Zašto je Rađen izbrisao snimke?!

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka uputilo je Osnovnom sudu prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom Alenu Kukiću kojeg se tereti za krivično djelo pomoći počiniocu nakon počinjena krivičnog djela u slučaju "David Dragičević".

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Novinar Slobodan Vasković objavio je na svom blogu skenirani podnesak u kojem se navodi kako iz do sada prikupljenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da je osumnjičeni Kukić 25. marta 2018. godine u ulici Velibora Janjetovića Janje u Banjoj Luci, u objektu servisa motornih vozila "MK", s namjerom da pomogne da ubica Davida Dragičevića ne bude otkriven, iz memorije računara obrisao frejmove videozapisa za dan 18. mart 2018. godine.

UPAO SAM ILI SU GA GURNULI

Ističu kako su, prema dosadašnjim rezultatima istrage, izvršioci ovog krivičnog djela 18. marta 2018. godine oko 4:00 sati u ulici Velibora Janjetovića Janje kod broja 27, u neposrednoj blizini kuće Miomira Kurušića, verbalno, bijesnim i histeričnim glasom napali Davida, prijetili mu te ga fizički napali.

"Oštećeni je usljed takvog napada i verbalnih prijetnji, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine blizu 4,5 metara, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci s te obale gurnuli u rijeku, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi", navodi se u podnesku.

Dodaju kako je vještačenjem nadzornih kamera u ovoj ulici i s apartmana Vesto utvrđeno da je David prošao pored kuće Kurušića. Brisanjem snimaka s nadzornih kamera s objekta "MK" Kukić je pomogao da se činjenice ne otkriju i da počinilac ne bude otkriven.

RAĐEN ZVAO KUKIĆA

U podnesku je naveden i Kukićev iskaz koji je dao u MUP-u RS. Kazao je kako je na poziv Đorđa Rađena 18. marta 2018. otišao do vlasnika apartmana Vesto Vujadina Savanovića kako bi pregledali snimke koje su zabilježile njegove kamere u vezi s krađom koja je navodno izvršena u Rađenovoj kući. Dva dana kasnije je presnimio snimke s apartmana od 17. marta 2018. od 6:40 sati ujutro do 18. marta 2018. do 5:00 sati ujutro.

Potom ga je Rađen zvao da presnime snimke s kamera na MK servisu, što je učinio nakon nekoliko pokušaja u dva fajla na desktopu, koje je nakon presnimavanja izbrisao. Na tim snimcima se vidjela nepoznata osoba. Diskove je predao Rađenu u ponedjeljak ujutro u kafiću Paleta.

Kada su policajci 26. marta stigli u ovu radionicu, utvrdili su da nema snimaka i vlasnik je pozvao Kukića. Kako se navodi u podnesku, utvrđeno je da postoje svi snimci osim onih na kojima se vidi nepoznata osoba. On je navodno tada shvatio da je izbrisao fajlove i rekao kako će ih odmah vratiti sa USB stika.

"Međutim, osumnjičeni je dalje tokom ispitivanja pred policijskim službenicima priznao da je obrisao neke frejmove videozapisa nadzornih kamera nakon što ga je Rađen pitao mogu li se obrisati. Osumnjičeni je naveo da je obrisao fajlove na kojim se nalazi nepoznata osoba koja prolazi pored MK servisa (6-8 fajlova) te da mu je te fajlove pokazao Đorđe Rađen i rekao mu da ih obriše. (...) Naveo je da nije pitao Rađena zašto želi da se ti fajlovi obrišu", navodi se.

VELIKI BROJ INSPEKTORA U SERVISU

Vlasnik MK servisa kazao je kako su tražili od njega da pregledaju snimke jer se navodno na njima vidjela osoba koja ulazi u Rađenovu kuću i izlazi iz nje. Kazao je kako je viđena osoba koja prolazi pored njegove radnje, da je držala kesu u ruci i jela neko pecivo. Otišla je u pravcu Rađenove kuće, potom se vratila i otišla u drugu ulicu.

