EK: Oslabljeni Partizan propustio šansu u Valensiji!

Partizan parirao Valensiji dve četvrtine, nije imao snage za iznenađenje.  Košarkaši Partizana doživeli su drugi poraz u Evrokupu, Valensija je slavila 79:71 na svom parketu u trećem kolu Grupe C.  Crno-beli bez Zagorca i Sija nisu uspeli da održe visok nivo igre iz prvog poluvremena. Povratak posle "minus 14", ali previše grešaka u finišu meča.  Partizan hrabar, ali mora još mnogo da uči - Valensija u finišu slomila otpor.  Crno-beli doživeli poraz u trećem kolu Evrokupa - 79:71.

Košarka 17.10.2018 | 23:14
EK: Oslabljeni Partizan propustio šansu u Valensiji!
Crno-beli su dobro parirali domaćinu u prvom poluvremenu, štaviše, kontrolisali su ritam meča do samog finiša drugog perioda, oslabljeni srpski tim bez Radeta Zagorca nije imao snage da se do kraja nosi sa jednim od favorita takmičenja.

Valensija je mini-serijom preuzela kontrolu rezultata pred poluvreme (43:40), a onda je usledio ključni treći period.

Partizan nije više imao rešenje za agresivnu odbranu Španaca, koji su se u međuvremenu i raspucali pa serijom 10:0 stižu do prve dvocifrene razlike 55:44.

Partizan u poslednjem periodu uspeva da se primakne na šest poena zaostka, ali propušta nekoliko prilika da posle dobre odbrane uhvati potpuni priključak, pa Tomas i Van Rosom koševima u poslednjem minutu stavljaju tačku na meč.

Valensija je zadržala maksimalan učinak u grupi, te pobedila deveti put u nizu u grupnoj fazi Evrokupa, a dobila je 20. od poslednja 21 meča.

Najefikasniji u domaćem timu bio je Vil Tomas sa 17 poena (4/6 dva, 2/3 tri), a pratili su ga Majk Tobi sa 15 poena i pet skokova, te Luj abiri sa 12 poena.

Crno-bele je u izostanku najboljeg igrača Radeta Zagorca nosio Markus Pejdž sa 14 poena uz tri asistencije, a dvocifren učinak imali su još Aleksej Nikolić sa 12, te Aleksandar Aranitović sa deset poena.

Valensija ima pobedu više od Zenita i Asvela, dok Partizan deli poslednje tri pozicije sa Trentom i Turk Telekomom sa po jednim trijumfom.

U sledećem kolu crno-beli dočekuju ambiciozni Asvel, tim NBA legende Tonija Parkera, 23. oktobra.

Košarkaši Partizana u 3. kolu C grupe Evrokupa su poraženi na gostovanju u Valensiji.

U oslabljenom sastavu su izgubili časno, nisu dozvolili rezultatski debakl, ali mogli su uz malo više zrelosti i koncentracije da prođu mnogo bolje, možda i da iznenade trostrukog osvajača Evrokupa i jedinu neporaženu ekipu u grupi.

Na kraju, ipak, rutinska pobeda domaćina: Valensija (3-0) - Partizan (1-2) 79:71 (20:21, 23:19, 21:12, 15:19)!

Iako su - nenajavljeno - van stroja bili Rade Zagorac i Bandža Si (prioritet je očigledno gostovanje Krki u subotu), crno-beli su sa raspoloživim snagama zaigrali hrabro, u prvoj četvrtini stekli šest (15:21), u drugoj sedam poena prednosti (24:31).

Međutim, Partizan nije toliko kvalitetan i iskusan tim pa da "gura" sve vreme u istom ritmu. Period uspešne igre obavezno isprati pad, bilo da se ogleda u lošoj selekciji šuta, nerezonskim faulovima ili izgubljenim loptama.

Takođe nekompletna Valensija je tek u finišu druge četvrtine zaigrala onako kako ume. Serijom 7:0 preokrenula je na 43:40, a u prvim minutima nakon poluvremena udarila još snažnije i serijom 12:0 pobegla na 57:44.

Koš i dodatno bacanje Labejrija doneli su "narandžastima" maksimalnih 62:48, kada je Partizan predvođen Aleksejom Nikolićem i Đorđem Gagićem, uz solidne epizode Aranitovića i Gavrilovića, pokazao žilavost i karakter.

Crno-beli su prvo izduvali vetar iz jedara domaćeg tima, spustili su se ispod "minus 10", a zatim iz minuta u minut, malim koracima, počeli da prete potpunim povratkom u život.

Četiri puta prilazili su na šest poena razlike, ali dva promašena bacanja Gagića, pas Nikolića u noge Lendejla, "cigla" Marinkovića umesto pokušaja timske igre u napadu, nedopustivi su za ekipu koja pokušava da zapreti jednom od favorita Evrokupa, na njegovom parketu.

Vrhunac je usledio u 40. minutu, kada je Markus Pejdž "prodao" loptu na polovini terena i omogućio Semu Van Rosomu da zakucavanjem za 77:69 reši pitanje pobednika.

Inače, Valensija i Partizan sastali su se prvi put u istoriji, tokom koje su mnogi igrači beogradskog kluba sa uspehom nosili narandžasti dres, što je konstatovao i španski klub u današnjoj dobrodošlici na društvenim mrežama.

Košarkaši Partizana izgubili su na gostovanju Valensiji sa 79:71 u utakmici trećeg kola Evrokupa. Uprkos porazu, drugom ove sezone u kontinentalnom takmičenju, igra Partizana nije delovala tako loše.

Naprotiv, osim u samoj završnici druge i prvom delu treće četvrtine, crno-beli su uspeli da sasvim solidno pariraju Valensiji. U završnici meča kvalitet i iskustvo španske ekipe došli su do izražaja, a Partizanu preostaje da drugi trijumf u Evrokupu pokuša da ostvari sledeće nedelje protiv Asvela u hali Pionir.

A pre toga crno-bele košarkaše očekuje još jedno gostovanje i to protiv Krke u Novom Mestu u subotu u Jadranskoj ligi. Za crno-bele je večeras dobro što su ponovo pokazali upornost i nisu odustajali, ali bi bilo od presudne važnosti da nešto i nauče iz grešaka koje su pravili.

Ozbiljan problem večeras imao je Nenad Čanak jer nije mogao da računa na lakše povređenog Radeta Zagorca i Bondžu Sija koji je obnovio povredu pete na meču sa Mornarom pre nekoliko dana.

Uprkos tome crno-beli su delovali vrlo ozbiljno u prvom poluvremenu. Prilično agresivnom su nastupili na obe strane terena, što je u neku ruku možda i iznenadilo Valensiju. Ali iz takve, postavke Partizan je od prvog sudijskog podbacivanja imao rezultat na svojoj strani.

Markus Pejdž i Vanja Marinković pogodili su prvih nekoliko šuteva i to je gostima iz Beograda dalo preko potrebno samopouzdanje. U završnici prve četvrtine Partizan je došao do plus šest (21:15), ali i u tim trenucima se videlo da Valensija još nije uhvatila ritam, kao i da je pitanje vremena kada će to desiti.

Dobro je Partizan držao ritam i u drugom periodu, mada su polako počeli da se razigravaju Majk Tobi i Vil Tomas. Posle poena Alekseja Nikolića sredinom ove deonice Beograđani su stigli na sedam poena viška.

Ali, onda se definitivno upalila španska mašina i do kraja prvog poluvremena stigla je Valensija do rezultatskog preokreta. Potom je u trećoj četvrtini praktično napravila odlučujuću seriju na utakmici. Igrali su domaći jako u odbrani, a u napadu su davali brze i lake poene.

Naime, košarkaši Valensije su serijom od 13:0 došli do prednosti 59:46 i tu je već polako počelo da biva jasno da su Španci otvorili vrata pobede. Ne znači to da se Partizan već tada predao. Borili su se crno-beli do kraja, ali Valensija je jednostavno jača ekipa.

U nekoliko navrata u poslednjoj deonici uspeo je najtrofejniji srpski klub da se spusti na jednocifreni minus, ali je Luj Labijer sa nekoliko pogodaka vratio Valensiju na lagodniju distancu.

VALENSIJA - PARTIZAN 79:71
/20:21, 23:19, 21:14, 15:17/

Hala: Pabeljon Funente de San Luis
Sudije: Mogulkoč, Mantila, Papapetru

VALENSIJA: Garsija 2, Abalde 6, Labejri 12, Van Rosom 5 (5as), V. Tomas 17 (šut za dva 4/5, trojke 2/3), Tobi 15 (5sk, 3as), Dubljević 7 (5sk), Vives 2, San Emeterio 5, M. Tomas 3, Dornekamp 5 (3sk, 3as), Galarsa.

PARTIZAN: Pejdž 14 (3as), Aranitović 10, Marinković 8 (šut za dva 3/9, trojke 0/5, 3as), Gegić 2, Veličković 5, Pecarski, Gavrilović 8 (4sk, 2ukr), Lendejl 4 (7sk, 2as), Gagić 8 (8sk), Nikolić 12 (4as, 4izg).

REZULTATI 3. KOLA:

Trento - Zenit 60:93
Valensija - Partizan 79:71

odigrano u utorak:

Asvel - Turk Telekom 84:63

TABELA: Valensija 3-0, Zenit 2-1, Asvel 2-1, Partizan 1-2, Trento 1-2, Turk Telekom 0-3.

PAROVI 4. KOLA: Partizan - Asvel, Trento - Turk Telekom (23. oktobra), Zenit - Valensija (24. oktobra).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar