Priča: Multipraktik!

Mohamed Faje se do sada pokazao kao čovek za više poslova u igri Crvene zvezde.

Košarka 22.10.2018 | 22:45
Priča: Multipraktik!
Džo Regland se na startu sezone pokazao kao vođa tima i u to nema sumnje. Međutim, ako tražimo igrača koji je za sada "čovek za sve i svašta" u timu Milana Tomića onda je to svakako Mohamed Faje. Pravi crveno-beli multipraktik.

Zahvalan igrač. Sa mnogo funkcija.

Pre početka sezone konstatovali smo da su delikatne pozicije Crvene zvezde plejmejker i krilni centar. I, pogodilo se da, iako ceo tim za sada funkcioniše dobro, upravo Regland i Faje igraju baš dobro. To je važno jer je primetno da kada su u igri Filip Čović, odnosno Boriša Simanić, Zvezdina igra ima pad. I to je donekle i normalno jer su u pitanju bekap opcije.

Posebno je Faje važan u Zvezdinog konfiguraciji ekipe. To se videlo i protiv Andore. Kako je samo odigrao, kao da se multiplikovao pa je bilo trojica Fajea na parketu. To pokazuju i brojke - 18 poena, 11 skokova, dve asistencije, tri ukradene lopte, jedna blokada, indeks korisnosti 28.

Bio je najkorisniji igrač kod Zvezde, čak sa većim indeksom i od Reglanda (indeks 22) koji je dao 24 poena i imao osam asistencija, ali i čak šest izgubljenih lopti, čime i sam nije bio zadovoljan posle utakmice. To se videlo u njegovim izjavama.

Nekako je Regland sve vreme vukao Zvezdu, a kada se najviše lomilo tada je Faje ubacio u petu brzinu. Ukradena lopta, trojka uz faul, trčanje, borba, fajt do iznemoglosti.  Još kada smo pričali sa Fajeom pred početak sezone, rekao je da se od njega može očekivati samo borba, a da će sve ostalo doćio uz to.

Tako i jeste. Od prvog minuta, zaključno sa ovom utakmicom protiv Andore koja mu je svakako najbolja otkako je obukao dres Crvene zvezde.

"Bila je teška utakmica, ali smo bili spremni, znali šta nas čeka. Drago mi je da smo ostali na ovom putu. Napravili smo nekoliko većih grešaka, ali, radićemo od sutra na tome, da sve popravimo. Samo se jako trudimo, nastavićemo da se borimo svakog minuta na parketu", rekao je Faje odmah posle utakmice. Smirenim tonom.

Kao da utakmica tek treba da se igra.

Možda tu ima dosta i do njegovog iskustva. Ne smemo da zaboravimo da pričamo o čoveku koji ima 33 godine. Realno, Faje je pri kraju karijere. Međutim, godine kod njega stvarno predstavljaju samo broj. I kada gledamo učinak, i kada gledamo poene, skokove, i kada gledamo borbu, i kada gledamo trčanje, kontranapade, igru u odbrani, jurnjavu za protivnicima...

 "Čoveče, samo volim to što radim. Znaš, blagosloven sam što mogu da igram ovaj sport. Svaki put kada kročim na parket trudim se da dam sve što mogu. Ne radi se o pobedi ili porazu, već oko toga koliko mogu da dam. Moram da budem siguran da sam sve dao. Da zaslužim to što dobijam. Daću sve od sebe svaki put kada kročim na teren", rekao nam je Faje pred početak sezone. I to očigledno nisu bile prazne reči... Ma, onaj znoj koji mu se konstantno sliva niz bradu dovoljno govori sam za sebe...

Ne možemo da kažemo da je bio najbolji igrač na utakmicama do sada. Imao je i slabijih partija, imao je i neke loše procene, pa i faule u napadu upravo na utakmici protiv Andore. Međutim, već sada možemo da konstatujemo mirne volje da je Faje, kada se sve stavi na papir, sabere i oduzme -  igrač koji je Zvezdin pogodak.

I najbolja stvar, utisak je da njegov učinak može da bude konstantno dobar kao što je bio protiv Andore. Možda baš ne mora da beleži 18 poena i 11 skokova, ali da bude bitan kao što je bio na toj utakmici - i te kako može.

Njegove mogućnosti jednom prilikom najbolje je opisao Milan Tomić kroz izjavu da Faje može da igra 40 minuta. Očigledno da ga je Tomić vrlo dobro upoznao tokom boravka u Grčkoj, dok je Faje igrao za Promiteas, pa je ove sezone dobio igrača u Zvezdi koji nije „mačka u džaku“, nego je igrač od koga zna šta da očekuje i kako može da ga iskoristi.

Kada je došao bio je malo i potcenjivan, mnogi su na njega gledali sa skepsom kroz prizmu „starog igrača“, ali sve je to palo u vodu već sada. Možda čak i tokom ABA Superkupa kada je odabran za najkorisnijeg igrača.

Zvezda je dobila igrača za više poslova, pravog košarkaškog multipraktika. Za sada mu sve košarkaške funkcije rade više nego dobro... Dokaz za to je brutalna partija protiv Andore u Evrokupu, ali je bilo tu još i te kako atraktivnih mečeva, ali i poteza u prvih devet mečeva (n)ove sezone...

Uostalom...

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar