EK: Meč u kojem Partizan može da izgubi samo bodove!

Crno-beli gostuju kod Valensije u trećem kolu Evrokupa.

Košarka 17.10.2018 | 16:45
EK: Meč u kojem Partizan može da izgubi samo bodove!
Partizan stiže u Valensiju da odigra utakmicu trećeg kola Evrokupa u kojoj nema maltene nikakav pritisak niti moranje. I koliko god to zvučalo paradoksalno, jedino što crno-beli mogu da izgube na obali Mediterana su bodovi. 

Sve ostalo može da bude samo plus, odnosno dobitak. Jer, mlada ekipa Partizana dobiće dobru priliku da odmeri snage sa Valensijom koja ima višestruko jači budžet, a prošle sezone je nastupala u Evroligi. Jer, ima ona dobro poznata izreka koja kaže - ako hoćeš da budeš šampion, moraš da trčiš sa šampionima. 

Partizan je u ovom trenutku kilometrima udaljen od tog statusa, ali svakako mora da uči i skuplja iskustvo gde god može. Eventualna pobeda u Valensiji sa pravom bi mogla da se svrsta u kategoriju senzacija, dok bi iz poraza, ako budu dovoljno pametni, crno-beli mogli da izvuku dosta toga. 

Ta vrsta rasterećnosti može da predstavlja i plus za Beograđane, koji će možda lakše odigrati ako nema pritiska. Pritom, neka računica uoči početka takmičenja u Evrokupu kaže da je Partizanu važno da "brani" domaći teren u hali Pionir i da ako to uspe, može da se plasira u Top 16 fazu.

Španska ekipa je po svim parametrima apsolutni favorit u ovoj utakmici, u prva dva kola ostvarila je relativno lake pobede nad Asvelom na svom terenu, odnosno Turk Telekomom u gostima. Ipak, da je Valensija ranjiva pokazale su utakmice u španskom prvenstvu, gde na četiri meča zabeležio dve pobede. Uoči okršaja sa beogradskim crno-belima, Valensija je u gostima savladala Obradoiro. 

Kada je u pitanju najtrofejniji srpski klub, u prva dva kola Evrokupa imao je polovičan učinak. Prošle nedelje u hali Pionir pao je ruski Zenit, što je podiglo euforiju među crno-belima, ali ih je na zemlju vratio poraz od Mornara u nedelju u trećem kolu regionalne Jadranske lige.

Generalno gledano, u ovom trenutku Valensija, prema budžetu i igračkom kadru predstavlja Golijata, dok je Partizan ulozi Davida. Problem za trenera Valensije Haumea Ponsarnua predstavlja povreda Joana Sastrea zbog kojeg će preskočiti okršaj sa crno-belima. Ali ima dovoljno kvalitetnih košarkaša u timu poput, recimo, Bojana Dubljevića, Vila Tomasa, Antoana Dioa i Fernanda San Emeterija. 

Njegov kolega Nenad Čanak ima komplikovaniju situaciju uoči ove utakmice. Naime, pod znakom pitanja su mogućnosti Novice Veličkovića, Bondže Sija i Džoka Lendejla da pomognu. Imali su problema sa povredama, očekuje se da dobiju određenu minutažu, ali je pitanje koliko će moći da doprinesu u ovom trenutku.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar