Analiza: NBA - Istok: Kralj je mrtav, četiri izazivača za krunu!

Prvi deo vodiča za predstojeću NBA sezonu. . .

Košarka 16.10.2018 | 21:30
Analiza: NBA - Istok: Kralj je mrtav, četiri izazivača za krunu!
Čekanju je došao kraj. U utorak napokon kreće nova NBA sezona u kojoj nas čeka mnoštvo uzbuđenja. Tokom letnih meseci klubovi su menjali rostere, pojačavali se ili slabili, sinoć se završila i predsezona pa imamo potpunu sliku o tome kako izgledaju ekipe uoči prvog podbacivanja lopte. U saradnji sa kolegama iz Germaijaka, donosimo vam najavu sezone u dva teksta. Danas pričamo o Istočnoj konferenciji...

Istok je ovog leta doživeo veliku promenu. Lebron Džejms je još jednom “odneo svoj talenat“ iz Klivlenda, ovaj put u Lejkerse pa su samim tim Kavalirsi ispali iz trke za sam vrh konferencije. Samim tim se otvorio prostor nekim drugim timovima, a iako je Istok realno slabiji od Zapada, nominalna izjednačenost obećava uzbudljivu sezonu u ovoj konferenciji. Mi smo u ovom pregledu timove podelili u četiri kategorije – izazivači, plej-of ekipe, donji dom i samo dno. Krenimo redom.

IZAZIVAČI

U ovu kategoriju stavili smo četiri tima iako se realno jedna izdvaja iz ovog društva. To su Boston Seltiksi koji su lani u konferencijskom finalu ispali tek nakon sedme utakmice, a sada su favoriti broj jedan na Istoku. Ekipa Breda Stevensa nije imala potrebu ništa da menja ovog leta – Boston je toliko “dubok“ da je bilo samo važno zadržati sve igrače te pronaći dovoljno minuta za njih, a izgleda da je Stivens u tome uspeo. Pre početka sezone svi su zdravi, a to znači da Seltiksi Istok napadaju predvođeni Kajrijem Irvingom, Alom Horfordom i Gordonom Hejvordom, a tu su i mladi, prošle sezone dokazani igračiDžejson Tejtum, Teri Rozije i Džejlin Braun. Boston je zadržao i Markusa Smarta, u rotaciji su još i Markus Moris, Aron Bejns, pa i Semi Ođeleje, a to na papiru izgleda zaista sjajno. Kažemo, svi su zdravi, u predsezoni je samo Hejvord ostavljao utisak da nije potpuno spreman, a to nije čudno s obzirom na tešku povredu zbog koje je u prošloj sezoni odigrao samo pet minuta. Boston želi na vrh Istoka, tamo i zaslužuje da bude, a ova dubina na krilnim pozicijama im donosi i titulu ekipee koja bi mogla najopasnije da zapreti Golden Stejtu u velikom finalu.

Toronto je ovog leta preuzeo veliki rizik. Reptorsi su iz San Antonija doveli Kavaja Lenarda,  iako njemu Kanada nije bila među omiljenim destinacijama za nastavak karijere, a ugovor mu ističe sledećeg leta. No, u Torontu su odlučili da se kockaju, a već smo odavno pisali da će oni biti pobednici ovog trejda kako god se on završio. U predsezoni se predstavio i novi trener Nik Nurs, koji je odmah odradio odličan potez – prebacio je Jonasa Valančijunasa na klupu pa će Toronto utakmice počinjati s niskom postavom, s Lenardom i O-Džej Anuobijem na krilnim pozicijama. Iz Sparsa je došao i Deni Grin, a kombinacija ove trojice sa Seržom Ibakom garantuje odličnu obranu. Kajl Lauri ostaje glavni kreator i 'druga violina' tima, a Nurs uz Valančijunasa na klupi ima još mnogo zanimljivih igrača. Tu su Si-Džej Majkl, Paskal Sijaka, Fred Vanvlet, Normaln Pauel, Greg Monro, Delon Rajt... Ako sve “klikne“ na pravi način, a Lauri odigra na nivou, Toronto bi mogao da izgleda toliko dobro da Kavaj poželi da ostane u Torontu.

Za razliku od Reptorsa, Filadelfija nije uspela da na tržištu pronađe igrače koji bi popravili sliku. Štaviše, otišli su Marko Belineli i Ersan Iljasova koji su nudili preko potrebnu šutersku pomoć mladom dvojcuBenu Simonsu i Džoelu Embidu koji će biti stubovi tima. Sada su ostali samo na sjajnom Džej-Džej Redikukoji bi po novom trebalo da krene s klupe jer Siksersi žele da razigraju Markela Fulca. Robert Kovington iDario Šarić će odraditi svoju standardnu rolu na krilnim pozicijama, a novi igrači su Vilson Čendler i Majk Muskala koji ne obećavaju previše. Siksersi imaju dva mlada sjajna igrača, ali ovaj roster ipak ne izgleda toliko jako da bi se borio za sam vrh konferencije koja je, ipak, prilično otvorena. Stoga se nemojte začuditi ako Kovington i(li) Šarić tokom sezone odu iz kluba u trejdu za neku pravu zvezdu. Spominjali su se Siksersi u pričama oko Lenarda i Džimija Batlera, ali od toga ipak nije bilo ništa.

Krug izazivača zatvaramo s Milvokijem koji je sjajno izgledao u predsezoni. Novi trener Majk Badenholcer doneo je značajno brži napad, instalirao Malkolma Brogdona u prvu petorku, a klub je doveo dva igrača koji će Baksima doneti ono što im je bilo jako važno – širenje reketa i spoljni šut s visokih pozicija. Bruk Lopez je centar koji će napokon igrati u timu koja se bori za vrh konferencije, aErsan Iljasova će s klupe doneti preko potrebni impuls. U petorci svoje uloge imaju Eric Bledso i Kris Midlton, a najveća je stvar da je Janis Adetonkubo spreman na pohod na MVP naslov. Grčki košarkaš izgleda sjajno, Badenholcerov sistem mu odgovara, a ima i pomoć saigrača, kako u ovim nabrojanim, tako i u rukiju Donteu Divinčencu, Toniju Snelu i Tonu Mejkeru.

PLEJ-OF TIMOVI

Indijana je prošle sezone bila najprijatnije iznenađenje lige, a sada je pitanje može li sve to da ponovi. Tokom leta su napravili dobre poteze – nije im otišao niko važan, a došao je Tajrik Evans koji će biti preko potreban kreator s klupe. Tu je i Dag Mekdermot koji će pretiti Bojanu Bogdanoviću u borbi za startnu rolu šutera na boku. Najvažnija stvar za Indijanu je da je Viktor Oladipo u kamp došao maksimalno spreman i izgledao je dobro u predsezoni što se ne bi u potpunosti moglo reći za Majlsa Tarnera koji igra dobro, ali nije napravio onaj još jedan potrebni iskorak. Problem je za Pejserse i taj štoTarner i Domantas Sabonis ne mogu da funkcionišu zajedno na parketu, a reč je o dva odlična košarkaša. Daren Kolison i Tadeus Jang će odraditi svoju rolu u startnoj petorci, a biće zanimljivo videti ko će još da iskoči od igrača s klupe.

Retko se kada tokom leta dogodi ono što se dogodilo Majamiju. Gotovo neverovatno zvuči podatak da Hit nije nikoga doveo, ali niko nije ni otišao. Nove ugovore su dobili Vejn Elington i Džastis Vinslou. Doduše, Majami je glavni favorit za dovođenje Džimija Batlera, ali ako se to ne dogodi, ekipa sa Floride će u sezonu ući s istim timom. To znači da će se sve vrteti oko Gorana Dragića i Hasana Vajtsajta koji je u predsezoni izgledao bolje nego lane. Naravno da se očekuje novi iskorak Džoša Ričardsona, a treba videti u šta će se pretvoriti poslednja igračka sezona Dvejna Vejda. U Miamiju se nadaju da to neće biti nešto slično oproštajnoj turneji Kobija Brajanta čija je poslednja sezona bila sve osim igračke. Majami ima još ponešto zanimljivih igrača – tu su Džejms Džonson, Tajler Džonson, Keli Olinik, Bem Adebajo, pa i nesretni Dion Vejters, ali ulazak u plej-of i ispadanje u prvom krugu je ovakvom timu maksimalni domet. Dolazak Batlera uz ostanak Ričardsona bi ih 'pogurao' prema vrhu Istoka, možda doveo i do veće kategorije, one izazivača. I da, treba još pomenuti da je Udonis Haslem i dalje u klubu.

Šarlot je još jedna ekipa koja je dolaskom novog trenera dobila preko potrebnu energiju. Džejms Boregoje odmah napravio pravu stvar i sklonio Majkla Kid-Gilkrajst iz petorke što je potez za koji mu treba čestitati jer su Hornetsi bili čvrsto vezani za igrača kojeg su svojevremeno izabrali kao drugog pika. No,Kid-Gilkrajst nije opravdao očekivanja pa mu je sada idealna uloga ona podizača energije s klupe i to ne u (pre)velikoj minutaži. U predsezoni je Šarlot na potpisnika ovih redova ostavila najbolji utisak – lopta je dosta kružila u napadu, Kemba Voker i Nikola Batum su izgledali nikada bolje, a odličan je bio ruki Majls Bridžs. Džeremi Lamb se napokon ustalio u formi, Kodi Zeler je odličan u reketu, a sada je dobio i dobru zamenu u vidu Bismeka Bijomba. Veteran Marvin Vilijams će uvek dati svoje, a ako Borego uspe da dobije bar nešto od Tonija Parkera i da iskoristiti potencijal Malika Monka, mogla bi to da bude jako dobra ekipa.

Šta napisati o Vašingtonu? Ekipa je to koja je pre nekoliko sezona izgledala kao ona koja će prva iskoristiti neko posrtanje Klivlenda, ali sada su daleko od toga. Vizardsi su napravili grešku instaliranjemSkota Bruksa na mesto glavnog trenera, a on je poznat po tome što nije uspeo da Oklahomu dovede do pravog rezultata iako je imao Kevina Durenta i Rasela Vestbruka. Bruks vodi loše i Vašington, a problem je i činjenica što je nominalno Bredli Bil trenutno bolji igrač od Džona Vola, ali ovaj potonji to odbija da prihvati. Vol je u predsezonu ušao u dosta lošem stanju, nije zdrav ni Dvajt Hauard koji je trebalo da bude najveće pojačanje, pa stvari ne izgledaju dobro za Vašington. Ipak, ovaj tim ima dovoljno talenta da bi se borio za plej-of. Uz navedene tu su i Oto Porter te Markif Moris, dobro je u predsezoni izgledao Ijan Mahinmi, a biće zanimljivo videti kako će se Ostin Rivers snaći u situaciji u kojoj ga više ne vodi otac. Keli Obri, Džef Grin, Tomas Satoranski i Džejson Smit bi trebalo da zatvore rotaciju Vizardsa.

S Vašingtonom smo otvorili 'ciklus' spornih timova, s Detroitom ga nastavljamo. Teško je ekipu koja imaBlejka Grifina i Andrea Dramonda pod koševima, pa i Redžija Džeksona koji će uvek napraviti posao na poziciji pleja stavljati na ivicu plejofa, ali Pistonsi osim njih trojice nemaju previše pravih košarkaša. Dovoljno je reći da će im na krilima igrati Redži Bulok, Stenli Džonson, Luk Kenard i Glen Robinson, da su zamene na plejmejkeru Iš Smit i Hoze Kalderon, a na centru Zaza Pačulija. Jasno je da novog treneraDvejna Kejsija, čeka težak posao. On želi da promeni mentalitet ekipa, traži od Pistonsa više šutiraju za tri poena, a od Grifina da bude glavni organizator napada. Koliko će u tome uspeti, ostaje da se vidi.

Težak posao čeka i Tajrona Lua. Nije lako kada ti ponajbolji košarkaš sveta napusti tim, a Kavalirsi su u takvoj situaciji napravili jedini logičan potez – dali su ekipu u ruke Kevinu Lavu kojem su dali i novi ugovor. Klivlend jednostavno nije mogao da ide u potpuni remont jer imaju previše ugovora koje niko ne želi. Tristan Tompson, Džej-Ar Smit i Džordž Hil su preveliko finansijsko opterećenje, ali jednostavno moraju da igraju. Nisu to loši igrači, pa ako uspeju da se posložei s mlađim snagama (Džordan Klarkson,Leri Nenc, Čedi Osman, Ante Žižić i potencijalno dobar rookie Kolin Sekston), mogli bi Kavsi među osam na Istoku. Bilo ni zanimljivije pratiti sezonu da igraju samo ovi igrači navedeni u zagradama, uz eventualno Lava i Kajla Korvera, ali šta je – tu je.

DONJI DOM

Bruklin silno želji da se priključi gornjoj polovini,  ali ipak nema toliko dobar sastav. Uprava je napravila odličan posao u situaciji kada nisu imali resursa za stvaranje, ali tu ipak nedostaje pravih igrača.D'Anđelo Rasel i dalje tapka na mjestu, a Alen Creb, Demar Kerol, Spenser Dinvidi, Ed Dejvis i Kenet Farid nisu igrači koji mogu da povedu tim napred. Ronde Holis-Džeferson se razvio u solidnu lažnu četvorku, Karis LeVert je jako zanimljiv igrač, a Netsima je ipak najvažnije da ove sezone dodatno razvijuDžereta Alena i da vide da li mogu da dobiju nešto od Džanana Muse pa da onda sledeće godine obogate tim jednim dobrim mladim igračem s drafta.