Vlasnik je kazao kako ga je zvao i policajac Duško Purišić iz PS Lauš i pitao može li mu dati videosnimke te da mu je on kazao kako su kod njega bili Rađen i Kukić, da su pronašli neke snimke i da će se vratiti kasnije. Došla su i četiri inspektora kojima je Kukić pomogao da dođu do snimaka na kompjuteru, ali svjedoku nije poznato šta su radili jer je otišao u radnju da radi. Dan kasnije ponovo ga je zvao inspektor Matijević i tražio da ponovo vidi snimke. Kada je izašao ispred kuće zatekao je i inspektora Kremenovića te još 5-6 inspektora.

BEZ TRAGOVA PROVALE

Policajac Purišić, koji ovdje ima status svjedoka, kazao je kako ga je inspektor Bojan Karanović 18. marta obavijestio da mu je Rađen prijavio usmeno kako mu je neko iz kuće oduzeo laptop i druge predmete. Rekao mu je da je prvobitno prijavljena provala, ali da nisu pronađeni tragovi. Kazao je kako je počeo raditi na rasvjetljavanju slučaja 19. marta te da je od 25. marta nekoliko puta putem Vibera kontaktirao Rađena u vezi sa snimcima, a kako bi dobio CD-ove. Rađen je dao snimke Karanoviću koji je putem vibera Purišiću poslao samo dijelove.

Saslušan je i Karanović koji je kazao kako mu je Rađen rekao da na snimcima MK servisa nema ništa bitno te je pokazao prepisku s njim u kojoj je Rađen navodio ranije kako se vidi osoba koje jede i ide prema njegovoj kući. Potom su navedeni i ostali svjedoci.

"RAĐENOVA ULOGA NIJE RASVIJETLJENA"

"U dosadašnjem toku istrage još uvijek nije utvrđen identitet izvršilaca krivičnog djela ubistva na štetu Davida Dragičevića. (...) Uloga Đorđa Rađena još nije do kraja rasvijetljena...", navodi se.

Odbrana Kukića zatražila je saslušanje Đorđa Rađena i Vujadina Savanovića, kao i da se sudu na uvid stavi kompletna Rađenova prepiska putem Vibera.

Detaljan prijedlog za produženje pritvora možete pogledati na blogu Slobodana Vaskovića. Postupajući tužilac u ovom predmetu je Dalibor Vrećo. 

Izvor: Buka 

KOMENTARI56
POŠALJITE PORUKU

PRAVDA za DAVIDA

17.10.2018 16:57

Sta je Vreco, ne mozes da objavis istinu? S tobom ili bez, istina ce biti objavljena! To ti garantuje Pravda za Davida.

Истина увијек исплива, УВИЈЕК и НЕМА ништа на свијету вјечно па ни овај СНСД терор неће вјечно трајати. Зато се увијек треба сјетити оне народне мудрости У ДОБРУ СЕ НЕ ПОНЕСИ и ако то поштујеш у потпуности тим одузимаш сваки аргумент оних који ДОЛАЗЕ послије тебе да те разапињу. Ако си чинио зулуме, заборављајући да то неко ПАМТИ, чему се надаш кад изгубиш власт????

Кад Тад

17.10.2018 17:34

Kad dodje istina svi posteni da budu predsjednici; davor, vukota, stanivuk i vaske.

Re

17.10.2018 18:20

Kostrešević sve zna i davno je završio istragu,ali polako,bolje ovako po malo da se odmotava,sad će početi da se optužuju medjusobno,dok ne stignu do glavne zvijerke.

U straha su velike oči

18.10.2018 04:52

Ово је најобичнија лакрдија од истраге. Тужилаштво се ставило у заштиту убица и крвника. Очигледно је. Тужилац констатује у оптужници ""пао сам или га је неко гурнуо"". То је тако постављена ствар да ће најобичнији правник оборити. Ови људи не вјерују у бога. Од његове казне се побјећи неће моћи. Она је увијек стизала све. ПРАВДА ЗА ДАВИДА !

Витез Јанко

18.10.2018 13:41

Sa strane

17.10.2018 16:59

Sve što je izbrisano sa računara može se i vratiti. Softveri za tu namenu su odavno dostupni i relativno povoljni. Ima ih svaki ozbiljan IT profesionalac.

Sta je motiv?

Marjan

17.10.2018 17:18

Чек и са тешко оштећених хард дискова (рецимо као послије пожара) са којег су обрисани фајлови (на обичан начин) могуће их је повратити. Постоји међутим начин да се садржај хард диска обрише перманентно.

Радојица

17.10.2018 17:48

U pravu ste. Postoje software (softver-za crvene kmere da razumiju) da se ponovo ispišu prethodno izbrisani files sa HD (nije haj definišn za crvene kmere vec Hard Drive). I sve se nadje. Ali neće neko da se nadje sve.

Realitic

17.10.2018 18:15

Realitic, sta je veca seljana, bespotrebno prosipati izraze napisane na engleskom tipa files, software...ili prosto ne znati kako se softver pise na engleskom? Cuj molim te, izbrisani files... aloooo- izbrisani fajlovi!!!

brzaposta

17.10.2018 19:18

Ja pre nekog vremena kupim polovan hard disk preko Ebay-a , potpuno identičan mom disku koji se pokvario . Namjera mi je bila da probam da uz pomaoć tog diska povratim fajlove sa mog diska. Kad sa dobio disk i priključio ga na komp ,bio je prazan i trebalo je ga formatirati. Tada sam uradio sken uz pomoć jednog programa i povratio sam bukvalno sve što je bilo na disku, izmedju ostalog nekoliko stotina ili hiljada fajlova slika ,video snimaka raznih dokumenata ,lična, vozačka,posoš itd.U potpunosti sam otkrio identitet ljudi koji su prodali disk i mnogo više, iako je prodaja na ebay anonimna. Da naglasim nisam nikakav IT vec sam amater korisnik kompjutera. Prema tome oni koji bi trebalo da obavljaju istragu trebali bi da posjeduju znanje da povrate i te izbrisane frejmove.

Re Sa strane

20.10.2018 13:23

Hm

17.10.2018 17:01

Pricaj stari!

sve sto duze vremena protice, postoji veca mogucnost da isti hardware, sa kojeg je brisano, jednostavno nestanu, te se tad obrisano nema odakle ni povratiti.

neso

18.10.2018 00:38

Neso jes ti cuo za onu da nije svacije kroz selo pjevati?

Hardverova diskografija

18.10.2018 08:37

profesor

17.10.2018 17:03

Slucaj je vec rjesen od strane Vaskovica. Njegova lucidnost, sposobnost i metod rada prevazilazi ovaj rezim, sva ministarstva zajedno, opoziciju i sve ostale stne i bezvrijedne kvazi-politicare!

Pricaj, STARI! Nabroj koga hoces!

Za profesor

17.10.2018 17:34

Slucaj jeste rijesen, samo jos sacekati da se okolnosti promijene i eto pravde za dan dva!!!

Slazem se

17.10.2018 17:36

Pa sto onda ne ode u tuzilastvo i predoci dokaze taj veliki detektiv??!!

Pero Mrkic

17.10.2018 17:38

Profesore citam Vaskovica on ima makar 3 razlicita ishoda ovog slucaja

re profesor

17.10.2018 17:50

Dobro ´e ba, ne moras sam sebe hvaliti.

„profesore“

17.10.2018 18:22

Toliko je dobar da mu nikada ni ne idem na sajt.

RE re profesor

18.10.2018 07:03

Прочитао сам све што је Васковић писао о овом случају. Ту има више различитих конструкција. Можда се нека и потрефи. Толико о његовом рјешавању случаја.

Посматрач

18.10.2018 13:55

Ni u jednoj verziji nema motiva....

Za posmatraca

18.10.2018 16:39

Kanada

17.10.2018 17:21

Nakon svega stice se utisak da su u monstruozno Davidovo ubistvo umijesane osobe iz vladajuce garniture koje svakodnevno gledate na TV . Kako drugacije objasniti u ovolikoj mjeri zataskavanje ubistva od strane policije I tuzilastva I pored svima poznatih informacija I dokaza? Ko je je platio 1 000 000 KM da se odrzi ona gnusna konferencija od 26. marta? Interesantno bi bilo cuti podjelu tih krvavih para na ucesnike te konferencije. Ovo je kataklizma jednog naroda. PRAVDA ZA DAVIDA!

Davno je neko rekao da je Zeljkin sin umijesan

ero

17.10.2018 17:31

Boze koji ste vi idijoti.

re ero

17.10.2018 17:53

Koji od njena dva debila?

Re ero

17.10.2018 18:32

Osjeti se da je u kanadi od danas trava legalna.

Re Kanada

17.10.2018 18:48

A tek kakav si ti idiot moron nema takav

Re re ero

17.10.2018 18:54

Kako objasniti cinjenicu da majka ubijenog sina Nikole javno proziva eks ministra Stanislava Cadju da je divljackom voznjom kroz crveno na raskrsnici BMV-om izazvao nesrecu u kojoj je njen sin poginuo, a da je na mjestu suvozaca sjedio "on" i da se zbog te cinjenice slucaj drzi pod tepihom. Bilo bi logicno da je neko do sada bar onako stidljivo pozvao Stanislava Cadju da da izjavu povodom ubistva Nikole Djurovica, ili da organizuju pres na kome bi medju novinarima mogla da se nadje ozaloscena majka sa pravom postavljanja pitanja i trazenja od Cadje da je svo vrijeme gleda u oci. Naravno da ovom rezimu nesto tako ni u snu ne bi palo na pamet.

re Kanada

17.10.2018 20:27

Шта ће Чађо. Ено га осукао се као и Бисерка. Мука је то. Треба живјети и умријети са гријехом на души. При том има и она да светост родитеља одређује будућност потомака. Нека нам је свима Бог у помоћи! Па и крвницима.

Логичар

17.10.2018 22:10

To sa Zeljkinim sinom je neko mislio da ce biti bomba u predizbornoj kampanji.Ali je to Dodik preko Informer novina minirao.Pa se preslo na plan B,a to je Zeljkin dido Pejo.I opet corak.

RE RE ero

18.10.2018 07:07

Tam_M

17.10.2018 18:06

Istina i pravda za DAVIDA! Pravda za sve!

Kočićev vijenac

17.10.2018 18:08

Ubice na Tunjice. Pravda za Davida! Da vide, Davide! Pravda za svu našu djecu i dobre ljude!

pop

17.10.2018 18:15

Ovo ce biti kao ono ubistvo u Srbiji one nesretne ojevacice.vlast nema inters da rijesi a gospodin Vucic je veci sarlatan od Dodika.jadna ljudi

Necete vjerovati, ali je utjeha da i od Dodika ima goreg.

Anja

17.10.2018 19:43

Pa bogami mrtva trka!

Re Anja

19.10.2018 22:43

Predrag

17.10.2018 18:32

Rađen je uplašio momka koji ga je pokrao. U strahu se bježi ne gledajući kud noge idu. Sva ova.... "fama" oko pok, Davida.. .... to je toliko jednostavno za objasniti. Klasičan primjer čaršijskog mentaliteta i lopovluka. Ante Nobilo to zna.

Daleko si ti od carsije

Re predrag

17.10.2018 18:56

Za Predraga Nemoj molim te više ti objašnjavati ovu "famu" molim te.Za tvoj mentalni sklop to je fama a za nas sa dušom,srcem ,i visokom inteligencijom to je brutalno teško ubistvo jednog mladog momka,nečijeg sina,brata,...

???

17.10.2018 19:10

Tražili ste dijalog?Pa odgovorite na nekoliko pitanja:koga je uplašio Radjen?Ko je bio u njegovoj kući? 2.Zašto je Ilić rekao da je pao u rijeku i ugušio se? (Obzirom da tužilaštvo,kaže da je ubijen) 3.Postoji snimak,gdje Davida tuku kod metalske škole,a tu ga dovode dva inspektora,nakon premlaćivanja ubacuju u auto mup-a i odvoze,dakle,je li trebamo vjerovati tebi ili vlastitim očima? Za tvoju informaciju,pogledaj gdje imaju kamere oko metalske škole,npr.nešto je snimljeno sa raifaisen banke,nešto sa jedne optike,a nešto što se do sad nije znalo sa zgrade trznice i muzeja,ali uvjek postoje ljudi koji,nešto sklone i ćute,pa u datom trenutku nekome to dostave! Nemojte lupati gluposti,bliska osoba Milokradu je presudila Davidu,to znaju svi i tužilaštvo i mup i vlada i Milokrad. Davor zna da su svi ovi koje je optuživao do sad duboko upetljani,što u zataskavanje,što u organizovanje,izvršenje zločina itd. Velik je to spisak,Radjen debil je pijun,i mali smrad Ćulum je pijun,većina inspektora su takodje pijuni,ali polako se stiže i do zvjerke!!!!

U straha su velike oči

18.10.2018 06:15

Iiiiiii

17.10.2018 18:40

Sin zeljke je ubio dragicevica

To se pricalo po Lausu iste sedmice kada se desilo.Pra

re

17.10.2018 19:31

Dokaze u ruke i nosi u tužilaštvo. U suprotnom se ne oglasavaj jer si glup.

Re

17.10.2018 19:40

Ako je zloban i ako je obicni provincijski olos, ne znaci da je ubica.

Re liiii

17.10.2018 20:06

Re predrag Hvala Bogu. Čaršija me nikada nije puno zanimala. Očekivao sam ....barem neki , jednu vrstu dijaloga ali vidim da toga ovde nema. Živ ti meni i zdrav bio.

predrag

17.10.2018 20:33

Arhandjelo

17.10.2018 18:48

Pravda za mucki ubijeno dijete moga grada Pravda za Davida

Da

17.10.2018 20:06

Pravda za Davida.

sad

17.10.2018 20:39

pa ako je to uradio david zasto brisati snimke

LEDENI

17.10.2018 20:47

SVE JE ZAVRSENO,SVE SE ZNA,IMAJU NEOBORIVI DOKAZI!!!!LJUDI ZAVRSITE OVU TRAUMU,IZNESITE JAVNOSTI SVE I PRIVEDITE ZLOCINCE KAO I SAUCESNIKE,NEDOZVOLITE DA SE DESI JOS TRAGEDIJA!!!

Banja luka

17.10.2018 22:00

Svaka čast Vaskoviću i BN televiziji da nije njih narod nebi znao pravu istinu. Nastavite tako vredeće. Pravda za Davida.

Banja luka

17.10.2018 22:41

Đorđa Rađena u zatvor

Mungos

18.10.2018 11:34

To znamo i nije vise bitno bitno je da je prizbao ali zasto je mup lagao na pres konferenciju to je problem sa neutemeljenim izjavama i optužbama.

Branka 7

18.10.2018 11:47

STO JE FACA OVAJ VASKOVIC.KAD SVE ZNA ZASTO NE ODE TAMO GDJE JE POZVANI KAZE TO STO ZNA.ZASTO NE POMOGNE AKO VEC IMA NEKA SAZNANJA O ZLOCINU.MENI SE ČINI DA ON ZNA KOLIKO JA ZNAM .ZAR NIJE DUZNOST SVAKOG GRADJNINA ODAZVATI SE SUDU I TUZILASTVU.ON JE IZLEDA OBICNO BLOGERSKO PISKARALO.

Василије

18.10.2018 14:09

Молим се драгом Богу да истина изађе на видјело. Од почетка ми је била сумњива улога г. Рађена и чуди ме да он још није приведен а морао би бити одмах, када је објављен први скандалозни полицијски извјештај. Међутим иконографија и префоманси на тргу, те оне НВО организације, све је то отуђено од традиције и начина српског народа, који и те како има осјећај за правду.

decko

18.10.2018 20:39

Kladim se u 100 KM da ga je Radjen "ovjerio"! Sto se mene tice, rijesio sam ovaj slucaj! Na tuzilastvu je da to dokaze... i ako ikad uhvate ubicu, vidjece da je on! Znaci, znam samo ono sto vidim po blogovima, novinama i portalima... i komentarisem kao da gledam "Ubistva u Midsomeru"!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.