Glasove treba ponovo brojati

"Najlogičnije bi bilo da se nakon svih optužbi o izbornoj krađi, glasovi ponovo broje. Izostanak takvog epiloga značio bi da je CIK BiH dio tala sa političkim strankama", rekao je večeras Kukić u emisiji Puls BN TV.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Izbori su prošli, a da li će se formirati vlast u BiH neizvjesno je, poručio je sociolog Slavo Kukić, dodajući da neizvjesnost unosi Dragan Čović, a turbulencije najavljuje Milorad Dodik.

Kukić smatra da će odnosi u Predsjedništvu BiH u obimnoj mjeri zavisiti od Milorada Dodika.

"Ko je pažljivo slušao poruke Milorada Dodika, nije mogao da bude iznanađen njegovom pobjedom na izborima", kazao je Kukić u emisiji Puls BN TV.

"To su populističke poruke sa izrazitim srpskim predznakom koja djeluje kao opijum za narod."

Prema njegovim riječima, teška retorika skupo je koštala Dragana Čovića.

"Poruke koje je slao lider HDZ-a su izazvale strah za budućnost koja je veoma blizu u slučaju da se u Predsjedništvu nađe dubl Čović - Dodik. Birači su ako ništa drugo, onda spriječili taj dubl u Predsjedništvu."

"Odnosi u Predsjedništvu u dobroj mjeri će zavisiti od Milorada Dodika", tvrdi Kukić i objašnjava da se Dodik prilagođava u skladu sa interesima.

"Ako on ocijeni praktičnim da, recimo, na svoju stranu pridobije članove Predsjedništva kada je riječ o granici kod Kostajnice, onda će se on ponašati praktično oko pitanja granice na moru kod Neuma. On je pragmatičan čovjek, čovjek bez ideologije i od njega je sve moguće očekivati."

Čovićevu izjavu da neće biti vlasti u BiH dok se ne promijeni izborni zakon trebalo bi shvatiti ozbiljno, a u prilog tome ide i činjenica da ministri iz HDZ-a ne dolaze na sjednice Savjeta ministara BiH.

"On ne samo da će opstruisati formiranje vlasti, već opstruiše i rad institucija da bi se izašlo u susret njegovom zahtjevu o promjeni izbornog zakona BiH. Ako mu se ispuni ta težnja, nije isključeno da će tražiti i promjenu Ustava kojom bi se ozakonilo postojanje trećeg entiteta". 

Tezu da se dogodila izborna krađa, Kukić ne dovodi u pitanje.

"Na listićima za izbor člana Predsjedništva je ogroman broj nevažećih listića, a to je najjednostavnije glasanje. Naš narod nije toliko neuk i nepismen. Zaključak je da je to neko obavljao."

Profesor Kukić je naglasio da bi bilo najlogičnije da se nakon svih optužbi o izbornoj krađi, glasovi ponovo broje. Izostanak takvog epiloga, podvukao je Kukić, značio bi da je CIK BiH dio tala sa političkim strankama.BN TV

KOMENTARI50
POŠALJITE PORUKU

Da Da

18.10.2018 23:27

neeeceee

Nije bitnoko glasa već ko broji glasove

Staljin

19.10.2018 11:41

Dado

18.10.2018 23:39

U RS se vec zna ko su ministri I zamjenici. Premijer ce vjerovatno biti Tegeltija kako je receno prije izbora. Dns ce dobiti ministarstvo finansija kao utjesnu nagradu. Socijaliste ce rotirati. Pavic glumi jer iz vlasti sigurno nece. Sta bi onda sa tolikim ljudima koje je navukao, a pola lemijevi vec odavno. Sve se zna. Samo opozicija nista nije znala. Steta jer je posljednja sansa propala. Sad ce propadati ovo malo firmi sto je ostalo i masa nezaposlenih koji nesto vrijede ce otici. Ostace oni koji dana radnog staza nemaju u realnom sektoru. Sto bi rekao neko od ......se pita ne pravi.

100% si u pravu. Zanimljivo da isto mislim, a tragično je što drugi ne razmišljaju svojom glavom ili su zatucani.

Draško

19.10.2018 09:43

Vukota je predsjednik RS, i tačka da stane crnolistaša kriminal sa lopinama njegovim iz selundre bakinaca kod sela romanovci i varošice sela laktaši do varošice sela gradiške i gdje on sav taj kriminal obavlja u najvećem selu godinama BL u RS.

propali borac u svojoj RS

19.10.2018 09:56

Rjesenje za realni sektor je jednostavno.Platite dobre radnike dobro da neidu vani.losima smonjite jos platu i oni ce napustiti sami.Nove stoo prime obucavat ce ovi dobri sto su ostsli i kako se novajlije budu usavrsavale polako im povecavati platu i problem rijesen.Niko vise nece da radi za minimalac.

mj.