Deo navijača Čikaga od ove je sezone očekivao borbu za plej-of, ali to se neće dogoditi. Delimično zbog činjenice da je Lauri Markanen povređen i da će propustiti prvih nekoliko nedelja akcije, delimično zbog toga što Džabari Parker nije pokazao ništa u predsezoni, ali ponajviše zbog činjenice da ovo nije tim koji ima kvalitet da bude među osam na Istoku. Ipak, Bulsi ove godine imaju mnogo zanimljiviju ekipu nego u poslednje dve sezone – uz Markanena tu je Zek Lavin, koji izgleda jako dobro, te ruki Vendel Karter koji bi odmah morao među startere, a da se Robin Lopez pošalje na klupu ili spakuje u neki trejd. Kris Dan je u predsezoni pokazao stabilnost i da je materijal na startnog plejmejkera, Bobi Portis je, valjda, naterao trenera Freda Hojberga da ga uvrsti u petorku. Posle toga Bulsi imaju problema s rotacijom, posebno na spoljnim pozicijama. Kamerun Pejn, Džastin Holidej, Denzel Valentajn i Antonio Blejkni ne izgledaju konkurentno, a Čendler Hačinson je tek ruki. Zanimljiva ekipa, ali još jedan visoki pik im 'ne gine'.

Na visoki pik dogodine računaju i  Njujorku, a ovu sezonu u Niksima slobodno mogu da proglase 'čistilištem'. U situaciji kada je Kristaps Porzingis povređen, novi trener Dejvid Fizdejl bez opterećenja može da vidi na koga može da računa u budućnosti. Ruki Kevin Noks već je u predsezoni pokazao puno i biće zanimljivo videti kako se razvija, a slično važi i za Frenka Ntilikinu koji bi mogao da postane obrambeni specijalac. Mario Hezonja će imati veliku priliku na obe krilne pozicije, a Fizdejl je odlučio da startnu rolu dodeli Lensu Tomasu. Korni Li i Tim Hardavej mogu ponešto da donesu na bokovima, videćemo ko će se na kraju pofilisati i kao startni plej. U konkurenciji su Trej Burk, Emanuel Mudiaj i Ron Bejker.

SAMO DNO

Srećom po Orlando pa postoji Sakramento pa nisu najbesmislenija ekipa lige, ali nisu ni daleko od toga. Ono što su na Floridi radili poslednjih godina je praktično neopisivo, a Stiv Kliford ima zadatak da ove godine pokuša da izvuče nešto iz rostera koji ima. A ima Evana Furnijea i Nikolu Vučevića kao nosioce igre sumnjivih mogućnosti, ima nedorečene Di-Džej Augustina, Džonatana Simonsa i Terensa Rosa, imaArona Gordona, igrača neverovatnog potencijala koji je do sada trebalo da bude barem na ivici ol-stara i ima dva mlada igrača – rukija iz prošle sezone Džonatana Ajzaka i ovogodišnjeg šestok pika na draftuMohameda Bambu. Ako Kliford uspe da razvije Gordonov talenat i nešto dobije od Ajzaka i Bambe, onda se sezona može smatrati uspešnom. Još ako uprava uspe da napravi neki trejd kojim bi se klub rešio nekog od nepotrebnih tela, a dobio još poneki pik, bilo bi sjajno. Doduše, kada se setimo kako je Medžik prokockao sve svoje pikove poslednjih godina, onda je možda i bolje da ih nemaju.

Iako je Orlando besmislenija momčad, Atlanta je gora. Hoksi su se odlučili za potpuni remont, a jedini cilj novog trenera Lojda Pirsa je da dobije nešto od mladih igrača i da sledeće godine na draftu izabere što boljeg košarkaša. Atlanta se kocka s Trejom Jangom umesto s Lukom Dončićem, a igrači na koje treba da se obrati pažnju su Džon Kolins, Tajron Princ i Omari Spelman koji bi mogli da se ove sezone afirmišu.Aleks Len izgleda dobro u predsezoni, a veteransku pomoć mladim igračima daće Kent Bejzmor,Džeremi Lin, pa i Devajn Dedmon. Skromno, pomalo negledljivo.

ZAKLJUČAK

Kako smo rekli na početku teksta, Zapadna konferencija je i dalje bolja od Istočne, ali biće zanimljivo pratiti borbu u ovoj konferenciji. Dugogodišnjeg vladara Istoka više nema, lov na njegovu poziciju je otvoren, a lovaca je dovoljno.

Izvor: Germanijak.hr/mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar