ABA: Mega na 4-0, Fundić zaustavio NBA Olimpiju!

"Nepobediva" Mega savladala Olimpiju uprkos katastrofalnom šutu.  Košarkaši Mega Bemaksa pobedili su ljubljansku Olimpiju na svom terenu u prvom meču četvrtog kola ABA lige rezultatom 81:77.  U seriji promašaja i grešaka u Mitrovici, ekipa Dejana Milojevića je zahvaljujući snazi Stefana Fundića tek u dodatnih pet minuta slomila otpor gostiju koji su ove večeri odigrali devetu utakmicu u 28 dana! Mega ima 4/4! Olimpija pala posle produžetka, presudila Miškovićeva trojka.  Tim Dejana Milojevića ne zna za poraz u ABA ligi.

Košarka 19.10.2018 | 19:55
ABA: Mega na 4-0, Fundić zaustavio NBA Olimpiju!
Meč je završen rezultatom 74:74, te se otišlo u produžetke, a Mega je ipak uspela da nadigra Olimpiju u dodatnih pet minuta.

Uprkos jako lošem procentu šuta (33%), pogotovo za tri (7/33), izabranici Dejana Milojevića su nekako uspeli da dođu do pobede.

Megu je "izvadio" ofanzivni skok, kojeg su se dočepali čak 25 puta, ali i nespretnost gostiju, koji su meč završili sa čak 25 izgubljenih lopti, naspram Meginih 13. Domaćin je ujedno i deset puta ukrao loptu rivalu, naspram sedam ukradenih Slovenaca.

Mega je bolje otvorila meč i držala sve pod kontrolom, ali je Olimpija sredinom druge četvrtine napravila seriju 24:10 i otišla na pauzu sa devet poena prednosti.

Predost ekipe iz Ljubljane je rasla u trećem kvartalu i iznosila je čak 13 poena u nekim trenucima, ali je Mega uspela da se presabere i da odličnim startom poslednje četvrtine dođe i do prednosti u poslednjim trenucima.

U poslednji minut meča ušlo se u velikom egalu, Olimpija je uspela da dođe do izjednačenja, ali je neporaženi srpski predstavnik promašio nekoliko otvorenih šuteva za pobedu.

U produžetku nije bilo mnogo drame, a najbitniju trojku na utakmici postigao je talentovani Nikola Mišković i omogućio svojoj ekipi da privede meč kraju i zabeleži i četvrtu pobedu u ABA ligi, u isto toliko mečeva.

Najefikasniji kod pobednika bio je Nikola Mišković sa 18 poena i šest skokova, dok je poen manje ubacio gruzijski centar Goga Bitadze. Po 11 poena imali su Adam Mokoka i Stefan Fundić, a srpski centar je imao i dabl-dabl sa 11 skokova (deset ofanzivnih).

Bolji od ostalih u Olimpiji bio je Miha Lapornik sa 19 poena, 15 je imao Blaž Mesiček, a poen manje 18-godišnji Ukrajinac Isuf Vladlen Sanon.

Nikola Mišković pogodio je dugu dvojku za 70:69 i prvo vođstvo Mege od sredine druge četvrtine, a potom i trojku preko ruke rivala za 79:77 i prvo vođstvo Mege u produžetku.

Između ova dva koša 207 centimetara visokog tinejdžera prošlo je osam minuta, četiri do kraja poslednje deonice i četiri u produžetku, tokom kojih je poene domaćem timu donosio isključivo Stefan Fundić i uvek na isti način. Sa tri ofanzivna skoka i šest laganih poena potom, snažni krilni centar ostavio je ekipu u igri u dramatičnoj završnici prve utakmice 4. kola ABA lige i omogućio Miškoviću, a potom i Luki Ašćeriću, da vezanim koševima sa distance postave konačnih:

Mega - Olimpija 81:77, 74:74 (20:18, 19:30, 17:15, 18:11)!