19.10.2018 11:33

Ja mislim da on ne smije tegeltiji dati vladu onda mu je otišla moć,on bi najradije nekog mlađeg recimo darka tomaša

Re dado

19.10.2018 12:27

Rodjo

19.10.2018 00:17

E kad ti kazes sad bas necemo brojat hahahaha dan okante SE nebitni likova i nekakvih eksperata laznih

Tipican primjer komentara jednog sirovine koji ne postuje titule stecene na posten nacin.

Re Rodjo

19.10.2018 09:10

Miso

19.10.2018 00:31

Ma posle zavrsetka posla u silu i potvrde pobjednika dacemo vam sve vece i niste kucama brojte imate cetiri godine pa svi mozete pojedinacno brojat a u jedno naucit cete i brojat

O, nepismeni Miso kakva si ti pametnica. Tipičan primjer Milinih nepismenih, ograničenih glasača.

Re Miso

19.10.2018 11:18

Je li ovo neka zagonetka?

Ivan

23.10.2018 16:33

Kifla

19.10.2018 03:26

Koliko se ja razumijem Slavo Kukić nije osvojio ni jedan mandat, a HDZ je ostvario najbolji rezultat u posljednjih 20 godina. Sa druge strane Čović je dobio 160.000 hiljada glasova Hrvata, a Komšić 200.000 glasova Bošnjaka, prema tome Čovića nisu "kaznili" Hrvati nego muslimanska hegemonija i želja za dominacijom u BiH.

Trebalo bi da znas da se Kukic nije ni kandidovao da bi mogao osvojiti mandat. Ali jeste podrzavao Komsica. Zako da je ustvari on pobjednik.

Re Kifla

19.10.2018 10:24

Naravno da su Covica kaznili Hrvati..Preko pola miliona Hrvata je bilo na proslom popisu pa ti sada vidi da li bi Bosnjaci mogli da ga preglasaju da su mu Hrvati dali povjerenje. Vladavina HDZ i Covica u poslednjih 10-15 g. je otjerala sve Hrvate po bijelom svijetu, ostali su samo matori koji nigdje nisu prispjeli. Ove glasove sto je dobio su sa svom podrskom i izbornom prevarom u organizaciji HDZ i vodecih politicara Hrvatske i dzaba je, narod je bio nezainteresovan za njega. Covic je zajedno da Dodikom olicenje korumpiranosti, kriminala i pljacke.

re kifla

19.10.2018 10:53

Pa prosle izbore je Čović dobio po istom izbornom zakonu, tad je bilo sve Ok. Sada kad je izgubio onda su svi krivi a Hrvati koji ne biraju iz reda HDZ nisu Hrvati. Koja ljaga i podmuklost.

Bj

22.10.2018 17:33

Milan

19.10.2018 04:17

Gde li samo nalazite sve ove "velike strucnjake"???

Ronhil je najveci strucnjak,jos malo pa ces se i prakticno uvjeriti rezimski botu.

Re Milan

19.10.2018 09:34

Zak

19.10.2018 05:04

Dzaferovic i Komsic su njegov izbor

Federacija

19.10.2018 06:06

Znači predstoji nam majka svih kriza zahvaljujući otvorenom kriminalu koji je stavio pečat na izbore.

HAre

19.10.2018 06:58

Dodik je kao kameleon

Austria

19.10.2018 07:11

Pare samo pare

Pogodak

19.10.2018 07:35

Naravno da treba ponovo prebrojati glasove i čak ponoviti izbore.

PRIJEDOR

19.10.2018 07:41

U Prijedoru se kralo na veliko. Od drugih stranaka, unutar stranke. Između mjesnih zajednica. DNS je prednjačio. Iza sebe je imao VLAST koja je podržavala sve.

Pravda

19.10.2018 07:43

Dzaba brojite, nepismeni su glasali ispravno, a pismeni su pravili iz revolta nevazece glasacke listice. Licno se uvjerio .

Čim si se ti lično uvjerio, izbori su nelegitimni i nevažeći.

