EL: Budućnost bez "brejka" u Istanbulu!

Šampion ABA izborio se za neizvesnu završnicu meča protiv Darušafake, pa u poslednja tri minuta postigao samo jedan poen.  Budućnost ispustila brejk, Darušafaka na mišiće do premijernog slavlja u Evroligi.  Gosti pet minuta pre kraja imali tri poena prednosti (60:57), ali su ipak morali da se pomire sa drugim porazom u eliti - 63:71.

Košarka 16.10.2018 | 21:40
EL: Budućnost bez "brejka" u Istanbulu!
Budućnost je na tacni imala prvi brejk u Evroligi ove sezone, ali ipak nije uspela da ga prigrabi. Šampion ABA lige je poražen u neizvesnoj završnici u Istanbulu od Darušafake, ali će i te kako imati za čim da žali ove večeri. Posebno, jer je na polovini poslednje deonice imala tri poena prednosti. Na kraju 71:63 za domaćina.

Utakmica je gotovo svojim čitavim tokom bila na klackalici. Budućnost je imala dvocifrenu zalihu u prvoj četvrtini, kada je vodila sa 25:14, dok je Darušafaka u trećoj deonici išla na plus devet (39:48), ali su se Podgoričani izborili za šansu u poslednjoj četvrtini, međutim, i pored kratkog vođstva nisu uspeli da stignu do velikog brejka.

Najznačajniji za slavlje domaćina bio je Žanis Pejners, koji je ubacio 15 poena u koš gostiju, ali je poneo najveći teret na svojim leđima u trenucima kada se lomio meč. Kod domaćina je 12 poena postigao Kid, dok je Erik ubacio 10.

Ekipi Aleksandra Džikića je nedostajao klasičan lider na terenu. Na kraju su Gordić i Klark ubacili po 11, dok je Nikola Ivanović postigao 10 poena.

Ekipa Budućnosti imala je lepu priliku da odmah posle startnog poraza od Armanija u Podgorici zabeleži prvu evroligašku pobedu.

Međutim, finiš utakmice su "plavi" odigrali ispod svake kritike i u okršaj sa Makabijem na svom parketu (četvrtak, 20.00) ući će sa skorom 0-2.

Darušafaka - Budućnost 71:63 (14:25, 25:10, 14:14, 18:14)!

Regionalni prvak u 27. minutu je gubio 48:39, trojkom Nikole Ivanovića u 33. minutu preokrenuo je na 55:58, potom je Danilo Nikolić pogodio za 57:60, a nakon preokreta Darušafake, izjednačio je Alen Omić - 62:62.

Rezon je bio da Budućnost u poslednja tri minuta uđe psihološki rasterećenija, ali Džeremi Evans odmah je krunisao sjajnu timsku akciju (64:62), a odlični Letonac Žanis Peiners se posle dva loša napada Podgoričana (Erl Klark dobio blokadu, Ivanović promašio težak šut) prošetao do obruča i povisio na 66:62.

Timu Aleksandra Džikića tada je već uveliko bila "voda u ušima", jedino rešenje je bila potera trojkama, ali ruke su posle fenomenalnih 5/6 u prvoj četvrtini uveliko izgubile sigurnost, tako da su promašaji Erla Klarka i Edvina Džeksona odneli i poslednji tračak nade.

Darušafaka je, na drugoj strani, to iskoristila da završi meč relativno velikom razlikom od osam poena.

Budućnost je svoju šansu takođe propustila u drugoj četvrtini, u koju je posle serije od 14:0 ušla sa dvocifrenim vođstvom - 14:25. Ali, "plavi" se nakon malog odmora nisu mogli prepoznati. Trener Darušafake Ahmet Čaki uveo je neke adute sa klupe, podigao agresivnost i držao goste sedam minuta bez postignutog poena.

Za to vreme je prošlosezonski šampion Evrokupa nanizao 19 poena, preokrenuo na 33:25, pa nakon buđenja Budućnosti (0:8) i izjednačenja na 33:33, ponovo zaigrao bolje i uspostavio kontrolu, sve do pomenutog preokreta u četvrtoj četvrtini, koji nije bio dugog veka.

EVROLIGA - 2. KOLO

Utorak

Darušafaka - Budućnost 71:63
/Pejners 15 - Gordić 11, Klark 11/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Da

16.10.2018 21:09

Budućnost će obrukati ABA ligu.Samo da budu makar predzadnji na tabeli da liga neizgubi mjesto u EL.Imali su šansu protiv ova dva tima da ostvare pobjedu.Sada im dolazi Macabi,a šta će biti kada udare o CSKA,,Real,Fener,Panatinaikos, Olimpijakos,Baskoniju,Himki.EL je samo za Beograd,to će se pokazati ove sezone.Nesretni Alimpije je sa najgorim timom koji je Crvena Zvezda imala imao 11 pobjeda i to i neke fantastične kao protiv Reala u Madridu.To sa ove iz Future ostaje nedosanjani san.

ODGOVORITE