EL: Fener rutinski, Žalgiris tukao Efes!

Obradovićeva mašina može sa pola gasa – Kalinić 10, Gudurić 5 poena.  Košarkaši Fenerbahčea, aktuelnog evropskog vicešampiona, zadržali su maksimalan učinak u novoj sezoni Evrolige.  Micić jedan od najboljih u porazu Efesa od Žalgirisa.  Košarkaši litvanskog Žalgirisa ostvarili su prvi trijumf u sezoni i deklasirali Anadolu Efes.  Opasan je i ovaj novi Žalgiris - lagano kroz Istanbul, bilo i plus 20! Dobra rola Vasilija Micića nije pomogla Efesu.

Košarka 17.10.2018 | 21:55
EL: Fener rutinski, Žalgiris tukao Efes!
Litvanski klub, koji je prošle sezone igrao na Fajnal foru u Beogradu, slavio je rezultatom 93:79.

Ekipa trenera Šarunasa Jasikevičusa je posle izjednačene prve četvrtine pitanje pobednika rešila već u drugoj koju je dobila sa 27:13, da bi nakon toga razlika samo rasla.

Najbolji u pobedničkom sastavu bio je Brendon Dejvis sa 18 poena i 5 skokova, dok je poen manje ubacio nekadašnji plej Partizana Leo Vesterman.

S druge strane, turskog predstavnika predvodio Krunoslav Simon sa 17 poena, tri više više od Adrijena Moermana. Srpski reprezentativac Vasilije Micić nastavio je sa kvalitetnim partijama i za nešto više od 20 minuta postigao 14 poena i imao 4 asistencije.

Obe ekipe nakon dva kola imaju skor 1-1.

Prošle godine fajnal-for u Beograd, prsti dodiruju nebo, a ove loš start i ubedljiv poraz kod kuće od Baskonije. Nije slutilo na dobro. Ali evo pokazalo se da ni ovaj novi Žalgiris nije "kanta". Kao potvrda tome večerašnja utakmica u Istanbulu gde je četa Šarunasa Jasikevičijusa dosta lako izašla na kraj sa bogatim turskim Efesom - 93:79.

Posle egala u prvoj četvrtini (19:19) gosti su verovatno ključnu razliku napravili u drugom delu igre, zapravo dok je trajalo "pet žutih minuta" domaćeg sastava. Srpski internacionalac Vasilije Micić pogodio je dva penala za 28:29 na 5:11 do kraja i onda je krenula serija Litvanaca. Istina, najboljeg nema (Pengos pojačao Barselonu tokom leta), ali tu su i dalje Milaknis, Kavaliuskas, Vesterman... Do poluvremena Žalgiris je stekao 14 razlike - 46:32. 

Ataman nije uspeo da probudi svoj tim tokom pauze i gosti su tokom treće deonice otišli na nenadoknadivih plus 20. U poslednju deonicu Efes je ušao sa zaostatkom 48:68.   

Sve što su Turci do kraja uspeli jeste da zahvaljujući 31 poenu u poslednjoj deonici ublaže poraz. 

Efes čak i nije imao tako loše procente šuta, ali suština je u tome da su Litvanci bili daleko iznad proseka Evrolige. Gotovo spektakularni sa preko 60 odsto za dva i 57,1 za tri?! Brendon Dejvis sa 18 i Leo Vesterman sa 17 poena prednjačili su u dresu Žalgirisa. Jankunas je pomogao sa 11 koševa, a bivši zvezdaš Nejt Volters sa sedam dodavanja. Pristojnu partiju Amerikanac je kompletirao sa još devet poena uz 50 odsto šuta iz igre.  

U poraženom timu Kruno Simon najefikasniji sa 17 poena. Micić i Moerman pratili su ga sa po 14. Naš Vasilije vrlo dobar - 3/5 za dva, 2/4 za tri. Buboa nije uspeo ništa da ubaci 0/5, a nije se proslavio niLarkin (3 poena), dva šutera ood kojih se mnogo više očekivalo...  

Obradovićeva mašina može sa pola gasa – Kalinić 10, Gudurić 5 poena. Košarkaši Fenerbahčea, aktuelnog evropskog vicešampiona, zadržali su maksimalan učinak u novoj sezoni Evrolige.

Datome umirio Uniks i maestralnog Šveda. Tim iz Kazanja dobro namučio favorita u Istanbulu.

Fener je u Istanbulu ostvario drugu pobedu, ovoga puta savladan je Himki rezultatom 93:85.

Tim Željka Obradovića stigao je do još jednog rutinskog trijumfa, problema je bilo samo u trećoj deonici, ali je domaćin dodao gas u finišu i zasluženo slavio.

Odlično je Žoc rasporedio minutažu i mnogi igrači su bili raspoloženi – najefikasniji je bio Nikolo Meli sa 16, po 14 poena su dodali Muhamed Ali i Luiđi Datome koji je dodao 8 skokova, Slukas se zaustavio na 13, jednim više od Jana Veselog.

Srpski reprezentativac Nikola Kalinić je bio na svom nivou sa 10 poena, 3 skoka i 2 asistencije, dok je Marko Gudurić meč završio sa 5 poena i po tri uspešna dodavanja i uhvaćene lopte.

S druge strane, 65 od 85 poena Himkija dala su četvorica igrača – Aleksej Šved je očekivano bio predvodnik sa 26 i 8 asistencija, Toni Kroker je ubacio 17, Miki Džordan 12, a Entoni Gil 10.

Fener je sada na prvom mestu na tabeli sa maksimalnim učinkom iz dva kola, dok je Himki na začelju sa 0-2.

Namučio se Fenerbahče na svom terenu dok je upisao drugu pobedu u Evroligi i to protiv dobrog i ratorobrnog Uniksa - 93:85 (28:21, 26:22, 12:20, 27:22).

Puleni Željka Obradovića platili su malo danak i opuštanju u trećoj četvrtini kada su dozvolili ruskom timu da im se približi i uđe u egal meč na krilima sajnog Alekseja Šveda, koji i pored odlične partije nije imao snage da sam nosi goste do izneđenja.

Jer, u trenutku kada se lomio rezultat u četvrtoj četvrtini, košarkaši iz Kazanja nisu imali rešenja zaLuiđija Datomea koji je serijom pogodaka i trojkom tri minuta pre kraja odlepio svoj tim na 82:74 posle čega je Fener dozirano održavao razliku i upisao drugu pobedu u sezoni.

Domaći košarkaši su sjajno rasporedili poene pa su čak šestorica zabeležili dvocifreni učinak. Najefikasniji bio je Nikolo Meli sa 16 poena. Već pomenuti Datome i omaleni Mohamed Ali su zabeležili po 14, Slukas 13, Veseli 12 i Nikola Kalinić 10. 

Marko Gudugurić je ubacio pet poena za 26 minuta provedenih na parketu.

Na drugoj strani Aleksej Šved je ubacio fantastičnih 26 poena uz osam asistencija, a pratio ga je solidno iToni Kroker sa 17.

Srpski internacionalac Stefan Marković zabeležio je tri poena za 13 minuta.

Evroliga, drugo kolo:

sreda:

Anadolu Efes – Žalgiris 79:93
Fenerbahče – Himki 93:85
Baskonija – Olimpijakos u toku
Armani Milano – Real Madrid u toku

utorak:

Darušafaka – Budućnost 71:63
Makabi – CSKA 86:89
Bajern – Panatinaikos 80:79
Gran Kanarija – Barselona 87:86

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar