Prva utakmica i nametnuta dilema u Sakramentu...

Bjelica ili drugi pik na draftu? Srpski reprezentativac sa 18 poena na debiju u dresu Kingsa pokazao da ga ne bi trebalo zanemariti.

Košarka 19.10.2018 | 21:30
Prva utakmica i nametnuta dilema u Sakramentu...
Nije baš da je dolazak Nemanje Bjelice uzdrmao Sakramento. U Minesoti nije baš imao slobodu da pokaže koliko može. U Kaliforniju su se više radovali Marvinu Begliju trećem. Jeste da mu je tek 19 godina, ali sa oreolom drugog pika na draftu izazivao je pažnju. Navijači vole mlade košarkaše, jer uvek postoji ta nada da će izrasti u legende. Bjelica je doduše već legenda u Srbiji, ali u NBA ligi on je samo jedan od prosečnih košarkaša. Ili su ga barem takvim videli u Sakramtnu sve dok u porazu od Jute nije debitovao u dresu Kingsa.

Iznenadila je već sama odluka trenera Dejvida Jergera da Bjelica, a ne Begli, bude u Sakramentovoj startnoj petorci i to na četvorci, iako se pred početak sezone spekulisalo da će morati da se privikava na trojku, bez obzira na to što su svi svesni da mu pozicija visokog krila više odgovara. Na kraju, 27 minuta na parketu, 18 poena i osam skokova. Više nego dobro za početak.

Već posle jedne utakmice drugim očima navijača Kingsa gledaju u Bjelicu. Ali i dalje traže Beglija. On je igrao samo 12 minuta. Upisao je šest poena uz šut iz igre 3/6, uhvatio pet skokova. Da sve bude gore po njega Džastin Džekson je deo od ukupno 31 minuta proveo na četvorci. Upisao je doduše samo osam poena uz šut iz igre 4/10 što bi moglo da natera Jergera da ipak spusti Bjelicu na trojku.

Međutim, ni tu nije kraj zavrzlami. Gomilao je Sakramento na nekim pozicijama. Tu su i Vili Koli-Stajn i Hari Gajls treći. Bjeličina prednost je što Jerger posebno ceni “streč četvorke“ koje mogu da šutnu za tri poena, jer one najbolje otvaraju prostor za brze bekove kakav je recimo Dearon Foks. Centar Koli-Stajn je po šefovom mišljenju najbolje odigrao kad je Džekson, inače po prirodi nisko krilo, išao na četvorku.

I gde je tu onda mesto za 211 centimetara visokog Beglija?

“Biće teško“, priznaje Jerger.

“Dobar je bio danas. Ali igra... Zaista je to bilo brzo za njega, posebno defanzivno, posebno protiv streč igrača koji mogu da sa distance šutiraju za dva ili tri poena.... Potrebno je vreme i iskustvo“.

Ali objasni ti to nestrpljivom tinejdžeru.

“Naravno da želim da igram. Dugo već igram ovu igru. I tu ću da završim“, prenose američki mediji Beglijeve reči, a iz njih možemo lako da zaključimo da je očekivao više.

Ipak, Bjelica je impresionirao na debiju, a Vlade Divac mu nisu slučajno dao trogodišnji ugovor vredan 20.500.000 dolara. Zna dobro generalni menadžer Sakramenta šta može Beli. Samo što to navijači nisu znali.

“Samo pokušavam da pobedi, da saigrače učinim boljim. To je sastavni deo moje igre. Nisam ljubomorni šuter koji nikom ne da loptu“, skromno će Bjelica.

Teško, baš teško će biti Begliju da se izbori za minute. Bez obzira na pritisak kalifornijske javnosti. Samo da Bjelica nastavi ovako.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar