EL: Budućnost vodila, vodila, pa stala!

Očajna poslednja četvrtina koštala Budućnost prvenca u Evroligi! Košarkaši Budućnosti zabeležili su i treći poraz u ovosezonskoj Evroligi, pošto je u "Morači" bolji bio Makabi Tel Aviv.  Makabi naneo šampionu ABA treći uzastopni poraz u Evroligi. Vrlo dobra igra Podgoričana do početka četvrte četvrtine, kada su za devet minuta dali samo dva poena.  Muk u Morači - Budućnost upoznala moćnog Vilbekina! Velika borba u Podgorici, ali i očajna poslednja deonica Plavih - 68:78.  PAO probio stotku! Gran Kanarija bez šanse u Atini.

Košarka 18.10.2018 | 22:10
EL: Budućnost vodila, vodila, pa stala!
Budućnost je odigrala možda i najboljih pola sata u elitnom takmičenju, ali je na kraju poražena rezultatom 78:68.

Ekipu Aleksandra Džikića prvenca u Evroligi koštali su prazni minuti na počektu četvrte četvrtine – Crnogorci više od pet minuta nisu postigli koš, Izraelci su napravili veliku razliku i priveli meč kraju.

Ta deonica završena je rezultatom 20:6 i uzalud je bila izuzetna partija u prvom poluvremenu, kao i izuzetan procenat šuta za tri poena tokom tri kvartala.

Na kraju, Podgoričani su van linije 6,75 imali učinak 9-19 i samo trojicu raspoloženih igrača – Edvin Džekson je bio najefikasniji sa 13 poena, dok su po poen manje ubacili Nemanja Gordić (5asistencija) i Alen Omić koji je uhvatio 7 lopti.

Budućnost nije imala rešenja za neverovatnog Skotija Vilbekina koji je meč završio sa 28 poena (4-5 za dva, 6-11 za tri), 4 skoka i 5 uspešnih dodavanja.

Dvocifreni su još bili Majkl Rol sa 12, odnosno Tarik Blek sa 10 poena.

Tim koji vodi Neven Spahija stigao je do prvog trijumfa u Evroligi i ima skor 1-2, dok je Budućnost zabeležila sva tri neuspeha.

Regionalni šampion je u prva dva kola poražen od Emporio Armanija i Darušafake, a u sledećem gostuje aktuelnom šampionu Evrope – madridskom Realu.

Ekipa Budućnosti igra sve bolje, ali u rubrici pobeda u Evroligi i dalje stoji nula.

U meču 3. kola, u ne baš prepunoj "Morači", Budućnost - Makabi 68:78 (16:14, 25:20, 21:24, 6:20)!

Gost iz Tel Aviva trijumfovao je zahvaljujući neverovatnoj seriji od 20:2, tokom koje su Podgoričani za devet minuta šutirali iz igre 1/13 i izgubili tri lopte.

Makabi je od 62:58 na početku poslednjeg kvartala, preokrenuo na nedostižnih 64:78 i tek onda su Erl i Koti Klark postigli koševe čiji je jedini smisao bio u ublažavanju poraza.

Iako nije sve vreme blistao, ni imao dobru selekciju šuta, plejmejker gostiju Skoti Vilbekin potvrdio je klasu sa 28 poena, uključujući šest trojki iz 11 pokušaja.

Iz ekipe Budućnosti izostao je Nikola Ivanović, ali "plavi" su i bez njega odigrali pametnije, čvršće i kolektivnije nego nedelju dana ranije protiv Armanija. Nemanja Gordić pobrinuo se za dobar početak meča (12:7), a kasnije su mu se priključili Edvin Džekson i Suad Šehović, kao najzaslužniji što je regionalni prvak na poluvreme otišao sa "plus sedam" - 41:34.

Trojkom Kotija Klarka u 28. minutu, izabranici Aleksandra Džikića stekli su i maksimalnu prednost od 54:46, no Vilbekin je u naredna dva napada postigao sedam poena (dve trojke, jedna uz dodatno slobodno bacanje) i ekspresno doneo Makabiju priključak.

Budućnost se održala u vođstvu do kraja treće četvrtine, nakon čega se dogodio već opisani slom.

U ponedeljak Gordiću i drugovima predstoji meč ABA lige protiv FMP Železnika na domaćem parketu, pa putovanje u Madrid, na okršaj sa aktuelnim prvakom Evrope.

Budućnost je posle dva poraza u Evroligi imala veliku šansu da dobije prvi duel posle povratka u ovo takmičenje posle 15 godina čekanja. U Morači je gostovao Makabi iz Tel Aviva koji po sastavu ne spada u sam vrh Evrolige, ali Ponos Izraela ima vrhunskog igrača Skotija Vilbekina koji je na ovo utakmici ubacio 28 poena i imao pet asistencija. To je nešto sa čim tim Aleksandra Džikića nije mogao da se izbori - 68:78. Još će Budućnost čekati prvu pobedu ove sezone u Evroligi...

Meč se igrao u Morači pred 4.850 navijača što znači da je bilo dosta praznih mesta što se i videlo u prenosu. Kao da se mehur očekivanja od najjačeg evropskog takmičenja malo izduvao u Podgorici posle početnih poraza. Posle ovoga poraza, verovatno će slika biti još lošija... Kada Budućnost nije uspela da dobije Olimpiju iz Milana i Makabi kod kuće, to znači da će imati dosta problema ove sezone u najjačem takmičenju u  Evropi.

Deluje da je prvo poluvreme bio velika šansa Budućnosti da ode na odmor i sa većom prednošćuo od sedam poena kolika je razlika bila. Makabi je posle tesnog poraza od CSKA stigao u Podgoricu malo i izmoren i to se videlo. Nervoze je bilo, a to se videlo i na licu najboljeg igrača Skotija Vilbekina.

U trećoj deonici je viđena neviđena borba. Koliko god je Budućnost želela da se odmakne, tako bi se Makabi vraćao. Koti Klark je dao daleku trojku na jednoj strani, ali je ubrzo stigao potpuno isti odgovor na drugoj strani preko Vilbekina. I tako u krug. Ipak, tokom poslednje četvrtine Makabi je polako preuzimao stvari u svoje ruke, domaćima kao da se stigla i skratila ruka, a Vilbekin je bio u svom fazonu pa je Ponos Izraela stigao do opipljive prednosti od šest poena na tri i po minuta pre kraja.

Kada god bi trebalo da se da koš, igrači Makabija bi tražili nepogrešivog Vilbekina, a ovaj bi sve situacije na parketu rešavao kao od šale. Tim Nevena Spahija je u poslednjoj deonici stegao odbranu, Budućnost praktično nije mogla da da koš i poraz je bio neminovan. Plavi su u poslednjih 10 minuta dali samo šest poena. Tako ne može da se dobije utakmica.

Budućnost je na ovoj utakmici mogla da oseti na koži šta znači igrati Evroligu. Bila je ovo četvrta utakmica u sedam dana za Plave. Paklen ritam u kome fizička pripremljenost jednako vredi kao i kvalitet timova. Naravno, Makabi i njegovi igrači su spremniji i naviknutiji na ovakav ritam, pa je to bila mala prednost Ponosa Izraela na ovakvoj utakmici.

Najefikasniji kod Budućnosti bili su Edvin Džekson (13p), Nemanja Gordić (12p) i Alen Omić (12p). Ali, slaba će im to biti uteha.

Makabi i Vilbekin posebno su bili nepremostiva prepreka večeras.

PAO probio stotku! Gran Kanarija bez šanse u Atini.

Svaka čast za trijumf nad Barselonom pre dva dana, za istorijsku prvu pobedu u Evroligi, ali da biste se nosili sa elitnim "starim kajlama" potrebne su stotine i stotine minuta, ili bolje reći sezone i sezone staža u najjačem evropskom takmičenju. Gran Kanarija nije uspela nijednog momenta da ozbiljnije ugrozi Panatinaikos, koji je posle startnog poraza vezao drugu pobedu i pokazao zbog čega ga mnogi smatraju jednim od glavnih kandidata za fajnal for i naredne godine - 102:87.

Rezultatske neizvesnosti nije bilo ama baš nijednog momenta. PAO je dominirao od početka do kraja, a kada je razliku podigao na 20 samo ju je rutinski održavao, uspevavši uz brojne rotacije i da uštedi energiju. Po drugi put u sezoni jedan tim probio je "stotku" što takođe govori o nadmoći Zelenih u večerašnjem meču. 

Činjenica da je Ćavi Paskval već drugu sezonu na klupi šestostrukog šampiona Evrope oslikava se u određenoj rutini u igri, tu su automatizmi koji krase najbolje, a oni što su sumnjičavo vrteli glavom i pitali se šta će to "kinez" Kit Lengford doneti timu dobili su večeras odgovor pravo u facu - lidera kad prvom lideru ne ide. Nik Kaletes promašio je skoro sve što je šutnuo (iz igre 2/10, doduše uz devet asistencija), a Amerikanac gotovo nepogrešiv. I to bez karakterističnog "silovanja" - 16 poena i samo tri promašaja, 8/11 za dva. 

Domaći su čitav meč strpljivo gradili akcije, nisu srljali i ispucavali se - o tome će najbolje činjenica da su sve do poslednjih pet minuta šutnuli samo pet puta van linije 6,75 - što se ne može reći za Špance koji su bili sušta suprotnost, s ispaljenih 28 trojki.   

Gran Kanarija je poraz ublažila u poslednjoj deonici, kada su Grci već povukli ručnu. S 32 primljena poena u poslednjih 10 minuta Paskval sigurno neće biti zadovoljan, ali pobeda ipak nijednog momenta nije dovedena u pitanje.    

U domaćem sastavu pored Lengforda istakli su se Lekavičijus (16 poena), Papapetru (15), Papas (13),Dešon Tomas (12). Nik Kalates ostao je na svega četiri koša. Na drugoj strani Markus Erikson i Kristofer Evans po 15 poena. 

EVROLIGA - 3. KOLO:

Četvrtak

CSKA - Darušafaka 80:75
/Higins 14 - Erik 15/

Budućnost - Makabi Tel Aviv 68:78
/Džekson 13 - Vilbekin 28/

Panatinaikos - Gran Kanarija 102:87
/Lengford, Lekavičiju po 16 - Evans, Erikson po 15/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar