Mladi sve manje fizički aktivni

Najbolja prevencija u očuvanju zdravlja je adekvatna fizička aktivnost, pokazale su brojne studije i istraživanja sprovođena širom svijeta poslednjih decenija. Iz godine u godinu raste broj fitnes klubova, stiče se utisak da medijske promocije različitih oblika treninga ne nedostaju, ali opšte zdravstveno stanje nacije je poprilično zabrinjavajuće, naročito kod mlađe populacije.

Zdravlje 18.10.2018 | 11:57
Mladi sve manje fizički aktivni
Iako se nikada više nije pričalo o sportu, fizičkoj aktivnosti, uticaju na zdravlje, rezultati bavljenja tinejdžera sportom nikada nisu bili porazniji.Na časovima fizičkog vaspitanja su prisutni koliko moraju, rade koliko moraju, a u sportu kojim počnu da se bave kao predškolci ili osnovci uglavnom ostaju do početka srednje škole, a rijetki do fakulteta. Ako se ima u vidu da je upravo fizička aktivnost preduslov zdravog života postavlja se pitanje šta nas čeka u budućnosti.

Branimir Đokić je profesor fizičkog vaspitanja I košarkaški trener, kaže da je razočaran trenutnom situacoijom.

Prelomni trenutak kada djeca donesu odluku da prekinu sa treninzima je prelazak is osnovne u srednju školu, te pod brojnim izgovorima završavaju sa sportom.

Mladi kao najčešći razlog navode manjak izbora sportova, te fokusiranje na nekoliko standardnih.

Ono što se da zaključiti je da je neophodno preduzeti mjere na nivou obrazovanja kako bi se nivo aktivnosti kod mladih povećao. Pored škole potrebno je I veće angažovanje lokalne zajednice, organizovanje projekata koji bi animirali mlade I dali im dodatnu motivaciju da budu fizički aktivni, a samim tim I zdraviji.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar