Đurić: Kompromis garancija mira

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prenio je danas zamjenici ministra spoljnih poslova Italije Emanueli Del Re koje je napore Beograd učinio da se pronađe kompromisno i održivo rješenje za pitanje južne srpske pokrajine.  

Srbija 17.10.2018 | 18:53
Đurić: Kompromis garancija mira
Đurić je naveo da se trajni mir i stabilnost u regionu ne mogu uspostaviti jednostranim odlukama koje bi potpuno zanemarivale interese jedne od strana u dijalogu, te da je zato neophodno da se i u međunarodnoj zajednici značajnije uvaže iskrene i dobre namjere koje Beograd ima u dijalogu sa Prištinom.

Kako je objasnio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije žele da se u interesu svih naroda u regionu pronađe rješenje kojim bi se izbjeglo produžavanje zamrznutog konflikta u srpsko-albanskim odnosima, jer, kaže, samo kompromisno rješenje, koliko god ono inovativno ili nekonvecionalno bilo, može biti garancija budućih skladnih odnosa na Zapadnom Balkanu. 

Đurić je sagovornici ukazao na brojne provokacije Prištine i napade na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji u posljednjem periodu, konstatujući da su oni ozbiljan udarac mirovnim naporima Beograda i sa druge strane manifestacija neodgovornosti i kratkovidosti onih koji takve incidente tolerišu ili podstiču.

Direktor Kancelarije naglasio je da Italija, kao članica kvinte i država koja je politički i vojno u značajnoj mjeri prisutna u srpskoj južnoj pokrajini, može da pruži ogroman doprinos stvaranju klime za iznalaženje kompromisa Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Logika izrečenog?

17.10.2018 17:27

Bože sačuvaj od izjave, u brojnim rečenicama ništa nije konkretno rečeno. Drugim riječima, ne uhvatiti smisao izrečenog, ni za glavu ni za rep. Šta znači da Bg ima iskrene i dobre namjere prema Prištini, valjda treba imati iskrene namjere za zastitu Srba na KiM, da se Priština upozori itd... O kakvom kompromisu i toleranciji govori, jer da bi se nešto postiglo mora Srbija biti jasna, glasna i eksplicitna, a da bi izvukla minimum. Ovo su "sveobuhvatna rješenja za tolerantan kompromis"...

ODGOVORITE
Name

Re

17.10.2018 22:06

Nista se mi na Balkanu ne pitamo.Ovo providne fore su tu za zasljepljivanje masa zaluđenih reality programima i turbo folk muzikom.Svako ko je u stanju sam da misli vidi da je sve od 90-ih a i ranije iscenirano.

Name

Srđan Mazalica

17.10.2018 22:22

Ne seri. Srčano se bori da koji metar Kosova ostane srpsko, a ti udario po čoveku. Da li ima smisla? I kaće Srbi da sfate da je Đurić budućnos Srbije? Kad?

Name

za Logika izrečenog

18.10.2018 03:41

Pa što vas čudi i sam srpski pregovarač je genetska kombinacija , pa će i svaki sporazum koji bude sklopljen biti upravo prozvod genetske kombinacije dva naroda koji žive na KiM.