS Kolonija

20.10.2018 11:04

Znaci Slovenija dobija novu teritoriju ali nece biti nikakve razlike u skracenici mozete i dalje zvati RS (Republika Slovenija-Republika Srpska isto dodje). Ima tu nesto i pozitivno a to je da ste u EU direktno a i u NATO-u. Sve za vas zavrseno a vi guzicu niste pomakli kao sto ste i naucili da bude :)

Name

bl

20.10.2018 14:11

Dakle Melanija rusi Republiku Srpsku,gdje je sad Umicevic da nas spasava

ODGOVORITE
Name

BIH

20.10.2018 22:48

Zasto sada spominjete BIH...kad treba da placate vase gluposti onda saljete racun na BIH .Cuj od 1995, pa nije niko glup,vi tonete brze nego titanic.Izbor Dodika je zadnji eskser u mrtvacki sanduk zvani rs

ODGOVORITE