Sa svojih 199 centimetara, Fundić je sakupio deset (!?) ofanzivnih skokova u čemu su mu dobrano pomagali saigrači i gotovo svaki pretvorio u poene bez kojih sastav Dejana Milojevića ne bi ostao lider regionalne lige sa skorom 4-0, a pred gostovanje Mornaru i derbi sa Partizanom u Sremskoj Mitrovici.

Ekipa trenera Zorana Martiča doputovala je u Srbiju iz Grčke, u kojoj je doživela tesan poraz od Promiteasa u FIBA ligi šampiona (79:77), četvrtom takmičenju u kom je odigrala zvaničnu utakmicu od 21. septembra i 1. kola ABA lige. U međuvremenu, igrajući meč na svaka tri dana u pravom NBA tempu, "zmajčeki" su izgubili od Primorske u Superkupu Slovenije, od Krke u slovenačkom prvenstvu, od Strazbura i Promiteasa u Ligi šampiona, a od Crvene zvezde, Partizana i Mege u regionalnoj ligi.

Pobedili su samo Mornar i Zadar kao domaćini u Ljubljani, pa nastavak sezone na nekoliko frontova očekuju sa skorom 2-7.

U sudaru dva možda i najprijatnija iznenađenja dosadašnjeg sezona ABA lige, videli smo veliku borbu između Mega Bemaksa i Olimpije iz Ljubljane. Toliko je to bio tesan duel da je morao da bude rešen u produžetku, a tamo je sve rešio trojkom Nikole Miškovića trojkom na ulasku u poslednji minut - 81:77 (74:74). Mega je i dalje neporažena u ABA ligi, ima skor 4/4!

U samoj završnici se igralo koš za koš, a u poslednji minut regularnog dela se ušlo sa rezultatom 74:74.Rejnolds je probao da reši sa trojkom, ali je promašio. Mega je imala loptu na 24 sekunde pre kraja, sa trojkama su probali Atić i Mušidi, ali su bili neprecizni. I u produžetku je svaki koš bio kao gol u fudbalu, bilo je dosta grešaka, promašaja čak i zicera... Nije to bila kvalitetna košarka. 

Sve je to prekinuo Mišković trojkom na ulasku u poslednji minut, pa je onda i Ašćerić pogodio dugu dvojku... Tu je bio kraj.

Mogli smo i pre utakmice da pretpostavimo da ćemo gledati utakmicu sa izjednačenim timovima u kojoj nijedan neće lako stići do pobede. To se obistinilo. Mega je bolje počela utakmicu, a Olimpija je potom preuzela ritam utakmice u svoje ruke. Dobila je drugu četvrtinu s 11 razlike i delovalo je da je bliža pobedi.

Međutim, usledio je povratak Mege. Treća deonica je bila samo uvod za poslednju u kojoj smo na pet minuta pre kraja imali potpuni egal i u igri i u rezultatu.

Olimpija je na ovom susretu šutirala za tri poena u veoma visokom procentu od blizu 50 odsto i to ju je držalo u igri. Sa druge strane Mega je do poena dolazila najviše preko odličnog Goge Bitadzea, kao iNikole Miškovića.

Mišković je utakmicu završio sa 18 datih poena i šest skokova, Stefan Fundić je imao 11 poena i 11 skokova, dok je Bitadze imao 17 poena i četiri skoka. Kod Olimpije je najefikasniji bio Miha Lapornik sa 19. 

Mega noći na prvom mestu.

Rezultati 4. kola:

petak

Mega - Olimpija 81:77, 74:74 (20:18, 19:30, 17:15, 18:11)

subota

Krka - Partizan (17.00, Arena sport 1)

Crvena zvezda - Igokea (21.00, Arena sport 1)

nedelja

Zadar - Mornar (17.00, Arena sport 2)

Cibona - Cedevita (19.00, Arena sport 2)

ponedeljak

Budućnost - FMP (18.00)

Tabela: Mega 4-0, Zvezda 3-0, Olimpija 2-1, Budućnost 2-1, Partizan 2-1, FMP 2-1, Cedevita 1-2, Igokea 1-2, Mornar 1-2, Krka 1-2, Cibona 0-3, Zadar 0-3.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar