Priča: Prokletstvo Junajtedovog broja 7...

Nekad Best, Robson, Kantona, Bekam, Ronaldo, a danas. . .

Fudbal 22.10.2018 | 23:15
Priča: Prokletstvo Junajtedovog broja 7...
Niko se nije zaletao sa kritikama. Ipak je to Aleksis Sančez. Ubistven je bio u Arsenalovom dresu. Ni novinari ne vole da ispadnu nezanlice. Pitanje je samo trenutka kad će Čileanac proraditi. Strpiće se dok se to ne desi. Onda će pisati kako su bili pametni i znali da je samo pitanje trenutka. Međutim, evo već 10 meseci prođe, a od Aleksisa Sančeza jedno veliko ništa. Takav igrač. A ništa. I prirodno je bilo postaviti pitanje: da li je on sa svojih 29 godina preko noći zaboravio da igra fudbal? Ili je prosto samo poslednja žrtva težine Junajtedove kultne “sedmice“.

Proslavio ju je Džordž Best još 60-godina prošlog veka, ali je tek sa decenijskim stažom Brajan Robsonapočela da dobija mitske obrise. Jer posle Robsona došao je Andrej Kančelskis, pa onda Erik Kantona,Dejvid Bekam i na koncu Kristijano Ronaldo... I danas omiljena lica na Teatru snova.

Ali danas i podsećanje na to koliko su njihovi naslednici podbacili.

Jer posle Ronalda, bio je Majkl Oven. Pa je bio Antonio Valensija, kome je sedmica toliko teško pala da je tražio od kluba da promeni broj, samo da ga ne porede sa velikanima. I čim je se rešio počeo je da igra. Anhel Di Marija je imao obećavajući početak, ali ni on nije mogao da se nosi sa njom. Memfisa Depaja je udavila. A i Aleksisa guši.

Na 11 utakmica u ovoj klupskoj sezoni, pet puta je Čileanac bio u startnoj postavi i četiri puta je izmenjen. Četiri meča je presedeo što na klupi, što na tribinama.

Postigao je – jedan gol.

Ako je za prolećni deo prošle sezone kasni dolazak u klub i mogao da bude opravdanje sada je odsustvo golova prava misterija. Čile nije igrao na Mundijalu, Aleksis Sančez je imao prvo slobodno leto još od 2013. Umor dakle nije. A šta je? Niko ne zna.

Zna se samo da ove sezone u Junajtedu daje ili saigračima namešta golove jednom u svaka 33 minuta. U poslednja četiri meseca prošle sezone prosek je bio nešto bolji – 209 minuta. Međutim, ni tada dovoljno dobar kao u Arsenalu. Tokom tri i po sezone na Emirejtsu nikad nije bio gori od 151 minuta. U sezoni 2016/2017, kada je potpisao 30 golova od čega 24 u Premijer ligi, u proseku se upisivao u listu strelaca ili asistirao za gol na svakih 95 minuta.

Čak i u Barseloni tresao je protivničke mreže u proseku na svake tri utakmice. U Arsenalu na svake dve. U Junajtedu – jedan u šest mečeva.

I nije prvi kome bi golgeterska moć naglo opala čim bi navukao “sedmicu“. U stvari, toliko ih se već nakupilo da postaje zastrašujuće. Otkako je Kristijano Ronaldo između 2003. i 2009. postigao 118 golova na 292 utakmice “sedmica“ je postala teg oko vrata svakom od njenih čuvara. Aleksis Sančez, Anhel Di Marija, Majkl Oven, Antonio Valensija dok se nije presvukao i Memfis Depaj su za evo već skoro punu deciju odigrao 202 utakmice sa brojem sedam na leđima i postigli 33 gola. Skoro četiri puta manje no što je Ronaldo sam uradio za šest godina.

Aleksisu u odbranu, u februaru je morao da se nagodi sa španskim organima oko kazne zbog neplaćanja poreza u periodu dok je igrao za Barsu, potom se razveo od supruge Majte Rodrigez. Ne izlazi, vredno trenira, ali prosto – ne ide. Toliko da nisu retke ni situacije da se ponekad podžapa sa saigračima na treninzima zbog čega mnog podseća na Ruda van Nistelroja. On je umeo da prigovara i kad Junajted dobije, ali mu neko ne doda loptu kad je u šansi.

Pride, pitanje je koliko Aleksisu Sančezu odgovara stil igre Žozea Murinja. Nije tajna da je “Posebni“  tražio Ivana Perišića. Bio je razočaran kada je izvršni direktor kluba Ed Vudvord odbio da povisi ponudu sa 45.000.000 funti na 48.000.000 koliko je navodno tražio Inter. Vudvord je želeo baš Sančeza. Javno se hvalio da je Aleksis utrostručio rekord kad je u pitanju januarska prodaja dresova novajlija. Imponovale su mu hiljade lajkova i komentara na društvenim mrežama, na svim poslovnim sastancima je isticao da je na Tviteru hešteg #Alexis7 bio u tom trenutku prva tema planete, da se o tome pričalo – ili bar tvitovalo - više nego i kada je Nejmar prelazio iz Barselone u Pari Sen Žermen i postajao najskuplji fudbaler sveta.

Problem je međutim što njegove igre na terenu nisu davale toliko prostora za polemiku. I da, sigurno je malo i do toga što kod Murinja nema tu slobodu kakvu je uživao kod Arsena Vengera u Arsenalu. Ima i do toga što tim kao tim ne igra dobro. Ali ima i do te “sedmice“. Kao beton je teška.

Težak je i Aleksisov ugovor. I traje do 2022. Nema dakle govora o skorom rastanku. Možda da i Aleksis, kao Valensija pre njega, prizna da ipak nije baš za “sedmicu“?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar