Lavrov poručuje: Sami ćemo izaći

Ukoliko Evropska unija bude zahtijevala da isključi Rusiju iz Savjeta Evrope, Moskva Briselu neće to dozvoliti, već će iz te institucije izaći sama, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Svijet 16.10.2018 | 19:06
Lavrov poručuje: Sami ćemo izaći
"Rusija je u Savjet Evrope ušla iz razloga što je ta institucija osiguravala opšteevropsko, univerzalno, zakonodavno prostranstvo. Oni koji to podrivaju nelegitimnim sredstvima lišavanjem prava ruskoj delegaciji u odnosu na predstavnike drugih zemalja-znaju zbog čega to rade. Ako budu zahtjevali da nas isključe, nećemo im omogućiti tu radost, sami ćemo otići", rekao je Lavrov u intervjuu za „Juronjuz“.

Lavrov je dodao i da je neprihvatljivo da se jedna takva organizacija urušava isključivo zarad zadovoljavanja ambicija određenih političara koji sjede u nekoliko evropskih prestonica.

"Ne mislim da je učešće ruske delegacije u Savjetu Evrope važnije za Rusiju nego za samu Evropu“, zaključio je.

O Skripalju

Moskva se zalaže za rješavanje problema po pitanju trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skrpalja pravnim metodima. Međutim, sve što je Zapad rekao o tom pitanju liči na grotesku, rekao je Lavrov.

"Rusiju optužuju da je sa najvećom vjerovatnoćom upletena u ovaj incident, kao i u dešavanja u Kataloniji, pa i u druge slučajeve, ali nijedan konkretan dokaz nije predstavljen. Za razliku od naših partnera, Rusija je formirala pravnu državu i poštujemo ta pravila. Nadamo se da će i drugi ta pravila poštovati", dodao je.

Asad stiže u Rusiju?

Rusko rukovodstvo pozvalo je predsjednika Sirije Bašara el Asada da posjeti Rusiju, između ostalog i Krim, saopštio je Lavrov.

"Nedavno je šef republike Krima Sergej Aksentov boravio u Damasku na poziv predsjednika Sirije. Upravo je on ponudio Asadu da posjeti Rusiju, a samim tim i poluostrvo Krim", rekao je.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Budalestine

16.10.2018 17:08

Opet budalestine.

ODGOVORITE
Name

Ko bi rekao

16.10.2018 18:05

Da ću zbog Dodika zamrziti ruse.

ODGOVORITE
Name

Vise i od istine

16.10.2018 18:27

Vijece Europe nije tijelo EU, nego Europe kao kontinenta. Sjediste mu je u Strasbourgu, to je ogromno tijelo, zapravo Vijece Europe, a ne EU, oblikuje pogotovo pravosudne zakone zemalja clanica. Vijece Europe kontrolise kakvo je stanje sa ljudskim pravima u zemlji clanici, jedno od tijela Vijeca Europe je Sud za ljudska prava (Sejdic-Finci), koji se takodjer nalazi u Strasbourgu. Sud za ljudska prava je zapravo sud Vijeca Europe gdje pojedinci tuze drzave.Stvar je tu vise nego jasna. Krim pripada Ukrajini, invazija se ne prihvata i nema promjena granica, bez obzira na izgovore. Ako zele mjenjati granice, onda nisu Europljani i neka napuste sve europske organizacije, ukljucujuci i sportske.Naravno, Vijece Europe i da hoce, ne smije to prihvatiti jer bi sami sebe diskvalificirali, prema tome, stvar je tu vise nego jasna. Rusija tu nije mjesto. Ono, imali "malo" teritorije pa im "trebao" Krim?

ODGOVORITE
Name

Цобра

16.10.2018 18:48

па како признаше Косово и Метохију

Name

brzaposta

16.10.2018 22:28

Aaaaahahahahahaaaaa..... A komentara...da se zapitas ko moze ovako nesto napisati!?