Re Pravda

19.10.2018 09:45

Covjek je bio posmatrac a na osnovu cega ti tvrdis da su neregularni i nevazeci .

mj.zs re

19.10.2018 11:40

Radojica

19.10.2018 08:15

Kukic mrtvo hladno prelazi preko toga da je doslo do preglasavanja u federaciji i da Hrvati nemaju svog predstavnika u zajednickom predsjednistvu. To se desilo i prije a to se desava i sad. Sve struje u bosnjackim politickim krugovima su za opciju jedan covjek jedan glas dakle i one "gradjanske" i one na nacionalnim predznakom. Ta politika je i dovela do rata i sad je svako ko se suprotstavlja takvoj politici populista i tvrdokorac. Muslimani samo pokazuju kakvu u stvari drzavnu zajednicu zele a to je i zapisano u "Islamskoj deklaraciji" kad muslimani postanu vecina. Ni jedne rijeci od strane Kukica o muslimanskom populizmu??? BRAVO KUKICU, veoma srtucno i pametno objasnjenje politicke situacije u Bosni.

A sta fali gradjanska Bih...Jedan predsednik jedna vladas,pa koga god da izaberu...

Re.Radojica

19.10.2018 09:16

Da, Radojice. Bas tako. On je najmanje od svega strucnjak za ovo o cemu je govorio. Ni jednom rijecju o tome sta je narode dovelo do homogenizacije na prvim izborima 90-te, ni jednom rijecju o mnogo cemu sto je jos tada uzrokovalo krizu koja traje skoro tri decenije. Zar nismo imali uredjenu drzavu? Sto li se raspala? Uzroci i samo izroci. Sve dok jednog dana ne izadje na vidjelo sve sto se desavalo u prapocetku, ko je koga htio da nadmudri, ko raspadom da usicari, nece biti nikakvog povjerenja medju narodima. Postojace samo goli ekonomski interes.

Re Radojica

19.10.2018 09:44

Da je tako,kako ti kazes,Dzaferovic bi dobio sve glasove od Bosnjaka,SDA se kvazi zalaze za gradjansku drzavu a prakticno sa SNSD I HDZ radi protov toga.Vidis da je SDA dobila 11% glasova od ukupnog broja biraca,to govori koliko su Bosnjaci za Islamsku deklaraciju,zato ne lupetaj,emocije u stranu a cinjenice na sto.

Re Radojica

19.10.2018 11:01

komentar vam je samo djelimicno tacan..Preglasavanje je osnova u svakom demokratskom sistemu, ovo sto mi sad imamo u BiH ce se morati kad-tad izmjeniti jer takav plemenski vid glasanja je u direktnoj suprotnosti sa evropskim shvatanjima demokratije. Ja zivim u Evropi i moram se pomiriti sa tim da partija koju sam birala ne moze da vlada jer sam nadglasana od drugih cije etnicko porijeklo pri tome uopste nije bitno. Svi nasi narodi koji dolaze sa Balkana zive po tom gradjanskom principu jedan covjek jedan glas i ne smeta im ali im je dole smetalo..!!Zaboravili ste takodje reci da je rat koji je u BiH poceo kako ste rekli zbog "preglasavanja" dobio epilog na internationalnim sudovima u kome su strane koje nisu htjele priznati to "preglasavanje" (zbog gcega je i otpoceo rat) kako vi kazete okrivljene za genocid i udruzeni zlocinacki poduhvat. Ovu histeriju koju vidimo u Hrvatskoj i Bosni po medijima pod kontrolom HDZ-a je smijesna, jer SVE je bilo i legalno i legitimno u Komsicevoj pobjedi, nista nije mimo aktuelno ustava. E sad da li je Ustav dobar je drugi par cipela. Ni meni se ne svidja i trba ga mijenjati ali vama to ponovo ne odgovara jer se mora mijenjati u skladu sa evropskim principima od kojih vi nacionalisti bjezite kò djavo od krsta.

re radojica

19.10.2018 11:12

Brzo ce ti tvoji iz Evrope mijenjati svoje izborne zakone i prilagodjavati ustsave cim migranti puste korjenje i promjene odnos populacije u svoju korist.Pitat cu vas tada sta je demokratija i gdje nestade jedan gradjanin jedan glas.

mj.zs re

19.10.2018 12:19

Problem migranata jeste veliko iskusenje za Evropu sa kojim ce se ona znati nositi u to sam ubijedjena. Ali ja bih nesto drugo nacela sto je problem nasih naroda, pa i vas vidim. Vama je jako tesko uopste i misliti izvan vasih nacional-sovinistickih okvira, jer ste bolesni. Ima jedna jako dobro stvar koju je Rambo Amadeus rekao, jednostavno formulisana te tako prilagodjena nacionalistima koji su inace intelektualno ograniceni, a opet posjeduje duboku sustinsku poruku. Evo: "Nacionalizam je tema do 300 eura prihoda mjesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 eura, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, ljetovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi".

re mj.zs

19.10.2018 13:26

Prijatelju sve sam ja to imao u bivsoj Jugi i nisam razmisljao o nacionalizmu.Da ne dodjose ti tvoji iz Evrope da nam pokazu sta je demokratija ja jos uvjek nebih razmisljao o nacionalizmu.

mj.za re.

19.10.2018 16:48

Odgovornost je najlakse prebacivati na druge.

re mj za re

19.10.2018 19:51

Ww

19.10.2018 08:23

Svaka na mjestu.

Gojko

19.10.2018 08:32

Samo vi palamudite, narod vas je kaznio zbog podaničke politike halal ministara, i negiranja nacionalnih interesa RS a.

E sad ti Gojko uzmi malo tog našeg srpskog nacionalnog interesa pa sebi kupi auto, stan i prehrani se. Tvoj Dodik je naplatio i naplatiće svoj ispoljeni nacionalni interes, a ti?

Re Gojko

19.10.2018 09:47

bih i vlast ?

19.10.2018 08:33

u bih je protektorat tzv medjunarodne zajednice ? ili nije ?

BOBA

19.10.2018 08:40

NE IZVJESNO JE FORMIRANJE VLASTI. NJIHOV RIJALITI PROGRAM SE NASTAVLJA. ŽIVOT PROLAZI, VIJEK TRAJANJA SKRAĆEN , TEMPO ŽIVOTA IDE MUNJEVITOM BRZINOM.DOTAKLI SMO JOŠ VEĆE DNO .HALO 21. JE VIJEK.KUDA MI TO IDEMO.DA SE SVI ISELIMO PA NEKA POLITIČARI VLADAJU SAMI SEBI ALI I ONI ĆE DVA METRA POD ZEMLJU.LJUDI SU OBEZGLAVLJENI,BOLESTNI MNOGI SU POREMEĆENI SVE VIŠE DEMENTNI NE POKRETNI STARI. NEMA ZDRAVOG RAZUM MNOGI ,NE MOGU DA SVATE DA JE SVE LAŽ I PREVARA .OMLADINI I PORODICAMA ŽELIM SRETAN PUT BEZ POVRATKA.POZDRAV UVAŽENOM GOSPODINU KUKIĆU,ŽELIM MU SVE NAJBOLJE.

Tuzla

19.10.2018 08:46

Zar je vazno koje kriv... Nije jer odlazimo listom, uskoro ce i penzioneri, a vi, zabavljate se time vasim glupostima, jadnici.

Jadnici smo svi mi koji živimo u BiH. Najveći krivci su građani, jer su izabrali nacionalizam. E sad je taj nacionalizam svakom narodu došao glave. Nacionalizam je osjećaj a taj osjećaj se ne jede i ne pije niti se od njega nešto može kupiti. Nisu jadnici naši političari nego mi koji smo im dali vlast i time omogućili da nas istjeraju iz sopstvene zemlje. U ratu smo htjeli oteti tudje, a danas nam i naše ne treba. Svaka 30-ta kuća je na prodaju, a niko ne kupuje.

Re Tuzla

19.10.2018 09:50

Justinian

19.10.2018 09:00

Ovaj covjek je veliki gospodin.Veliki strucnjak i aktivista za ljudska prava.Davno sam procitao njegovu knjigu ZADAH KOLEKTIVNE IZDAJE.Preporucujem svima da procitaju ovo stivo.COVJEK JOS 2014 vizionarski demistifikovao i objasnio SVE.

Ako si tek 2014 godine vidio sta se desava, tj.neko ti nesro demistikovao onda nisi narocito inteligentan!

Re Justi

19.10.2018 09:59

Zoka

19.10.2018 11:20

Što lupetaš bezveze nisu birači uživali na to da razdvoje tandem Dodik-Čović nego muslimani.Svi znamo da su Hrvatisvi glasali za Čovica.

REPLIKA SVIMA

19.10.2018 11:24

Ja znam da sam bio u zabludi. Ja sam skontao ko su HDZ SDA i SNSD! Za jednu od njih sam glasao prije ali vise nikad neecu.Onome ko je sad glasao za njih nemozes objasniti u kolikoj je zabludi!Ali taj ko je za njih glasao kad dođe red na njeg da ide na zapad tad ce shvatit al ce mu biti kasno. I zato covjece opameti se. Sta ti daje taj za kog glasas? Jel se samo za to prodaješ? "PRODANA DUSO!!! Gade ti koji glasaš za naCionale!

Prikljucit ces se ti ponovo svome stadu cim zagudi gore.

mj

19.10.2018 12:22

Austria

19.10.2018 13:34

Pare samo pare pobjedzuju tako i treba sad treba naguzit sve da osjete kako gazda gazduje

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.