Priča: Katastrofa zvana - Žoakim Noa!

Po poenu 300. 000 dolara, 1. 300. 000 po utakmici! Ne oprašta ni cent od preostalih 38. 000. 000! Niksi se ratosiljali francuskog centra, ali je ostao ogroman dug. . .

Košarka 18.10.2018 | 22:20
Priča: Katastrofa zvana - Žoakim Noa!
Vest da su Njujork Niksi otpustili Žoakima Nou posle dve godine toksične saradnje nikoga nije iznenadila, ali haos koji je francuski centar ostavio za sobom dugo će osećati svi u jednom od najpopularnijih klubova na svetu.

Niksi su otpuštanjem Žoakima Noe uspeli da prištede gotovo 12.600.000 dolara u seleri-kepu za 2019. godinu, ali tokom dugih i mučnih pregovora o raskidu Francuz nije želeo da oprosti ni cent od plate koja mu je bila garantovana kroz poslednje dve godine ugovora. Zato će mu na račun pristići još tačno 37.820.000 dolara, raspoređeno u naredne četiri godine. 

Čelnici Njujorka pokušavali su na sve načine da kupe slobodu, ali Noa ih nije zarezivao. Jednostavno, odbio je sve varijante u kojem bi za određenu sumu novca oprostio preostali dug.

Noa je u Njujork stigao pre dva leta na insistiranje legendarnog Fila Džeksona. Potpisao je četvorogodišnji ugovor i trebalo je da predstavlja tvorca nekog novog tima koji bi trebalo da vrati Nikse na staze stare slave. Umesto toga, Noa je postao simbol nove impolozije kluba koji godinama unazad ne uspeva da se sastavi i napravi tim vredan respekta.

Njegov boravak u Njujorku pamtiće se najviše po povredama i brojnim nesuglasicama sa klupskim čelnicima, zbog čega je u dve sezone odigrao jedva 53 utakmice. Za to vreme skupio je 244 poena i 417 skokova (4,6 poena i 7,8 poena u proseku).

Gledajući kroz lupu novca, stižemo do nonsensa odluke Njujorka da angažuje Žoakima Nou. Krenimo redom…

Noa će inskasirati svih 72.590.000 dolara, koliko mu je i garantovano ugovorom, što znači da će Francuz koštati Njujork skoro 1.360.000 dolara po utakmici! Ako bismo tu sumu dalje raščlanili, stižemo do sume od bezmalo 68.700 dolara, koliko košta svaki njegov odigrani minut od ukupno 1.055 u dresu Niksa!

Daljom podelom njegove ukupne zarade stižemo do još jednog zastrašujućeg saznanja. Svaki Noinubačen poen biće plaćen skoro 297.500 dolara! Prošle sezone ubacio je tek 12 poena, a opet zaradio je vrtoglavih 17.765.000 dolara! 

Noa je postao slobodan igrač kada je uprava Niksa shvatila da od njega neće dobiti apsolutno ništa. Stigao je s epitetom jednog od boljih unutrašnjih igrača u NBA ligi, a odlazi kao verovatno i najveći promašaj u novijoj istoriji kluba. Bilo je dosta…

Ipak, činjenica da je Njujork prištedeo gotovo 13.000.000 dolara za plate biće izuzetno značajna u daljim namerama da se u Veliku jabuku dovede jedno zaista veliko ime današnjice.

Navodno, želje su Kevin Durant ili Kajri Irving. Doduše, Irving je već javno poručio navijačima Bostona da će ostati u klubu, ukoliko ga oni i dalje budu želeli posle kraja ove sezone, na šta su oni reagovali s oduševljenjem. S Durantom je posebna priča, ali je najrealnije da će ostati u Golden Stejtu sa “Monstroznom petorkom”.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar